Nakupujete BIO potraviny? Toto by ste si mali všímať!

ts 0

Zvýšený záujem o zdravý životný štýl podnietil predajcov k rozšíreniu ponuky BIO potravín na pultoch. Pri nákupe však treba byť ostražitý, nie každé BIO označenie znamená, že sa naozaj jedná o BIO výrobok.

Citlivosť slovenského spotrebiteľa na kvalitu potravín v poslednej dobe vzrástla. Ľudia si začínajú podrobnejšie všímať pôvod a zloženie výrobkov. Predovšetkým konzervačných látok a farbív, ktorých povesť nie je najlepšia. Vyššia  citlivosť na zdravotnú nezávadnosť potravín mnohých postupne privádza k BIO potravinám.

Pravé BIO

S nárastom záujmu o kvalitu potravín, mnohí predajcovia rozširujú sortiment o BIO produkty. Pre zákazníka je niekedy náročné orientovať sa v tejto ponuke a odlíšiť naozaj kvalitnú BIO potravinu od  marketingovej značky. Na čo je teda potrebné upriamiť zrak skôr ako BIO výrobok vložíme do košíka?

Všímajte si najmä:

1. Spôsob výroby

Vo všeobecnosti značka BIO vypovedá o tom, že daný produkt bol vyrobený v súlade so zákonom o ekologickej poľnohospodárskej výrobe a v súlade s nariadením Rady Európskej únie o ekologickej výrobe a označovaní ekologických produktov.

2. Označenia

Základné označenie skratkou „BIO“ alebo „EKO“ a GRAFICKÝ ZNAK

Označenie bioproduktu možno vykonať len na základe certifikátu vydaného certifikačným orgánom so skratkou „bio“ alebo “eko” a grafickým znakom. Na slovenskom trhu možno často zakúpiť biopotraviny Rakúska, ktoré sú označené znakom “Austria Bio Garantie”. Od 1. júla 2010 sa novým ekologickým európskym logom “eurolist” musia označovať všetky predbalené biopotraviny v Európskej únii.

SLOVNÉ OZNAČENIE

BIO produkt môže byť označený  aj slovne a to nasledovne: „vyprodukovaný v ekologickom poľnohospodárstve“

ČÍSELNÝ KÓD

BIO potravina musí byť riadne označená číselným kódom certifikačného orgánu (ak sa napríklad jedná o potravinu vyrobenú na Slovensku, ide o kód SK-BIO-002, v prípade Rakúska sa používa aj kód AT-BIO-301).

PRÍKLAD:

Korunný BIO CUKOR kryštálový

Ekologická výroba úzko súvisí s BIO produkciou. Jednou zo základných myšlienok rozvoja BIO trendu je rozvoj ekologickej rastlinnej výroby. Realizuje sa trvalo udržateľnou formou, hospodárske plodiny nevytláčajú prirodzený ekosystém a nenarúšajú biodiverzitu krajiny. V súlade s týmito princípmi sa získava aj Korunný BIO CUKOR kryštálový. Vyrába sa z cukrovej repy, ktorá rastie na úrodných poliach s označením BIO. Repa sa pestuje sa v súlade s princípmi ekologickej trvalej udržateľnosti, vyznačuje sa výnimočnou chuťou, nie je geneticky modifikovaná a podlieha prísnemu systému kontroly od pestovateľa až po výsledný produkt. BIO CUKOR je vynikajúci na sladenie jedál a nápojov, nachádza univerzálne využitie v každej kuchyni.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár