Týchto 9 dielov cesta jemne rukou pošúľame, aby boli rovnomerne hrubé a približne rovnako dlhé.
Prvé, čo urobíme, je spodok vianočky zo 4 dielov.
Na jednom konci ich priložíme všetky k sebe a pritlačíme, aby boli spojené.
Potom pokračujeme takto:
Z ľavej strany do pravej si imaginárne očíslujeme pletence číslami 1,2,3,4. Prvý pletenec vľavo vezmeme a pletieme ho tak, aby prechádzal popod druhý pletenec, (čiže ten je navrchu, jednotka na spodku), potom ponad tretí pletenec, (navrchu je jednotka, pod ním trojka) a znovu popod štvorku, (čiže jednotka je naspodku, štvorka na vrchu).
Pletenie ide mierne šikmo do strany, prepletený pletenec pôvodne s číslom jedna založíme vedľa štvorky na opačnú stranu, ako bol pôvodne.
A teraz postup opakujeme znovu – s tým, že z dvojky je teraz jednotka, z trojky dvojka, zo štvorky trojka a z jednotky štvorka.
Pletieme, až kým neprídeme na druhý koniec pletencov – čo ide dosť rýchlo. Na záver pritlačíme všetky štyri pramienky spolu k sebe. Upletený základ vianočky položíme na plech vyložený papierom na pečenie a uprostred tohto vrkoča urobíme bokom dlane ryhu.
Pokračujeme stredným dielom vianočky: to znamená, že máme k dispozícii 3 vrkoče.
Opäť ich na jednom konci spojíme a pletieme klasicky, ako zapletaný vrkoč – teda krajné na striedačku prepletáme cez stredný prameň, začíname zľava.
Nakoniec spojíme všetky konce k sebe, položíme upletený vrkoč na spodný diel vianočky a uprostred tohto vrkoča znovu urobíme bokom dlane ryhu.
A na vrch už len hračka – prepletačka z dvoch pramienkov, ktoré prepletáme cez seba – alebo opletáme okolo seba, ako to komu príde.
Znovu však začíname zľava a valčeky prekladáme cez seba vrchom – nad. Konce opäť spojíme a hotový vrchný vrkoč dáme kraľovať na vrch vianočky.
Aby sa nám toto veľdielo nerozišlo pri kysnutí či pečení, dobré je prepichnúť ju na spojených miestach – tam, kde začínajú a končia pletence – špajdľou alebo špáratkami. (Po upečení ich nezabudnite vybrať.)
Šup do rúry na 200 stupňov, tak na 40 minút.
Vianočka vraj vyjde aj skúseným borcom v kuchyni zakaždým inak – no len zriedka sa stalo, že bola nejedlá. Nehovorte, že vám netečú slinky!
Ak by ste chceli viac grifov a nápadov k téme, kliknite si spokojne znovu na link nášho fóra s vianočkovou témou – a nechajte sa inšpirovať.
Loading...
fotka hotovej vianocky sa uz nevosla?