Zapečená tekvica hokaido s krémovým a vláčnym ementálom

Slávka Habrmanová / food blogerka 0


Potrebujeme:

  • jednu tekvicu hokaido (asi 1 kg),
  • 500 g zeleru – buľvy,
  • 5 kusov baraních rohov,
  • 400 gramov  Emmental – zrejúceho syra,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • sušené provensálske bylinky, soľ, čierne korenie,
  • 3 lyžice slnečnicového oleja,
  • 250 g kyslej smotany,
  • 2 lyžice múky,
  • 1 dcl mlieka.

Postup: 

Ošúpeme si zeler aj tekvicu – tú tiež zbavíme jadrovníka. Obe suroviny nakrájame na väčšie kocky a dáme do väčšieho pekáča.

Pečieme:

Osolené, okorenené, jemne pokvapkané olejom a posypané bylinkami (pozor, neprehnať to) pečieme spolu s cesnakom v šupke pomaly, prikryté alobalom, asi hodinu na 200 stupňoch Celzia. Niekedy je dobré podliať aj trochou vody; záleží, akej kvality máte tekvicu a zeler.

Medzitým si urobíme bešamelovú omáčku s ementálom.

Na oleji smažíme do zlatista múku. Následne riedime smotanou, miešame, aby sa nám nespravili hrudky, pridáme tiež mlieko, možno aj viac, aby nebola omáčka príliš hustá. Dochutíme soľou a korením a až do vypnutého zamiešame nastrúhaný ementál.

Neodporúčam smotanu na šľahanie, namiesto kyslej, urobí vám nepríjemnú nasladkastú chuť v kombinácii so sladkou tekvicou.

Po hodine do pečúcej sa časti pridáme 

nakrájané baranie rohy a zalejeme bešamelovou omáčkou. Cesnaky v šupke môžete vybrať, očistiť, jemne rozdrviť vidličkou a vrátiť naspäť. Alebo ak chcete úplne preč, už nám urobili svoju chuť.

Ešte pripečieme, najmä zvrchu, už odokryté asi 20 minút. Teplotu môžete aj zvýšiť, cieľom je, nech máme krásne ružový povrch a všetky chute sa spoja.

Alebo niečo iné letné ľahké zeleninové? »»»

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár