Oslávte Deň detí: Aké dobroty pripraviť? 

Monika Vandáková 0

Čím potešiť malých maškrtníkov? Deň detí si pýta osviežujúce limonády, ovocné dezerty alebo trebárs tvarohový koláč, ktorý navyše dodá bielkoviny a zasýti. 

foto: freepik.com

Čo je na tom všetkom najlepšie? Uvedené recepty vám nezaberú celý deň.

Na žiadnej detskej párty nesmú chýbať domáce limonády 

Nič neočarí malých maškrtníkov viac než farebné limonády plné bubliniek a chuti ovocia. Pri domácej príprave máte istotu, že neobsahujú žiadne zbytočné konzervanty a nadmerné množstvo cukru.

Jahodovo-citrónová limonáda 

Na prípravu budete potrebovať:

  • 300 g čerstvých jahôd
  • šťavu z 2 citrónov
  • 100 g cukru (alebo podľa chuti)
  • 1,5 l perlivej vody
  • kocky ľadu
  • lístky mäty na ozdobu

Jahody rozmixujte s trochou vody na pyré. Pridajte citrónovú šťavu a cukor, premiešajte a nechajte cukor rozpustiť. Zmes nalejte do džbánu, pridajte perlivú vodu a kocky ľadu. Ozdobte lístkami mäty a plátkami citróna.

Bazová limonáda z domáceho sirupu 

Bazový sirup je klenotom letných nápojov. Kvetinová vôňa a sladká chuť dokážu osviežiť aj v tých najhorúcejších dňoch. Na bazovú limonádu budete potrebovať:

  • 100 ml bazového sirupu
  • šťavu z 1 citróna
  • 1 l perlivej vody
  • kocky ľadu
  • plátky citróna (či pomaranča) a lístky mäty na ozdobu

V džbáne zmiešajte bazový sirup s citrónovou šťavou. Prilejte vychladenú perlivú vodu, pridajte ľad a ozdobte citrónom a mätou. Podávajte ihneď, kým je nápoj plný bubliniek.

Zdroj: Freepik

Dezerty z čerstvého ovocia sú v lete tým pravým 

V lete je ovocie sladké, šťavnaté a plné vitamínov. Využite to a pripravte pre deti dezerty, ktoré nielen potešia ich chuťové bunky, ale tiež dodajú potrebné živiny.

Ovocný pohár 

Ovocný pohár je klasika, ktorá nikdy nesklame. Vrstvy ovocia, zmrzliny a šľahačky vyzerajú lákavo a deti si môžu svoj pohár ozdobiť podľa vlastnej fantázie. 

Na základný ovocný pohár potrebujete:

  • sezónne ovocie (jahody, čučoriedky, maliny, broskyne)
  • želé Dr. Oetker
  • ovocnú šťavu
  • cukor
  • smotanu na šľahanie
  • Smeta-fix Dr. Oetker
  • Vanilkový cukor Dr. Oetker

Ovocie nakrájajte na menšie kúsky a rozdeľte do pripravených pohárov. Pripravte želé podľa návodu na obale. Akonáhle mierne vychladne, rozlejte do pohárov s ovocím a nechajte stuhnúť. Pred podávaním pripravte šľahačku a ovocné poháre ozdobte.

Zdroj: Dr.oetker

Ovocné želé 

V lete nie je nič lepšie než chladivé a osviežujúce ovocné želé, ktoré sa príjemne rozplýva na jazyku. Tento dezert je ľahký, svieži a deti ho milujú pre jeho hravú konzistenciu. 

Na prípravu budete potrebovať:

  • kúsky ovocia
  • ovocnú šťavu
  • číre želé Dr. Oetker
  • cukor

Ovocie naukladajte do misiek. Želé pripravte podľa návodu na obale, nalejte ho do misiek s ovocím. Dajte minimálne na hodinu do chladničky. Potom želé stačí vyklopiť a môžete podávať.

Strúhaný koláč bude zlatým klincom detskej oslavy 

A na záver niečo tradičné, čo nikdy nesklame – kakaový strúhaný koláč s tvarohovou náplňou. Tento múčnik je obľúbený medzi deťmi i dospelými a jeho príprava je jednoduchšia, než sa môže zdať.

Prísady 

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
  • 3 zarovnané PL Holandského kakaa Dr. Oetker, preosiatého
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker
  • 250 g zmäknutého masla
  • 4 PL polotučného mlieka
  • 1 žĺtok

Na náplň:

  • 750 g polotučného tvarohu
  • 300 g práškového cukru
  • 3 žĺtky
  • 2 KL Extraktu Bourbon vanilka Madagaskar Dr. Oetker
  • 1 balíček Zlatého klasu Dr. Oetker
  • 4 bielky

Zdroj: Dr.oetker

Príprava 

  1. Na cesto: V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, kakaom, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme maslo, mlieko a žĺtky a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme asi na 1 hodinu do chladničky.
  2. Na náplň: V mise zmiešame tvaroh s cukrom, žĺtkami, extraktom a Zlatým klasom a metličkou vymiešame dohladka. V druhej mise vyšľaháme z bielkov elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh. Potom sneh zľahka vmiešame do náplne.
  3. Spojenie cesta s náplňou: Polovicu cesta nastrúhame na hrubom strúhadle na dno vymasteného a múkou vysypaného plechu. Nanesieme náplň, uhladíme a zvyšok cesta nastrúhame rovnomerne na náplň. Vložíme do predhriatej rúry a upečieme.
  4. Dokončenie: Koláč necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Prajeme sladký Deň detí plný úsmevov, radosti a dobrého jedla!

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...
Author image

Monika Vandáková

Som skeptik, melancholik a kritik. Prežila som v tomto duchu aj svoje detstvo a dospievanie, a ani teraz v postavení matky ma to neprešlo. Pochádzam z Košíc a mám dve malé deti. Rada píšem o veciach, témach a problémoch, ktoré sa ma osobne týkajú.

články autora...