Vlastnoručne pripravené marmelády a džemy chutia vždy lepšie ako kúpené. Na tom sa asi zhodneme všetky. Okrem toho prirodzene vyberieme iba tie najlepšie suroviny. Samé si určíme množstvo cukru, kombináciu ovocia a korenín. Vlastnoručne zhotovené marmelády sú pripravené s veľkou dávkou nadšenia a aj preto sú mimoriadne dobré.
Práve na tom stavia nová kniha „Marmelády, džemy a rôsoly“ od Hansa Gerlacha, ktorý tvrdí: „Od mojej prvej jahodovej marmelády si ako nátierku na chlieb či pečivo neviem predstaviť inú ako vlastnoručne pripravenú. Výborná je aj do jogurtu alebo na ozvláštnenie sladkokyslej omáčky.“
Džemy sú v knihe rozdelené podľa hlavnej sezóny jednotlivých druhov ovocia, aby ste našli kvalitatívne najlepšie a najaromatickejšie ovocie za najlepšiu cenu. Recepty vychádzajú z troch ťažiskových bodov: v prvom rade sú to kombinácie ovocia, ktorých farba a chuť sa navzájom vyzdvihujú, ako napríklad marhule s mirabelkami alebo letnými brusnicami.
Mnohé recepty obsahujú veľké množstvo ovocia a málo cukru, preto majú výbornú intenzívnu chuť. Dnes sú jednotlivé druhy želírovacieho cukru veľmi vhodné pre takéto recepty a vďaka svojmu zloženiu sa marmelády vždy vydaria.
No a najlahodnejšie sú džemy s kúskami ovocia. Tie patria všeobecne medzi najobľúbenejšie. Niekomu možno pripomenú poslednú dovolenku vo Francúzsku, lebo tento druh džemu sa pripravuje podľa francúzskej metódy a tradičných receptov našich babičiek.
Vstúpte do marmeládového raja a pripravte si Jahodový džem s agátovými kvetmi, Púpavový rôsol, Ríbezľový džem s estrogénom, či Melónovú marmeládu s čokoládou.
V úvode knihy „Marmelády, džemy a rôsoly“ nechýbajú rady ohľadom zavárania, želírovania, sterilizovania, ale aj tipy, ak sa niečo nepodarí.
Hans Gerlach je odborník naslovovzatý – varil sedem rokov v reštaurácii s maximálnym počtom hviezdičiek, dlho pracoval ako foodstylista. Preslávil sa stĺpčekmi v časopise Süddeutsche Zeitung a Gault-Millau. Spoluautorka Susanna Bingemerová napísala informácie o všetkých druhoch ovocia pre marmelády a rôsoly. Pôsobí ako nezávislá novinárka a spisovateľka pre rôzne vydavateľstvá a časopisy, špecializuje sa na varenie.