Posledná letná dielnička v RC Macko v Bratislave – Dúbravke sa niesla v znamení rozlúčky.
Deti aj rodičov čakali upečené kakaové koláče s pravým kakaom. Kým však voňajúc cez celú miestnosť chladli urobili si všetci cesto na
pizza koláčik podľa nasledujúceho receptu:
Teta kuchárka zamiesila 250 ml vody so štvrťkou čerstvého droždia. Vybraný dobrovoľník v inej mise sitkom preosial 500 g hladkej chlebovej múky s 1 čajovou lyžičkou soli. Kým teta rozprávala čo budú robiť, každé dieťa si napísalo na svoj kus papiera na pečenie meno, aby vedelo, ktorý koláčik bude jeho po upečení.
Do nakysnutého kvásku vmiešala kuchárka po lyžiciach múku so soľou. Deti jej po jednom tú múku vsypávali do miešacej misy. Všetci boli trochu biely. To bola úžasná zábava. Vymiešané cesto teta kuchárka podelila na časti veľké asi ako tenisová loptička. Každé dieťa si namúčilo vo veľkej mise ruky chlebovou múkou. Urobilo poriadnu guľu a položilo ju na stred svojho papiera.
V strede si pomocou šálky urobilo jamku – veľkú, tam sme potom dali trochu kečupu, natrhali syr, salámu, niektorí olivy a iní kukuricu. Okraje koláčikov sme potreli štetcom studenou vodou, aby sme odstránili zvyšky múky. Položili sme papier na stôl, nech koláčiky nakysnú a hor sa na tie kakaové.
Recept na sladké koláčiky:
230 ml vlažnej vody, ¼ čerstvého droždia, asi 500 g hladkej chlebovej múky (iné označenie T650), 2 kopcovité polievkové lyžice práškového cukru
Cukor vymiešame vo vode a rozmrvíme droždie. Necháme podkysnúť, kým si preosejeme múku. Potom všetko premiešame do vláčneho cesta. Spracujeme ako pizza koláče – naplníme kakaovou plnkou alebo tvarohovou či lekvárom. Môžete však použiť aj len bez plnky.
Napapali sa všetci a postupne sa začali piecť pizza koláčiky vo vyhriatej rúre pri 200°C asi 12 – 15 minút. A deti hrdo odniesli svoj koláčik domov na olovrant.