Slováci už dávno vedeli, čo je zdravé. Ovsené vločky sú toho dôkazom

Slávka Habrmanová/food blogerka 1

Málokedy človeka napadne pripraviť si niečo z ovsených vločiek okrem raňajok. Táto, možno už notoricky vychvaľovaná, no aj skutočne zdravá surovina, má tiež široké využitie v kuchyni.

Stačí sa inšpirovať; či už na sladko alebo slano, do hlavných pokrmov, príkrmov, či príloh. Ale aj vaše polievky určite radi prijmú ovsené vločky, čo vy oceníte vylepšenou chuťou a tiež tým, že ste urobili niečo pre svoje zdravie.

Foto: Ingimage.com

Tajomstvo ovsených vločiek spočíva v tom, že na jednej strane človeka perfektne zasýtia, na strane druhej, vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáhajú pri procese spracovania a samotného trávenia.

To sa celkovo prejaví na naštartovaní a správnom fungovaní vášho metabolizmu. Veď, prečo sa hovorí, že naši predkovia, ktorí ešte nepoznali kadejaké výdobytky modernej doby v podobe dochucovadiel a konzervantov, boli zdravší než my dnes?

Ovos, ktorý patrí medzi najbohatšie obilniny z hľadiska živín, bol nezameniteľnou súčasťou na stole Starých Slovákov. Je totiž jednou z najstarších obilnín, ktoré ľudstvo konzumuje už dlhé stáročia.

Foto: Ingimage.com

 

Ovsené vločky majú nízky glykemický index. Čo to ale znamená?

Obsahujú množstvo bielkovín, tuky, ale aj sacharidy, vďaka čomu človeku dodávajú energiu. Ich cukor je priamo využiteľný pre telo – neukladá sa do zásoby, takže človek nepriberá.

Ďalej sú bohatým zdrojom živín a vitamínov (B, E a K, kyselina listová, tiež vápnik, sodík, fosfor, železo, draslík, meď, mangán, horčík a zinok), no aj veľmi dôležitých rastlinných bielkovín.

Preto sa odporúčajú svalovcom pri tvorbe svalovej hmoty, no nielen im. Aj ľuďom, ktorí chcú zdravo žiť alebo sa snažia o redukčnú diétu, pretože po jej ukončení im nehrozí, že by telo začalo opäť priberať.

Foto: Ingimage.com

Ovsené vločky sú plné výživných látok, potrebných pre správnu funkciu ľudského organizmu.

Vďaka tomu nám pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi, upravujú hladinu cukru v krvi, zlepšujú činnosť štítnej žľazy, preventívne pôsobia proti zápalu v črevách.

Znižujú riziko srdcovocievnych ochorení a riziko infarktu.

Zamedzujú ťažkostiam v rámci nervovej sústavy či pomáhajú pri kožných problémoch.

Sú dokonca k dispozícii aj bez lepku, čo je výhodné pre ľudí s alergiou naň. Odporúčajú sa tiež dojčatám, mali by sa ale správne tepelne upraviť. Rovnako tak sú dobré pre diabetikov a cukrovkárov.

Poďme sa spoločne inšpirovať, ako ovsené vločky zapracovať do chutných pokrmov!

OVSENÉ VLOČKY K-CLASSIC

  • Kalórie: 187,62 kcal
  • Energia: 785 KJ
  • Jednotka: 1x 50g

Zdroj: kaloricketabulky.sk

 

 

 

 

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 4,00 z 5)
Loading...
Author image

Slávka Cigáňová (Habrmanová)

Kedysi som sa živila sáčkovými polievkami a rôznymi polotovarmi a myslela si, že varenie je strata času. No časom prišla zmena. Tak ma to dostalo, že som chcela vedieť uvariť všetko. Začala som skúšať recepty, domáce aj zo svetových kuchýň, no najviac ma bavilo tvoriť vlastné recepty. Objavila som, že varenie môže byť naozaj zábava a rada sa so svojimi skúsenosťami podelím aj s ostatnými.

články autora...

Komentáre k článku

  1. Váš komentárMáme k dispozícii všetkým (najmä pestúnky, obchodník, zamestnanec, odišiel) spotrebiteľské pôžičky, úvery či jednoduché. Ďalej ponúkame hypotekárnych úverov a komerčných úverov. Úvery na súkromné použitie 1000 až 20.000 €. Iné typy úverov: 1.000 až 200000€.

    Bez ohľadu na výšku vášho nároku, budete mať pôžičku do 48 hodín vo väčšine žiadosti.

    Kontaktujte ma e-mail: bakmariejust@gmail.com

Pridaj komentár