Recepty na marcipán

Silvia Bodláková 4

Ako som sa rozlúčila s Mackom

Odpoviem si sama. Sladko. 15. septembra som v Rodinnom centre Macko robila poslednú dielničku na tému „Vyrobme si marcipán“. Tak moja púť od februára 2005, kedy som začala svoju malú činnosť v tomto centre vedením kurzu práce na počítači a pokračovala dielničkami a kurzami o varení a stravovaní, skončila.

Odteraz sa môžeme stretávať vonku, na ulici … a na www.dobrenapady.info.

Na záver ponúkam pár fotočiek z varenia marcipánu.

Na marcipánové figúrky

100 g práškového cukru premiešame v miske so 100 g plnotučného sušeného mlieka. V malom poháriku si premiešame 1 polievkovú lyžicu vody s 1 polievkovou lyžicou oleja a asi 3 kvapkami mandľovej arómy (môžeme pridať potravinárske práškové farbivo). Potom všetko spolu zmiešame a v rukách trieme dovtedy, kým sa nespojí hmota do tvaru plastelíny.

Na ružičky

V miske si premiešame 2 polievkové lyžice práškového cukru spolu s dvomi polievkovými lyžicami plnotučného sušeného mlieka. V malom hrnčeku vymiešame 2 polievkové lyžice kryštálového cukru spolu s 1 polievkovou lyžicou mlieka a varíme za stáleho miešania na miernom plameni (pridáme medzi prsty práškové potravinárske farbivo). Odstavíme a pridáme mokka kávovú lyžičku Palmarínu.

Miešame, kým mlieko nevychladne. Potom spracujeme so sypkou zmesou v miske do hmoty ako je plastelína.

Môžeme tvarovať do figúrok alebo ružičiek. Ak chcete niečo odložiť, zabaľte kúsok do mikroténového vrecka a odložte do chladničky tam, kde najmenej chladí, najviac však na týždeň.

Ako dôsledok nám pri varení vyšiel aj tento nápoj, ktorý dostal pomenovanie

Šmolkové mlieko

6 polievkových lyžíc sušeného mlieka, 6 polievkových lyžíc kryštálového cukru, ¼  čajovej lyžičky potravinárskeho farbiva modrej farby, 2 polievkové lyžice mlieka za stáleho miešania prevaríme. Vlejeme do džbánu a zalejeme 400 ml vriacej vody. Podávame so slamkou.

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (6 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

Pridaj komentár