Každý si iste pamätá stretnutie so svojou prvou sladkosťou. Keď ste poprvý raz dostali na jazyk niečo lahodné a sladké a potom o to prosíkali pokaždé, keď sa išlo na nákup. Pre mnohých boli tými prvými práve Lentilky.
Tieto malé farebné šošovky však poznali nielen naši rodičia. Stretli sa s nimi už i babičky a možno aj niektoré prababičky. Lentilky sa totiž vyrábajú od roku 1907.
Ako to celé vzniklo
Za 107 rokov existencie sa ich vyrobili už stovky tisíc ton. Dražované čokoládové šošovky pôvodom z českého Holešova pri Kroměříži, začal vyrábať zakladateľ továrne Sfinx Philip Kneisl. Ten dal týmto drobným bonbónom i meno. Neskôr boli Lentilky zaregistrované aj ako obchodná značka.
Holešovská továreň najprv zaisťovala kompletnú produkciu Lentiliek. Vyrábali sa tu čokoládové šošovky, ktoré sa následne dražovali. Dnes však prebieha výroba na dvoch miestach. Čokoládové jadrá sa dovážajú zo závodu Zora v Olomouci a v holešovskom Sfinxe sa dražujú. Dôvod je prostý – v holešovskej továrni sa nesmie pracovať so žiadnymi alergénmi, teda ani s laktózou.
Vyrobiť Lentilku trvá celý deň
Technológia výroby Lentiliek má svoj pôvod už v 19. storočí. Na čokoládovú šošovku treba naniesť vrstvu chrumkavej cukrovej hmoty. Jej tvorba vyžaduje čas, pretože cukrová poleva sa nanáša vo viacerých vrstvách a každá sa striedavo suší a farbí. Jedna lentilka sa tak vyrába celých 8 hodín!