Marinovaný dunajský kapor
Kapra obalíme v koreninách podľa vlastnej chuti, v hladkej múke, vo vajíčku a strúhanke.
Vypražíme na oleji a necháme vychladnúť.
Marinádu uvaríme z 200 ml bieleho vína, 200 ml vody, jednej na plátky nakrájanej cibule, 4 kyslých uhoriek, bobkového listu, čierneho korenia, tymiánu a prevaríme tri minúty.
Studeného kapra prelejeme vychladnutým nálevom a necháme odležať v chladničke.
Kapra podávame posypaného nakrájanou kôprovou, petržlenovou vňaťou a pažítkou s čerstvým chlebom alebo pečivom.
Šajtľava
100 gramov čerstvej kapusty a zemiakov varíme v osolenej vode, spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou a jednou čajovou lyžičkou drvenej rasce do polomäkka.
Pridáme zásmažku z jednej polievkovej lyžice oleja, nastrúhanej mrkvy, pol polievkovej lyžice hladkej múky, a prevaríme ešte 10 minút.
Cesto na žobrácke tašky pripravíme z jedného vajcia, 50 gramov hladkej múky, a 50 gramov hladkej tmavej múky. Rozvaľkáme, posypeme 2 lyžicami na masti opraženej krupice, petržlenovou vňaťou, zarolujeme, a nakrájame cestoviny dlhé asi 3 centimetre, a zavaríme do polievky.
Polievku podávame v miske s cestovinou a dochutenou petržlenovou vňaťou.
Pitnerbáčiho pečienka
300 gramov kuracej pečene posypeme zmesou majoránky, saturejky, tymiánu a bazalky, každý kúsok zabalíme do slaninky, a napicháme na ihly.
Pečieme na oleji za stáleho obracania asi 8 minút. Na záver osolíme.
Nakrájame dve väčšie cibule, 150 gramov kyslých uhoriek na tenké plátky, a zmiešame so semienkami rozdrvenej horčice a koriandru. Pridáme čerstvú petržlenovú vňať.
Pečivo prekrojíme, a opečieme na grilovacej panvici, na ktorej sme pripravili špízy.
Pečienky stiahneme z ihly, podávame v pečive, dochutené cibuľkou, uhorkou a čerstvou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Poľovnícke kuracie stehienka na sedliackom chlebe s brokolicou
V miske zmiešame 50 ml vínneho octu, 50 ml vody a 1 čajovú lyžičku jemne nakrájaného rozmarínu. Pridáme soľ a korenie.
4 kuracie stehienka opečieme na olivovom oleji do zlatistá a necháme dopiecť v rúre pri teplote 180 stupňov asi 15 až 20 minút.
Na olivovom oleji opečieme 100 g na kocky nakrájaného bieleho chleba spolu s 1 nakrájanou čili papričkou do zlatista.
Medzitým povaríme 400 g brokolice v osolenej vode a pridáme k nej asi 100 g hrášku. Celkovo varíme 8 minút. Brokolicu a hrášok pridáme k opečenému chlebu, premiešame a krátko spolu podusíme.
Kuracie stehná prelejeme octovou zálievkou a za neustáleho miešania zredukujeme šťavu.
Stehná podávame na horúcej brokolici poliatej zredukovanou šťavou.
Mandľová torta s jahodovou penou
Na mandľovú tortu budete potrebovať:
120 gramov krupicového cukru, 7 žĺtkov, jedno vajíčko, 210 gramov na jemno namletých mandlí, 7 bielkov ušľahaných do tuha, 40 gramov rozpusteného a vychladnutého masla.
Na jahodovú penu budete potrebovať:
250 mililitrov smotany na šľahanie, semienka z jedného vanilkového lusku, 450 gramov jahôd, 120 gramov cukru.
Rúru predhrejte na 180 stupňov.
V miske elektrickým šľahačom zmixujte cukor a žĺtky aspoň 15 minút. Zľahka vmiešajte mleté mandle a nakoniec ušľahané bielky, a vychladnuté maslo. Cesto nalejte do tortovej formy a pečte asi 40 minút.
Tortu po upečení nechajte úplne vychladnúť, a potom ju rozrežte na tri časti.
Smotanu s cukrom a semienka z vanilkového lusku ušľahajte do tuha. Prvý korpus potrite smotanou a posypte nakrájanými jahodami. Priklopte druhým korpusom, a postup opakujte. Potom zmesou potrite celú tortu, a ozdobte čerstvými jahodami.
Želáme Vám príjemné varenie a dobrú chuť!
Zdroj: Mlynček na recepty, TV Paprika