Chorvátsky ostrov Hvar je ostrov s vysokým počtom slnečných dní v roku – až 148. Pričom dní, kedy zaprší, je tam v roku cca 30.
Hvar je nazývaný ostrovom levandule, vína, medu a olivového oleja. Naozaj tam úplne všade nájdete vysadenú levanduľu a doslova celé pláne olivovníkov. Rastú samozrejme aj v akejkoľvek záhradke a levanduľa odvšadiaľ krásne vonia.
Okrem toho domorodci žijú z pestovania viniča, ktorý často krát obrábajú ručne, pretože rastie na kopcoch, kam sa žiadne mechanizmy nedostanú.
Ingimage
Ostrov ako taký vás môže osloviť svojou veľmi príjemnou klímou a stabilitou počasia. Pokiaľ mám možnosť porovnávať pevninu (viaceré miesta) a tento ostrov, tak je pobyt na Hvare celý „iný“.
Na rozdiel od pevninskej časti, kde dosť často nachádzame vysušenú pôdu, rastliny, Hvar je tak nejako konštantne zelený a „živý“.
No a v neposlednom rade je na ostrove výhodou otvorené more, so svojimi vlnami – ktoré síce niekomu nepôsobia pôžitok, ale skôr stres (hlásim sa do tejto kategórie), ale deti si ich rozhodne užijú a spokojne sa nechajú oplieskavať o útesy a zalievať vodou a zrejme budete mať problém ich z vody vytiahnuť.
Pláži, tých hlavných aj kadejakých malých zákutí nájdete veľa. Ku niektorým dokráčate za tri minútky, k iným treba ísť dlhšie, alebo aj sadnúť do auta a kúsok sa odviezť. Ale stoja za to.
Aj na Hvare, podobne ako v celom Chorvátsku, sa stretneme s milými a prívetivými domácimi. Sú družní, totálne do pohody, z ničoho si moc nerobia.
Ráno idete do potravín, chlapi sedia pred obchodom, pofajčievajú a spievajú si. Poobede idete na pláž, zase odniekiaľ počujete zvučný mužský spev. A večer tiež – nie taký ten rev, čo by vám nedovolil späť, ale také tklivé čosi, čo sa dobre počúva a ide z toho na vás dobrý pocit.
Domáci majú v ponuke rôzne špeciality, takmer v každom dome nájdete na predaj maslinovo ulje, lavandu, crno vino … ochutnať môžete rôzne špeciality, ryby na 1000 spôsobov, pečenú či grilovanú zeleninu alebo meso na žaru.
Pokiaľ sa rozhodnete ubytovať na súkromí, vyberte si možnosť, kde budete môcť aj grilovať. Potom je asi jednoduchšie vybrať sa skoro ráno do ribarnice, rybky kúpiť pekne čerstvé a ku večeru si ich ugrilovať. Ak sa vyberiete na domáce špeciality niekam do konoby, tak rátajte s celkom slušnou útratou.
Mária Kopčíková
Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA. Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité.