Zvýšený záujem o zdravý životný štýl podnietil predajcov k rozšíreniu ponuky BIO potravín na pultoch. Pri nákupe však treba byť ostražitý, nie každé BIO označenie znamená, že sa naozaj jedná o BIO výrobok.
Citlivosť slovenského spotrebiteľa na kvalitu potravín v poslednej dobe vzrástla. Ľudia si začínajú podrobnejšie všímať pôvod a zloženie výrobkov. Predovšetkým konzervačných látok a farbív, ktorých povesť nie je najlepšia. Vyššia citlivosť na zdravotnú nezávadnosť potravín mnohých postupne privádza k BIO potravinám.
Pravé BIO
S nárastom záujmu o kvalitu potravín, mnohí predajcovia rozširujú sortiment o BIO produkty. Pre zákazníka je niekedy náročné orientovať sa v tejto ponuke a odlíšiť naozaj kvalitnú BIO potravinu od marketingovej značky. Na čo je teda potrebné upriamiť zrak skôr ako BIO výrobok vložíme do košíka?
Všímajte si najmä:
1. Spôsob výroby
Vo všeobecnosti značka BIO vypovedá o tom, že daný produkt bol vyrobený v súlade so zákonom o ekologickej poľnohospodárskej výrobe a v súlade s nariadením Rady Európskej únie o ekologickej výrobe a označovaní ekologických produktov.
2. Označenia
Základné označenie skratkou „BIO“ alebo „EKO“ a GRAFICKÝ ZNAK
Označenie bioproduktu možno vykonať len na základe certifikátu vydaného certifikačným orgánom so skratkou „bio“ alebo “eko” a grafickým znakom. Na slovenskom trhu možno často zakúpiť biopotraviny Rakúska, ktoré sú označené znakom “Austria Bio Garantie”. Od 1. júla 2010 sa novým ekologickým európskym logom “eurolist” musia označovať všetky predbalené biopotraviny v Európskej únii.