Ambasádorka pre bezpečnosť detí

Kristína Farkašová 0

„Som mamou, ktorá vychováva deti k samostatnosti, odvahe, nebojácnosti, k tomu, aby im nič nebránilo byť samými sebou, aby boli najzvedavejšie na svete, aby si na tomto svete našli to najlepšie.

Aby ich bavilo žiť naplno. A na to, aby som takou mamou mohla byť, potrebujem predsa len isté mantinely a materskú istotu, že sa im nič nestane. Ak nerátam malé oškreninky.“, 

usmieva sa dvojnásobná mama a novopečená ambasádorka digitálnej bezpečnosti detí Kristína Farkašová.

 

Nenechávajte deti bez dozoru. Ani v parku, ani vo virtuálnom svete. 

Digitálny svet je ako záhrada. Obrovský park plný preliezačiek, hier, ihrísk, zábavy. Preto deti tak baví. A tak, ako nenecháte svoje deti v parku samé, nemali by ste ich nechávať bez dozoru alias visieť na mobile, tablete, či počítači, ani vo svete virtuálnom.

Jednak, sami nevedia „kedy majú dosť“ a zároveň do parku, aj do toho virtuálneho, má prístup každý i ten, koho si tam desať z desiatich milujúcich ocinkov a mamičiek jednoducho neželá.

Vodiť ich všade za ručičku?

Čo a ako máme robiť vieme všetci, veď sa to stále dookola „omiela“, ale ako byť všade?

Nedá sa vodiť deťúrence všade za ručičku a byť im v pätách celých 15, 16, 17 rokov ich života.

Bolo by úžasné, nechať deti slobodne behať po vonku. Samé. Preliezačky by sa deťom samé prihovárali, že či na ne môžu ísť, alebo musia dorásť ešte zopár centimetrov. Ihriská, bary, lokály by im samé povolili vstup podľa toho, čo sa v nich odohráva a čo sa v nich podáva. A keby už bolo veľa hodín, „outdoor“ by ich sám slušne vypoklonkoval a odprevadil domov.

V digitálnom svete je menej zábran…

V digitálnom svete je to o čosi, iné. Pole pôsobnosti internetu je obrovské. Viac ľudí, viac kamarátov, viac hier, viac, viac, viac, ale i menej.

Menej zábran nakuknúť, menej zábran niekoho osloviť, niekomu vynadať, ale i pochváliť, lajknúť, okomentovať. Je až neuveriteľne jednoduché namotať sa na úžasné veci, ale aj na menej úžasné, prípadne úplne neúžasné.

ESET Family Security Pack vám pomôže

Preto, „vodiť deti za ručičku“ má rovnaký zmysel aj vo svete internetu. Ale kto toto dokáže? No predsa vy :). Presnejšie vy spolu s ESET a jeho zvýhodneným riešením pre rodiny.

ESET Family Security Pack je cenovo zvýhodnený balík, ktorý umožňuje chrániť až 4 ľubovoľné zariadenia v rodine (počítače, tablety, mobily) a čo je dôležité, obsahuje aj aplikáciu ESET Parental Control, ktorá dokáže nevídané. Vlastne, vy dokážete nevídané.

Tak napríklad…

Dokážete nastaviť podľa veku dieťaťa vhodné stránky, aplikácie, hry, …. Kedykoľvek chcete, viete, kde sa vaše dieťa fyzicky, podľa GPS, nachádza.

Dokážete nastaviť prípustný čas hrania alebo pozerania videí. Tento čas dokážete na diaľku predĺžiť, keď vás o to dieťa požiada a vy máte práve dobrú náladu, alebo v škole pribudla nová jednotka.

Viete tiež deťom poslať správu, ktorú keď si neprečítajú a nepotvrdia, že si ju prečítali, nebudú môcť svoj mobil používať. Veru, úžasné. Ale…

 

Aplikácia počíta aj s nevychovanosťou

Asi vás neprekvapí, že táto aplikácie je u detí nie príliš obľúbenou. Najväčším kameňom úrazu je práve možnosť nastaviť maximálny čas hrania. Dáte im dve hodiny, oni chcú tri. Dáte im tri hodiny a oni chcú štyri.

Sú aj také zlatíčka, ktoré na svojich mobiloch „ťahajú“ aj šesť a viac hodinový maratón a ja nepoznám rodiča, ktorý by bol s tým OK. Táto aplikácia dokonca počíta aj s vychytralosťou: „Nemôžem hrať na mobile, vezmem si tablet.“. Smola. Všetko sa spočítava a čas strávený pred displejom je jednoducho daný. Vami.

Aby deti  „ESET Parental Control“ vzali na milosť

Deti s nami našu vidinu „chceme ti len dobre“ nie vždy zdieľajú. Preto chceme vyzvať všetkých progresívnych a vynaliezavých rodičov, čiže všetkých :).

Skúste sa zamyslieť, ako by ste pozitívne motivovali svoje dieťa k tomu, aby ESET Parental Control „vzalo na milosť“, veď je to vlastne super aplikácia?

Zdôrazňujeme „pozitívne“. Také, že keď nebudeš poslúchať zožerie ťa zlý vlk, ujo, alebo čokoľvek neberieme. Vyberte si jednu funkciu, s ktorou sa vám bude najlepšie pracovať a skúste mi poslať pár motivačných viet, na ktoré by zabralo napríklad vaše dieťa.

Napríklad niečo takéto:

„Miláčik, mamička ti teraz nainštaluje jednu parádnu apku* a predstav si čo dokáže? Dovolí ti hrať sa až celé dve hodiny.“
*určite používajte slovo apka, nie aplikácia, inak by sa mohlo stať, že zhoríte na štarte

Že nič moc? Ak ste už niekedy doma použili vetu. „Okamžite odlož ten mobil, už sa s ním hráš dve hodiny vkuse!“ a vaše zlatíčo má pritom pocit, že to bolo leda tak 10 minút, tak argument „až dve hodiny“ nebude znieť príliš ako benefit. OK, skúsme to inak:

„Zlato, našla som jednu perfektnú apku, s ktorou vždy uvidím, kde si. Už ti kvôli tomu nebudem musieť zakaždým volať.“

Celkom obstojný štart, ale čo ďalej?

„Si predstav, že stihneš oveľa viac vecí, keď ti telefón sám povie, že už je čas ho odložiť.“

Milé, no vaše dieťa to zrejme nedojme, najmä ak si pod „stihneš viac vecí“ predstaví neumytý riad, či rozhádzanú izbu. Ako vravím, bude to ťažké, ale spoločne to dáme. Už teraz sa teším na vaše nápady 🙂

Posúťažme:

Svoje odpovede do výzvy môžete posielať prostredníctvom súťaže, ktorá prebieha do 26. apríla 2017 a nájdete ju TUTie najlepšie odpovede odmeníme navyše novou knihou STÁLE SOM MAMA od Kristíny Farkašovej aj s podpisom a ročnou licenciou ESET Parental Control. 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 3,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár