Oblátky, kapustnica, kapor a zemiakový šalát…Slovenskú klasiku už určite zvládate na jednotku s hviezdičkou. Tak prečo neskúsiť tohtoročné Vianoce i čosi netradičné? Nechajte sa inšpirovať vianočnými kulinárskymi vychytávkami zo svetovej kuchyne!
Kapor, morka, kačica tak ako ich nepoznáme. Pre nás neznáme, v iných krajinách tradičné recepty sú vždy príjemným spestrením slovenského, nielen vianočného stola. Podujmite sa i vy tento rok na vyskúšanie napr. maďarskej vianočnej rybacej polievky, receptu zo španielskej kuchyne – morky so sušenými slivkami alebo prípravu kačacích pŕs na červenej kapuste s jablkami a pomarančovou kôrou a hubovým kubom.
V susednom Maďarsku miesto kapra tzv. trojobalového radšej zvolia kapra polievkového. Že rybia polievka nie je nič pre vás? Presvedčte sa o opaku a skúste tento recept!
Vianočná rybacia polievka z Maďarska
Suroviny:
- 1,5 kg kapra
- 0,5 kg rôznych sladkovodných rýb
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 kocky bujónu
- 1 čili paprička
- 1 dcl červeného vína (nie je nutné)
- červená mletá paprika
- 200g cestovín do polievky
Príprava:
Hodinu pred varením si pripravíme rybu, naporcujeme na plátky a poriadne osolíme. Cibuľu nakrájame nadrobno. Dáme ju do hrnca spolu s pretlačeným cesnakom a zalejeme 2l vody. Pridáme kapra a iné ryby a privedieme k varu. Pridáme červenú papriku, bujón, paradajkový pretlak a čili papričky. Môžme priliať víno. Nepremiešame, len jemne potrasieme hrncom. Varíme 30-40 minút. Medzitým prisypeme ďalšiu lyžičku papriky, podľa chuti dosolíme. Polievku podávame s cestovinymi, ktoré si uvaríme zvlášť alebo s chlebom.
Kellemes Karácsonyi Unnepeket!
Inšpirácia zo Španielska – Morka so sušenými slivkami
Na Štedrý večer sa ako hlavný chod podáva baranie, jahňacie alebo kozľacie mäso s množstvom zeleniny, ovocia a vínom. Nejeden Španiel by vám ale iste odporučil i nasledujúci recept. Jednoduché jedlo, ktoré dodá Vášmu stolu šmrnc! Toto naozaj musíte vyskúšať!
Suroviny:
- morčacie prsia
- 1 kg sušených sliviek
- 50g masla
- 250 ml kuracieho vývaru
- soľ, čierne korenie
- oregano, tymián, petržlenová vňať (sušená)
Príprava:
V hrnci na masle opečieme mäso. Keď je mäsko jemné, preložíme ho do iného hrnca a v tom prvom na masle a výpeku z mäsa zohrejeme vývar. Keď je vývar horúci, vrátime doň mäso a varíme pol hodinu. Mäso potom opäť vyberieme a vývar necháme ďalej variť. Polovicu sliviek namočíme do vody, spolu s vodou ich vložíme do hrnca, povaríme 5 minút a odstavíme z ohňa. Rozmixujeme vývar so slivkami na hladkú omáčku. Dochutíme soľou, čiernym korením a bylinkami podľa chuti. Na záver všetko spolu zohrejeme, mäso s omáčkou, pridáme druhú polovicu sliviek, privedieme k varu a varíme na miernom ohni 10 minút.
Feliz navidad!
Z každého rožka troška – Kačacie prsia na červenej kapuste s jablkami a pomarančovou kôrou a hubovým kubom
A bonbónik na záver. Kačica, pomaranč, krúpy? Že ako to skombinovať? Tento recept Vám napovie!
Suroviny:
- kačacie prsia
- červená kapusta
- jablká
- pomaranč
- červené víno
- soľ, cukor, ocot, rasca
- krúpy
- cibuľa
- huby
- cesnak
Príprava:
Červenú kapustu nakrájame. Vo veľkom hrnci opečieme na oleji cibuľu, pridáme kapustu, jablká, ocot (dôležité kvôli farbe), soľ, korenie, rascu a zalejeme červeným vínom a troškou vody. Nevaríme dlho, aby sme kapustu nerozvarili, podľa chuti ešte dochutíme a nakoniec pridáme kôru z pomaranča.
Hubový Kubo – Krúpy uvaríme do mäkka. Na oleji opečieme cibuľu s cesnakom (cesnak pridáme neskôr, aby nám nezhorel a nezhorkol). Potom pridáme huby a krátko podusíme. Zamiešame s uvarenými krúpami a dáme zapiecť do rúry asi na 10 minút na 160°C. Kačacie prsia osušíme, nakrájame kožu, osolíme, okoreníme a dáme na rozohriatu panvicu kožou dole a opekáme asi 2 minúty. Otočíme a opečieme ďalšie 2 minúty. Prsia dopečieme v rúre pri 180°C asi 10 minút.
Dúfam, že ste načerpali inšpiráciu a podaktorí sa naozaj podujali recepty vyskúšať a pochutnali si do sýtosti!
Máte chuť na ďalšiu kulinársku a nielen vianočnú inšpiráciu? Príďte na kurz varenia do školy varenia Chefparade a nechajte sa viesť svetovými kuchyňami od skúsených šéfkuchárov. Viac na www.chefparade.sk
Dobrú chuť a chutné Vianoce!