Makovo-tvarohový cheesecake

Takakika 1

Je jedno, či sa u nás oslavuje životné jubileum alebo len tak máme chuť na niečo sladké, prím už niekoľko rokov hrá tento cheesecake alebo čízkejk, keď vám je lepšie.

Má veľa veľa maku a veľa veľa tvarohu. Čiže vlastne je to aj zdravé. Lebo, kde by ste aj našli regulérnejší zdroj vápnika, že?

 

Makovo-tvarohový cheesecake

Pôvodný  recept som okýptila, napríklad o hrozienka, vy môžete vynechať niečo iné, čo sa vám nebude hodiť z týchto ingrediencií:

Potrebujeme:

  • cesto: 250 g polohrubej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 2 žĺtky, 150 g masla, 60 g práškového cukru, 2 vanilkové cukry
  • maková plnka: 200 g maku, 60 g práškového cukru, 1 ČL škorice, 50 g roztopeného masla, pár kvapiek až 2 PL citrónovej šťavy, 3 PL slivkového lekváru, možno rum
  • tvarohová plnka: 250 g tvarohu, 60 g práškového cukru, 2 PL hrubej múky, kyslá smotana, 2 vajcia + 2 bielka, ktoré ostali pri výrobe cesta

Postup:

Ja som zvolila celkovo ležérnejší prístup k tvorbe. Žiadne vaľkanie cesta po doske a prenášanie vysokozdvižným vozíkom do okrúhlej formy, veď si môžem to cesto rovno napatlať do tortovníka, no nie?

Tak teda zmiešajte dokopy to, čo má byť cestom a keď to už ako cesto vyzerá, usteľte mu do formy. Ideálne tak, že necháte vyhrnuté okraje 2-3 centimetre.

Za slobodna som zvykla odkladať štvrťku cesta, aby som z neho vyrobila formičkami rôzne dekorácie, srdiečka, hviezdičky a iné kudrlinky, ktoré pôjdu na vrch, ale postupným plynutím času na materskej dovolenke si rozmyslíte, či nebude lepšie čas investovať napríklad do umytia vlasov, že?

Plnkujeme:

Na cesto vrstvíte jednu plnku za druhou, najprv príde:

Maková plnka: jednoducho zmiešate všetko, čo má byť makovou plnkou, dokopy.

Tvarohová plnka: zase by sa malo všetko zmiešať dokopy, až na sneh z bielkov, ktorý sa primieša na záver, aby bola spektakulózne nadýchaná. Ako keby sa to nezjedlo tak, či onak. Na horách tiež nie je veľa snehu, a čo?

Pečieme.

Koláč dáme piecť do vyhriatej rúry na 180° – každému pečie rúra inak, tak si odsledujte čas podľa toho, aby nezhoreli vyhrnuté okraje cesta. 

Dobrú chuť!

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 4,80 z 5)
Loading...
Author image

Takakika

More a červené tenisky. Najprv materská dovolenka na chorvátskom ostrove, ktorá sa pretiahla na osem rokov. Medzičasom presun rodičovských aktivít na pevninu s dynamikou, akú prináša život po strate blízkeho.

články autora...

Komentáre k článku

Pridaj komentár