Teraz vám vôbec nemienim povedať, čo v redakcii pripravujeme – i keď aj to je zaujímavé a čoskoro sa to dozviete. Vážne teraz myslím na to, čo dávajú do obyčajných hrncov na sporáku redaktorky portálu www.rodinka.sk, keď sa vrátia domov a sú z nich mamy v pozícii kuchárky – a často strážkyne pred obezitou a inými chorobami z jedla.
Takže sme sa opýtali znovu:
Čo varíte vy, bez ohľadu na to, či to deti majú radi?
Mária: Snažím sa kombinovať, aby som z toho mala aspoň aký taký pocit, a aby to kolektív bol ochotný akceptovať… čiže varím dokola niekoľko jedál… rajčinovú polievku bez zápražky, zahusťujem ryžou alebo cestovinou, zemiaková na kyslo s probio jogurtom, chlieb tmavý, celozrnný, rožky grahamové alebo celozrnné, do palaciniek prepašujem celozrnnú múku a dám im tam len lekvár, nie aj granko alebo šľahačku.
Saška: Brokolicovú polievku, zeleninové rezne, ryby obyčajne v tube a pod.
Hana: Ja varím rýchlovky, čo sa dajú zvládnuť na dvojplatničke. Dusené mäso, ryža, zemiaky, často cestoviny s bešamelovou omáčkou a čímsi, veľa jedla a la čína – 2/3 zeleniny, kúsok chudého mäsa, prívarky zo strukovín, minútky. Samozrejme palacinky a lievance, makové slíže/špecle, keď je čas tak škubánky, tvarohové gule atd.. Polievky najčastejšie cesnakovú, zemiakovú, rajčinovú a zeleninovú – hŕstkovú na báze, čo dom dá. Teraz často nevarím, u nás nefičia teplé večere, takže len sobota nedeľa, ak je čas, experimentujem a lá J. Oliver – talianska kuchyňa – rizoto, cestoviny, domáci chleba…
Ľubka: Varím im samé dobré jedlá :-), milujú rôzne kaše – tak ich robím, a ešte ľúbia zeleninové polievky – viem ich variť vynikajúce. 🙂 V podstate zjedia všetko … a mladší – bez ohľadu na to, že ja to nerada vidím, líže lízatka a cmúľa cukríky. 🙂
Barbora: Snažím sa variť polievky – vývar, paradajkovú, rascovú, všelijaké krémové (pórovú, brokolicovú, karfiolovú, stručkovú), ale nezahusťujem vôbec múkou, maximálne zemiakmi. Potom dusené mäso, resp. na prírodno s dusenou zeleninou + zemiaky alebo ryža. Občas máme aj vyprážané jedlá (hlavne u našich) – rezne, filé, zelenina, placky, langoše. Ninka má odmalička na jedálničku králičie, holubie mäsko, hydinu a hovädzie (väčšinou doma chované – bio), bravčové sa snažíme jesť minimálne. Cestoviny jeme väčšinou so syrovo-zeleninovou omáčkou, alebo cuketovo-paradajkovou. Solím málo, používam veľa byliniek a cesnak. Každé ráno máme ovocie + jogurt – teraz väčšinou ovocné (Activia, smotanové), počas dňa priebežne surové ovocie sezónne a nejakú zeleninku (mrkva, paradajky, uhorky, kaleráb). Už ju pomaly zvykám na celozrnné pečivo, chutí jej.
Eva: Tak ja vám poviem, čo by som rada varila, lebo to milujem, ale nemôžem, lebo vôbec nikto to u nás neje. Je to ryžový nákyp a žemlovka. Ak sa niekedy vyskytne toto menu v ponuke reštaurácie, v ktorej realizujeme “rodinnú nutríciu” napríklad na takej dovolenke, môžu si svoje prekvapenia šéfkuchára a špeciality regiónu strčiť za širák. Som jasná.
V bežnom živote varím denne, často aj dve rôzne teplé jedlá, nakoľko má môj manžel jednu diétu, moje ešte nie celkom ročné dieťa tiež čo to potrebuje v tom taniery inak, no a zvyšok našich mesožravcov sa málo kedy dá oklamať rožkom – v mojom slovníku chápte ako kysnutý koláč, parené buchyty a pod. Chcú jesť vela vela, a sladké jedlo pre nich nie je jedlo, ale dezert. Myslím že o nejaký ten rok zjedia aj mňa.
Mária 2: Jednoznačne u nás je mäso len raz do týždňa, viac sa objaví len zriedka. Inak žijeme tak „kopaničiarsky“ – veľa strukovín, veľa zeleniny, veľa zemiakov, objavujeme úžasnú chuť pažítky, petržlenovej vňate a cesnaku, čo môžem dať všade. Varím hlavne jednoducho a rýchlo, z toho, čo donesiem zo záhrady, vrátane vlastnoručne robených ovocných štiav. Musím sa ale priznať, že som fanatik na kysnuté cesto a už len pre radosť sama sebe si to raz do týždňa – minimálne – neodpustím, na veľkú radosť mojich stravníkov. Ale samozrejme – viem sa aj trhnúť a bez používania striktných receptov vykúzliť menu, o ktorom tvrdí môj manžel, pochodivší celý svet, že by to obstálo aj v päťhviezdičkovom hoteli… (A potom príde na rad pre náš pohár vína alebo piva a deti sa nalievajú minerálkou…)
Ak toto budú čítať aj deti, povedia si – no jasné, dospeláci, kto by to jedol. Ozaj – a čo dnes varíte pre svojich vy?
Pod pokrievky redakcie nakukla Mária Kohutiarová