Tekuté zlato – olivový olej

Silvia S. 0

Prvé olivové stromy sa kultivovali asi 6000 rokov pred naším letopočtom v oblasti Sýrie a južného Iránu. Starovekí Židia ho nalievali do svojich posvätných lámp. V Egypte zasa Tutanchamon nosieval veniec z olivových ratolestí.

Shutterstock

Gréci vzdávali bohyni Aténe vďaku za zlatistý olej, ktorý symbolizoval svätosť a odvahu. Vyrábala sa z neho sv. krizma (svätý olej používaný pri krste alebo birmovke).

Ako skvelé vína

V Taliansku je olivový olej uctievaný ako jedna zo základných vecí života. Ako skvelé vína, olivový olej sa tiež líši v závislosti od druhu olív a podnebia, pôdy a poveternostných podmienok, kde sa olivy pestovali.

Olej vyrobený z toho istého stromu sa z roka na rok líši. Niektoré z najlepších olivových olejov pochádzajú z Toskánska, Sicílie, Puglie a Ligúrie. Každý jeden má osobitnú charakteristiku chuti.

Ďalšie vynikajúce olivové oleje sú vyrábané v Grécku, Španielsku a Francúzsku. Experimentujte, aby ste zistili, ktorým dáte prednosť.

Shutterstock

 

Čítajte nálepky na fľašiach

Pozorne čítajte vábivé a prekrásne nálepky na flašiach a plechovkách s olivovým olejom. Všímajte si informácie ako:

  • acidita,
  • oblasť z ktorej pochádza,
  • firmu, ktorá olivový olej produkuje,
  • dátum plnenia, dátum spotreby a
  • obsah.

Sú tri základné stupne akosti, ktoré musia byť vyznačené na nálepkách európskych olejov. Na trh sa dostáva olivový olej v rôznej kvalite.

V súčasnosti legislatívne predpisy Európskej únie  jasne definujú jednotlivé druhy olivového oleja, ktoré musia mať na obale príslušné označenie a musia vyhovovať predpísaným ukazovateľom kvality. Tieto predpisy sú zahrnuté do hlavy Potravinového kódexu SR “Jedlé tuky a oleje”.

Shutterstock

Extra – virgin, tzv. panenský olej,

je označenie pre olej vyrobený z olív najvyššiej kvality, ktoré boli oberané ručne a lisované iba raz za studena, ručným alebo mechanickým spôsobom. Spemuto a freddo (lisovaný za studena) a prima spremitura (prvý krát lisované) sú ďalšie termíny na nálepkách, ktoré treba hľadať.

Extra – virgin olivový olej je často vyrábaný v malých množstvách na privátnych vidieckých panstvách. Má silnú ovocnú chuť a arómu, je dosť lepkavý a zelený a niekedy nepriehľadný.

Má najnižšiu aciditu (kyslosť), ktorá sa pohybuje pod úrovňou jedného percenta (hodnotové rozpätie je 0,5 % – 3 %). Extra – virgin olej má nízky bod dymivosti, čím sa stáva nevhodným pre väčšinu varenia a je dosť drahý. Spôsobuje to (okrem iného) fakt, že olivovníky vyžadujú v priemere 6-8 rokov nepretržitej starostlivosti, kým zarodia prvé olivy. Použitý však surový v znení: “trocha stačí na dlho” je hodný svojej ceny.

Shutterstock

Virgin

je vyrobený zo zrelejších olív a nižšej kvality, ale rovnakým spôsobom. Tetno olej má jemnejšiu chuť a obyčajne žltú farbu. Je lepší na varenie pretože sa dobre zohrieva a je omnoho lacnejší. Môže byť až štyri krát kyslejši než extra – virgin olej.

Čistý olivový olej 

je najznámejšia forma. Je vyrobený z olív najnižšiej akosti a zvyškov dužín iných olejov, za sebou spracovávaných tepelným lisovaní.

Tento olej je zvyčajne vyrábaný vo veľkých, moderných fabrikách používajúcich enormný tlak hydraulických lisov a vysoko rýchlostných centrifúg. Je ďalej rafinovaný a upravovaný chemikáliami k dosiahnutiu vône, bledosti a jemnosti.

Čistý olivový olej môže byť zahrievaný až do teploty 200°C, čím sa stáva vhodným pre akékoľvek varenie.

Pri tepelnej úprave jedál olivový olej zväcšuje svoj objem, a preto sa ho (v porovnaní s inými tukmi) spotrebuje menej.

Chladnička nie je doporučovaná pre skladovanie olivového oleja. Môže byť skladovaný až do veku jedného roka na studenom a chladnom mieste v pevne zatvorenej sklenenej flaši.

Jedna z dobrých správ je, že olivový olej je zdravý a ako mononasýtený tuk pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár