Pre niekoho je nepredstaviteľná otrava, žeby mal variť ešte aj na dovolenke a tieto záležitosti s dôverou hodí na krk hotelovému kuchárovi.
No pokiaľ idete na dovolenku „na súkromie“, do apartmánu pri mori alebo v horách, navyše s malými deťmi, ktoré majú hlad skoro stále, musíte mať so sebou nejaké zásoby a aspoň predstavu, čo vašej famílií naservírujete pod zub.
Pred pár rokmi mi tento model prišiel uletený, navyše sme šli na hory s kamarátom, ktorý týždeň pred odchodom rozoslal účastníkom jedálny lístok aj s rozpisom, čo kto má priniesť.
Hovorila som si, že to je divné, prečo by mi mal niekto diktovať, čo mám kedy jesť … Nakoniec som to ocenila, lebo na chate sme mali všetko, stačilo siahnuť do špajzky a jedlo bolo do pár minút na stole.
Ako prišli deti a naše výjazdy k moru, ocenila som zoznam jedál a potravín, ktorý urobila kamarátka a my sme ho postupne dotvorili do podoby, v ktorej vám ho ponúkam ako inšpiráciu – pokiaľ sa na podobné dobrodružstvo vyberáte prvýkrát, alebo ste práve totálne zabudli, čo ste schopné v krátkom čase ukuchtiť :-)).
Jedlá sú hotové do 20 minút a na večeru sa dojedajú zvyšky z obeda (prípadne sa celá kompánia vyberie do miestnej reštaurácie na ochutnávku špecialít).
Môžete servírovať:
Deň
Jedlo
1.
raňajky: chlieb, maslo, lekvár
obed: paradajková polievka, bravčové mäso na hrášku so zemiakmi
2.
raňajky: praženica s hráškom (ktorý vám ostal z predošlého dňa), paradajky
obed: lievance s lekvárom
3.
raňajky: sardinková pomazánka, chlieb
obed: zeleninová polievka z vrecúška, kuracie prsia na zelenine, ryža
4.
raňajky: chlieb so syrom, šunkou, zeleninou
obed: šošovicový prívarok s párkom a chlebom
5.
raňajky: lekvárové šišky, jogurt
obed: šošovicová polievka (do prívarku z predošlého dňa pridáte smotanu …), bravčové mäso na rasci s cestovinou
6.
raňajky: pečivo, pomazánka so syrom, zelenina
obed: zemiaková polievka, cestoviny s kečupom a syrom (alebo boloňskou omáčkou)
7.
raňajky: jogurt, musli, cereálie, mlieko
obed: kuracie prsia v cestíčku, ryža, kompót
8.
raňajky: chlieb, maslo, syr, salám, paštéta, zelenina
obed: francúzska polievka z vrecúška, šúľance s tvarohom
Na dovolenkový jedálniček budete potrebovať:
- 2 poháre zavareného bravčového mäsa (pre 4 člennú rodinu 1kg mäsa, šupnete do tlakového hrnca, za 15 minút je udusené, dáte do zaváracích pohárov, uzavriete s viečkom a ešte 10 minút zasterilizujete vo vode v hrnci.)
- 2 balíčky mrazených kuracích pŕs (po 500 g)
- konzerva hrášku, párky (kvalitné v konzerve)
- 0,5kg šošovice, 1 hl. cesnaku (na prívarok)
- 2x cestoviny (400g balenia, penne alebo špirálky)
- 1x tarhoňa (do paradajkovej polievky – môže byť aj ryža alebo iná drobná cestovina)
- 1,5 kg zemiakov, 1 ryža vo varných vreckách (4 vrecúška)
- boloňská omáčka
- lievance v prášku, zemiakové cesto v prášku (na šúľance)
- 1 tvaroh vo vaničke, mlieko 2 litre
- smotana na varenie (najlepšie naša slovenská rajská klasika, 0,5 litra – je uzatvárateľná. ½ na prívarok, ½ do mäsa na hrášku)
- 10 vajec
- paradajkové pyré (pasírované rajčiny)
- polievky vo vrecúšku (dajú sa kúpiť „detské“, bez glutamánu)
- margarín, maslo, vákuovo balené syry, tavené syry, pomazánka, jogurty
- salám, šunka – vákuovo balené
Prečítajte si aj: Ako si v Chorvátsku neprevetrať peňaženku.
- sardinky
- olivový a normálny olej, ocot, soľ, cukor, múka, mleté čierne korenie, rasca, mletá červená paprika (zo všetkého trošku),
- kečup, 2 lekváre, cereálie,
- pre potešenie – čaj, káva, sirup, detské piškóty, hrozienka, nesírené marhule, čokoláda …
Potraviny, ktoré potrebujú byť v chlade, v pohode prežijú 12 – 16 hodinový transport v autochladničke.
Tak si to leto ešte užite a pošlite nám do redakcie vaše dovolenkové skúsenosti.