Lyofilizácia je špeciálny druh sušenia, pri ktorom sa voda neodstraňuje pomocou vysokej teploty, ale, naopak, pôsobením mrazu. Tento postup je veľmi šetrný a často využívaný pri sušení citlivých farmaceutických materiálov a aj potravín.
„Pokiaľ ide o potravinárske využitie, najčastejšie sa môžete stretnúť s lyofilizovaným ovocím, zeleninou alebo mäsom. Pri tomto spôsobe sušenia sa v potravinách darí zachovávať aj vitamíny a príliš sa nemení ani chuť, takže sa okrem vzhľadu približujú skôr svojej čerstvej forme, “ vysvetľuje šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.
Prvá vec, ktorú laboratórium zisťovalo, bol obsah vitamínu C . Podľa údajov databázy zloženia potravín by 100 g čerstvých jahôd malo obsahovať približne 60 mg vitamínu C. Sušené jahody by ho tak po odstránení vody mohli mať až 600 mg/100 g.
„Realita je však veľmi rozdielna a rozkolísaná,“ zhŕňa Hana Hoffmannová a pokračuje: „Obsah vitamínu C sa pohyboval od 362 mg/100 g po 72,5 mg/100 g. O dôvodoch až päťnásobného rozdielu v obsahu vitamínu C môžeme len špekulovať. Ako vysvetlenie sa ponúka napríklad použitá odroda jahôd alebo spôsob ich pestovania. Obaly nám nič z toho bohužiaľ neprezradili.“
Mnoho pesticídov (prekvapivo) škodí
Najznepokojivejšie výsledky však priniesla analýza rezíduí pesticídov, pri ktorej v laboratóriu pátrali po pozostatkoch viac ako siedmich stoviek rôznych látok používaných na ochranu rastlín pred škodcami akéhokoľvek druhu. V každom výrobku zhodnotili počet nájdených látok a následne skontrolovali, či ide o prostriedky schválené v Európskej únii a či namerané koncentrácie neprekračujú povolené limity. „Pohľad na výsledky laboratórnych protokolov nás veľmi nemilo prekvapil neobyčajne vysokým počtom naraz nájdených pesticídov,“ hovorí šéfredaktorka dTestu a dopĺňa: „Nechceným rekordmanom sa stala značka Allnature. V jej jahodách zaznamenali v laboratóriu rezíduá 30 rôznych pesticídov naraz. S tak vysokým počtom sme sa v jednej vzorke počas posledných rokov v žiadnom teste nestretli.“
V minulosti boli zistené početné nálezy napríklad v teste ovocných čajov z roku 2019, alebo v teste hrozienok z roku 2022, ale aj tam bolo nájdených najviac 24 rôznych pesticídov v jednej vzorke. Aktuálny test lyofilizovaných jahôd tento rekord prekonal, a to nie iba raz. Vysoký počet látok ukrývali tiež značky Farmland, Vilgain (obe po 28) a aj výrobky Emco Mrazom sušené jahody a GymBeam Lyofilizované jahody (obe po 26). Samotný počet súčasne nájdených látok predpisy nelimitujú, dTest s ohľadom na možný kokteilový efekt v hodnotení uprednostnil výrobky s čo najnižším počtom nálezov.
Suveníry z ciest?
V zozname zachytených látok sa objavili aj tie, ktorých používanie európska legislatíva neumožňuje. Konkrétne išlo o trojicu prostriedkov proti hmyzu (insekticídov) cyenopyrafén, dinotefurán a tolfenpyrad.
„Ich prítomnosť naznačuje, že jahody pricestovali na náš trh z neeurópskych krajín. Použitie cyenopyrafénu pri pestovaní jahôd spomínajú čínske vedecké články. Dinotefurán sa môže používať napríklad v USA, ale podľa tamojších pravidiel sa ním nemôžu ošetrovať jahody. A tolfenpyrad je japonský vynález určený pôvodne na ochranu čaju,“ približuje Hoffmannová a dodáva: „Európske úrady používanie ani jednej z týchto látok neschválili, avšak tolerujú ich stopy.“
Rada na záver
Za pozornosť stoja aj informácie o obsahu cukru. Lyofilizované jahody sa často považujú za lepšiu alternatívu sladkostí. Sú vyrobené iba z ovocia, napriek tomu však obsahujú pomerne vysoké percento (v priemere 51 %) prirodzene sa vyskytujúceho cukru. Obzvlášť rodičia by tak mali mať na pamäti, že aj lyofilizované jahody sú svojím spôsobom dezert.
Kompletný text vrátane zistenia prítomnosti nežiaducich mikroorganizmov a senzorického hodnotenia je k dispozícii v októbrovom vydaní časopisu dTest a na webe spotrebiteľskej organizácie.
dTest je najväčšou českou spotrebiteľskou organizáciou, ktorá na trhu pôsobí už od roku 1992. Táto nezisková organizácia je vydavateľom spotrebiteľského časopisu dTest, ktorý vychádza na slovenskom a českom trhu. Na stránkach mesačníka sú publikované výsledky nezávislých a objektívnych testov produktov, varovania pred nebezpečnými a zdravotne závadnými výrobkami, informácie o spotrebiteľských právach a rady, ako tieto práva účinne uplatňovať. dTest je súčasťou medzinárodnej organizácie International Consumer Research and Testing (ICRT) a Európskej spotrebiteľskej organizácie BEUC. Viac informácií nájdete na www.dtest.sk
Loading...