Čo s tým, keď v predvianočnom zhone nestihneme napiecť povinných 13 druhov vianočného pečiva? Pocit bohatého štedrovečerného stola máme hlboko zakorenený, tak viacerí možno hľadajú koláče v obchodných reťazcoch.
Veď čo už je také zlé na trvanlivom lineckom, alebo iných suchých koláčoch? Nuž, keď si pozriete etikety, chuť na “kupenské koláče” vás možno prejde.
Cukrárske recepty tradične predstavujú linecké koláčiky ako dve krehké maslové sušienky, spojené džemom a namočené v čokoláde.
Zatiaľ čo doma si linecké najskôr pripravíte s použitím vlastného džemu, (alebo od šikovnej svokry) výrobcovia sú však vynaliezavejší.
Foto: Ingimage.com Bez čokolády Čo sa v žiadnych z nich nenašlo, bola čokoláda.
„Obaly často hlásajú, že je pečivo polomáčané. Ale v čom presne sú máčané, po tom musíme pátrať na zadnej strane. Vo všetkých prípadoch ide o takzvanú tmavú cukrársku polevu, čo je cukor a stužený rastlinný tuk s prídavkom kakaa a emulgátorov,“ vysvetlila Hoffmannová.
Náhrade neušla ani nastrúhaná citrónová kôra, namiesto ktorej veľkovýrobcovia k dochucovaniu používajú polotovar nazvaný „citropasta“. Nejde však o výrobok z citrónov – pasta pozostáva z vody, cukru, jabĺk, škrobu, konzervantov, farbív a citrónovej arómy a kyseliny citrónovej.
Bez masla Ani z pohľadu prítomnosti masla sa obchodové linecké pečivo nemá čím chváliť. Všetky výrobky, ktoré dTest skúmal, bez výnimky obsahovali čiastočne stužené rastlinné tuky , ktoré môžu byť zdrojom škodlivých transmastných kyselín.
Pred nákupom vianočných koláčov v obchode teda stojí za zváženie, či náhražky tradičných surovín stoja za ušetrený čas .
Zdroj potravinárskej chémie „Polotovary, ktoré sa často pre výrobu cukrárskych a pekárskych výrobkov používajú, predstavujú pre ľudské telo výdatný zdroj potravinárskej chémie a tiež zvýšený príjem cukru alebo soli,“ pripomenula Hoffmannová.
Čím viac je potravina priemyslovo spracovaná, tým menšiu má nutričnú, aj kulinársku hodnotu. Našťastie je možné prítomnosť chémie ľahko na prvý pohľad odhaliť.
“ Krátky zo znam použitých ingrediencií pravdepodobne naznačuje základné suroviny. Oproti tomu polotovary, ktorých jednotlivé z ložky sa musia rozpisovať do zátvoriek, pre zradí záplava textu. Všeobecne teda platí, čím menej textu, tý m lepšie,“ uzatvára Hana Hoffmanová.
Foto: Ingimage.com Viete si predstaviť vianočný stôl bez tradičných lineckých koláčikov? Skúste si pripraviť tento recept. Počet kusov: 2 plechy Doba prípravy: asi 20 minút Doba pečenia: asi 12 minút
Prísady: Na cesto: 1 vanilkový struk 170 g práškového cukru 380 g hladkej múky 250 g zmäknutého masla 1 vajce 1 žĺtok Na náplň: Džem podľa vlastného výberu, môže byť aj čokoládovo-orieškový krém
Na ozdobenie: 1 balíček tmavej polevy 1 balíček svetlej polevy 1 balíček punčovej polevy 1 balenie guľôčok strieborných /bielych ( môžeme použiť tiež guľôčky zlaté/biele resp. dúhové) 2-3 PL studenej vody Ešte potrebujeme: Plech na pečenie Váľok Formičky na vykrajovanie Príprava: 1. Na prípravu cesta vanilkový struk pozdĺžne rozkrojíme, vyškrabeme z neho dužinu a zamiešame ju do práškového cukru. Na doske zmiešame múku, maslo, cukor s dužinou zo struku, vajce, žĺtok a vypracujeme hladké cesto. Na pol hodinu uložíme do chladničky. Z cesta vyvaľkáme plát s hrúbkou 3 mm a vykrajujeme rôzne tvary, naukladáme na plech, vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C Teplovzdušná rúra: 160 °C Plynová rúra: 3 stupeň Doba pečenia: asi 12 minút
2. Upečené pečivo necháme vychladnúť a vždy dva kúsky zlepíme džemom alebo krémom.
3. Na ozdobenie pripravíme polevy podľa návodu na obale. Povrch pečiva ozdobíme podľa fantázie. Ešte tekutú polevu ozdobíme rôznofarebnými cukrovými guľôčkami. Necháme stuhnúť a uložíme na chladné miesto.
TIP: Na tvorbu tenkých liniek z polevy použijeme kornútok z papiera na pečenie, ktorý naplníme polevou a odstrihneme malý rožtek. Môžeme použiť aj mikroténové vrecko.
Loading...