Vianočné pečenie originálnejšie

Zuzana Špačková 0

Snehuliaci

  • 1 balenie Perníka Dr.Oetker
  • 400 ml vody
  • 120 ml oleja
  • 200 g zmäknutého masla

Na ozdobenie:

  • 3 balíčky polevy svetlej
  • 200 g strúhaného kokosu
  • Tubičky na zdobenie
  • 10 špajlí
  1. Zmes na prípravu perníka zmiešame s vodou a olejom podľa návodu na obale. Nanesieme na plech vyložený papierom na pečenie, vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 35 minút.
  2. Vychladnutý perník rozdrobíme, pridáme maslo a ručne vypracujeme do hladka. Z cesta vytvoríme 10 v troch rôznych veľkostiach a zo zvyšku cesta vytvoríme 10 valčekov a 10 koliesok na klobúk. Všetko odložíme asi na 1 hodinu do chladničky.
  3. Na ozdobenie rozpustíme polevy v kastróliku vo vodnom kúpeli. Jednotlivé guľôčky postupne namáčame do polevy a obalíme v kokose. Necháme zatuhnúť. Na špajle postupne napicháme po 3 guľôčky tak, aby sme vytvorili snehuliaka a koliesko a valček ako klobúk. Z cesta vyjde asi 10 snehuliakov, ktorých dozdobíme podľa vlastnej fantázie.
  4. Kysnutý vianočný stromček

    Na cesto:

    • 1 balenie Buchiet Dr.Oetker (droždie je súčasťou balenia)
    • 260 ml vlažnej vody
    • 120 ml oleja
    • 100 g sušených brusníc (marhule, slivky, hrozienka)
    • 1 balíček Vanilínového cukru
    • 1 KL rumovej arómy

    Na potretie a ozdobu:

    • 2 PL mlieka
    • 2 zarovnané PL mandľových ihličiek

    Na vianočné maslo:

    • 1 balíček polevy tmavej
    • 150 g zmäknutého masla
    • 30 g práškového cukru
    • štipka soli

    Príprava:

    1. Cesto pripravíme podľa návodu na obale s droždím, vodou a olejom. Pridáme brusnice, vanilínový cukor a arómu a ručne vypracujeme do hladka. Zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 45 minút kysnúť.
    2. Vykysnuté cesto ručne krátko premiesime a na pomúčenej pracovnej doske vytvarujeme valček, ktorý rozdelíme na 16 rovnako veľkých kúskov. Každý kúsok vytvarujeme do podlhovastej žemličky. Na plech vyložený papierom na pečenie naukladáme žemličky do tvaru stromčeka. Potrieme mliekom a ozdobíme mandľami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 25 minút.
    3. Stromček necháme vychladnúť.
    4. Na prípravu vianočného masla rozpustíme polevu podľa návodu na obale. V mise vyšľaháme maslo s cukrom a soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do hladka. Postupne za stáleho šľahania zašľaháme polevu.

    Marcipánové toliare

    Na cesto:

    • 1 balíček Marcipánu Dr.Oetker
    • 350 g hladkej múky
    • na špičku noža kypriaceho prášku do pečiva
    • 1 balíček vanilínového cukru
    • ½ KL arómy mandľovej
    • 150 g kyslej smotany
    • 200 g zmäknutého masla alebo margarínu

    Na ozdobu:

    • 2 balíčky škoricového cukru
    • 250 g vlašských orechov

    Príprava:

    1. Na prípravu cesta nastrúhame marcipán na hrubom strúhadle. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom a vanilínovým cukrom. Pridáme arómu, smotanu, maslo alebo margarín a marcipán a ručne vypracujeme do hladka. Cesto rozdelíme na tretiny a vytvarujeme valčeky (priemer 3 cm).
    2. Valčeky obalíme v škoricovom cukre a odložíme najmenej na 2 hodiny do chladničky.
    3. Ostrým nožom valčeky nakrájame na plátky s hrúbkou asi 0,5 cm a rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Povrch ozdobíme polovičkami orechov a zľahka pritlačíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 10 minút. Z Cesta vyjde asi na 100 toliarov.

    Spracované s použitím textov a fotografií Dr. Oetker.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár