Hokkaido polievka

Anna Veselá 0

Hoci existuje niekoľko desiatok druhov tekvíc, najpopulárnejšie sú zrejme tekvice hokkaido. Na rozdiel od ostatných druhov sa nemusia prácne šúpať. Stačí dať do rúry, šupka pri pečení zmäkne. Hokkaido tekvica je ohromne chutná len tak pokvapkaná olivovým olejom a upečená v rúre. No výborné sú aj polievky.

Američania, Angličania aj Švajčiari vraj jedia tekvicovú polievku pri slávnostných príležitostiach. Na Vianoce, na Deň vďakyvzdania alebo napríklad aj na svadbách. Čím jednoduchší recept, tým lepšie.

Canva

Čo by ste mali vedieť o tekviciach

  • Oranžová farba tekvice prezrádza vysoký obsah karoténu. Ľudia, ktorí jedia viac potravín bohatých na karotény, majú nižšie riziko vzniku chorôb srdca, mŕtvice, sivého zákalu a niektorých foriem rakoviny.
  • Ak sa chystáte tekvicu variť, kupujte ťažké tekvice. Len tie sú plné dužiny a nie semiačok. Vyberajte si plody, ktoré nemajú poškodenú šupku, so stopkou.

Jednoduchá hokkaido polievka

Canva

Pre 4 osoby budeme potrebovať:

  • 500 g hokkaido tekvice
  • 750 ml kuracieho či zeleninového vývaru
  • 1 strúčik cesnaku (drvený)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • šľahačka alebo kyslá smotana
  • niekoľko kvapiek tekvicového oleja
  • olúpané tekvicové semiačka na ozdobu

Postup:

1. Tekvicu ošúpte (ak má peknú šupku, nemusíte, pretože pri varení zmäkne). Nakrájajte na kocky. V polievkovom hrnci zalejte tekvicu vývarom a asi pol hodinu varte domäkka. Pridajte cesnak, osoľte, okoreňte a ponorným mixérom urobte krém. Vylejte smotanu a nechajte prevrieť.

2. Polievku rozdeľte do tanierov, ozdobte kopčekom šľahačky alebo kyslej smotany, pokvapkajte tekvicovým olejom a posypte semiačkami.

Prečítajte si aj:

Polievka z pečenej hokkaido tekvice

Canva

Pre 4 osoby budeme potrebovať:

  • 400 g hokkaido tekvice
  • olivový olej na pokvapkanie
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 750 ml slepačieho vývaru alebo vody
  • soľ a čerstvé mleté čierne horenie
  • tekvicové semiačka na ozdobu

Postup:

1. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Na plech dajte papier na pečenie.

2. Tekvicu nakrájajte na kúsky, zbavte semiačok. Rozložte na plech, pokvapkajte olivovým olejom a dajte do trúby. Pečte asi 30-40 min, aby tekvica zmäkla.

3. Medzitým vyšľahajte smotanu na šľahanie. Upečenú tekvicu rozmixujte najemno, dolejte vriacim vývarom alebo vodou, osoľte, okoreňte a zľahka vmiešajte šľahačku.

4. Polievku na tanieri ozdobte tekvicovými semiačkami, ktoré môžete, ale nemusíte nasucho opražiť.

Prečítajte si aj:

Prečítajte si aj:

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...
Author image

Anna Veselá

Vyštudovala som pedagogiku, ale odkedy som mamou, zisťujem, že sa stále mám čo učiť. Najviac o živote sa učím od svojich detí. Len čo zaspia, už aj píšem :)

články autora...

Pridaj komentár