Je jedno, či sa u nás oslavuje životné jubileum alebo len tak máme chuť na niečo sladké, prím už niekoľko rokov hrá tento cheesecake alebo čízkejk, keď vám je lepšie.
Má veľa veľa maku a veľa veľa tvarohu. Čiže vlastne je to aj zdravé. Lebo, kde by ste aj našli regulérnejší zdroj vápnika, že?
Makovo-tvarohový cheesecake
Pôvodný recept som okýptila, napríklad o hrozienka, vy môžete vynechať niečo iné, čo sa vám nebude hodiť z týchto ingrediencií:
Potrebujeme:
cesto: 250 g polohrubej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 2 žĺtky, 150 g masla, 60 g práškového cukru, 2 vanilkové cukry
maková plnka: 200 g maku, 60 g práškového cukru, 1 ČL škorice, 50 g roztopeného masla, pár kvapiek až 2 PL citrónovej šťavy, 3 PL slivkového lekváru, možno rum
tvarohová plnka: 250 g tvarohu, 60 g práškového cukru, 2 PL hrubej múky, kyslá smotana, 2 vajcia + 2 bielka, ktoré ostali pri výrobe cesta
Postup:
Ja som zvolila celkovo ležérnejší prístup k tvorbe. Žiadne vaľkanie cesta po doske a prenášanie vysokozdvižným vozíkom do okrúhlej formy, veď si môžem to cesto rovno napatlať do tortovníka, no nie?
Tak teda zmiešajte dokopy to, čo má byť cestom a keď to už ako cesto vyzerá, usteľte mu do formy. Ideálne tak, že necháte vyhrnuté okraje 2-3 centimetre.
Za slobodna som zvykla odkladať štvrťku cesta, aby som z neho vyrobila formičkami rôzne dekorácie, srdiečka, hviezdičky a iné kudrlinky, ktoré pôjdu na vrch, ale postupným plynutím času na materskej dovolenke si rozmyslíte, či nebude lepšie čas investovať napríklad do umytia vlasov, že?
Plnkujeme:
Na cesto vrstvíte jednu plnku za druhou, najprv príde:
Maková plnka: jednoducho zmiešate všetko, čo má byť makovou plnkou, dokopy.
Tvarohová plnka: zase by sa malo všetko zmiešať dokopy, až na sneh z bielkov, ktorý sa primieša na záver, aby bola spektakulózne nadýchaná. Ako keby sa to nezjedlo tak, či onak. Na horách tiež nie je veľa snehu, a čo?
Pečieme.
Koláč dáme piecť do vyhriatej rúry na 180° – každému pečie rúra inak, tak si odsledujte čas podľa toho, aby nezhoreli vyhrnuté okraje cesta.
Dobrú chuť!
Loading...
Kika, prosím Ťa, ide do tohto čízkejku celý, či pomletý mak? Ďakujem