Obsahuje baktérie, na teple kysne, a pritom zostáva biely a neuveriteľne zdravý

Slávka Habrmanová 0

S jogurtom si zrejme každý z nás spája fakt, že je zdravý, pomáha črevnej mikroflóre a podporuje trávenie. Aspoň tak nám to vysvetľujú ich výrobcovia, ale aj dietológovia či rôzni odborníci na zdravú stravu.

A samozrejme je to tak. Ale čo dáva jogurtu, najmä tomu bielemu, takéto výsadné postavenie? Treba najskôr povedať, že jogurt ako kyslomliečny výrobok nevznikol len tak, sám od seba. 

Foto: Ingimage.com

Len zhruba pred 100 rokmi sa Bulharovi Stamenovi Grigorovovi podarilo izolovať z tamojšieho bieleho mliečneho produktu dva osobitné druhy laktobacilov, ktoré spôsobujú to správne kysnutie v jogurte.

Baktérie v kombinácii s teplým prostredím vytvorili vhodné podmienky pre premenu mlieka na jogurt. Písal sa rok 1905, keď sa v Lekárskom inštitúte v Ženeve podarilo vedecky preskúmať tento proces.

Látky, ktoré majú jogurt na svedomí a aj dnes tvoria základ používanej tzv. jogurtovej kultúry, sú Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophillus.

Okrem nich je povolené pridávať aj iné látky než jogurtové kultúry, napr. bifidobaktérie. Ich spoločnou vlastnosťou je, že rozkladajú mlieko na jednotlivé zložky a tým uľahčujú trávenie ľudského organizmu.

Foto: Ingimage.com

To je dôvod, prečo by nemali chýbať na našom každodennom jedálničku. Vedci totiž dokázali, že baktérie v jogurte neutralizujú toxické látky v črevnej mikroflóre, pôsobia proti viacerým chorobám, posilňujú imunitný systém a predlžujú ľudský život.

Fakty od odborníkov

Slová pomerne silné, ale stačí sa pozrieť bližšie na už overené fakty odborníkmi: Jogurtové kultúry pozitívne ovplyvňujú zloženie črevnej mikroflóry v ľudskom tele. A práve v tráviacom trakte sa tvorí 70 – 80 % imunitného systému.

Aktívne baktérie v jogurte sú prirodzeným antibiotikom, poslúžia napríklad aj pri nábehu na chrípku. Podľa odborníkov sa vyrovnajú niektorým umelo vyrábaným antibiotikám, ba dokonca môžu mať vyšší účinok.

Lekári konštatovali, že jogurt tiež prináša pozoruhodné výsledky pri liečbe ekzémov, atopickej dermatitídy a syndrómu dráždivého čreva. Dokonca sa hovorí, že môže pomáhať proti niektorým druhom rakoviny.

Foto: Ingimage.com

Na ceste za zdravou pokožkou aj dobrou náladou vďaka jogurtu…

Okrem toho jogurtové kultúry napomáhajú organizmu lepšie vstrebávať minerálne látky a niektoré vitamíny. Jogurt má vysoký obsah bielkovín, vitamíny A, B2, B12 a D, kyselinu listovú, ale predovšetkým je bohatým zdrojom vápnika.

Vďaka tomu všetkému budeme mať zdravšiu pokožku, pretože jogurtové kultúry znižujú riziko vzniku ekzémov či dermatitídy.

Chránia pred salmonelózou, no pozitívne vraj vplývajú aj na naše psychické zdravie a pomáhajú udržiavať dobrú náladu.

Foto: Kaufland

Koľko a ako často jesť jogurt je tiež podstatná otázka!

Dôležité je ale pripomenúť, že pozitívne jogurtové kultúry v črevách prežívajú len krátko. Hovorí sa, že aby bol účinok probiotických baktérií trvalý, mali by sme denne konzumovať minimálne 140 ml jogurtu.

Ako účinná ochrana proti škodlivým baktériám vraj pôsobí 225 ml jogurtu denne. Samozrejme, treba si vyberať ten správny druh jogurtu. Radšej siahnite po bielom jogurte, ktorý je v mnohých variantoch vhodný aj pri varení.

Rovnako tak si pre istotu preštudujte etiketu na tégliku. Ak jogurt obsahuje príliš veľa modifikovaného škrobu, ktorý slúži ako zahusťovadlo, kvalita jogurtu už nezodpovedá tým najprísnejším kritériám.

Pozor tiež na to, aké množstvo solí bolo pridané.

Poďme chudnúť pomocou jogurtu!

Platí, že jogurt pozitívne podporuje látkovú premenu a tiež pomáha organizmu vstrebávať rôzne druhy živín, čo má za následok, že prispieva k procesu chudnutia a osvedčil sa aj pri redukčnej diéte.

Len veľký pozor na tie jogurty, ktoré majú vysoký obsah tuku či cukru. Aby sa blahodarné účinky nezmenili na faktor pohybujúci číselká na vašej váhe nepriaznivým smerom.

Jogurty K-Classic a rad ďalších produktov tejto značky nájdete v predajniach Kaufland. 

Nutričné hodnoty :

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...
Author image

Slávka Cigáňová (Habrmanová)

Kedysi som sa živila sáčkovými polievkami a rôznymi polotovarmi a myslela si, že varenie je strata času. No časom prišla zmena. Tak ma to dostalo, že som chcela vedieť uvariť všetko. Začala som skúšať recepty, domáce aj zo svetových kuchýň, no najviac ma bavilo tvoriť vlastné recepty. Objavila som, že varenie môže byť naozaj zábava a rada sa so svojimi skúsenosťami podelím aj s ostatnými.

články autora...

Pridaj komentár