Čo sa varí v redakčných hrncoch

Mária Kohutiarová 0

Teraz vám vôbec nemienim povedať, čo v redakcii pripravujeme – i keď aj to je zaujímavé a čoskoro sa to dozviete. Vážne teraz myslím na to, čo dávajú do obyčajných hrncov na sporáku redaktorky portálu www.rodinka.sk, keď sa vrátia domov a sú z nich mamy v pozícii kuchárky – a často strážkyne pred obezitou a inými chorobami z jedla.

Takže sme sa opýtali znovu:

Čo varíte vy, bez ohľadu na to, či to deti majú radi?

Mária: Snažím sa kombinovať, aby som z toho mala aspoň aký taký pocit, a aby to kolektív bol ochotný akceptovať… čiže varím dokola niekoľko jedál… rajčinovú polievku bez zápražky, zahusťujem ryžou alebo cestovinou, zemiaková na kyslo s probio jogurtom, chlieb tmavý, celozrnný, rožky grahamové alebo celozrnné, do palaciniek prepašujem celozrnnú múku a dám im tam len lekvár, nie aj granko alebo šľahačku.

Saška: Brokolicovú polievku, zeleninové rezne, ryby obyčajne v tube a pod.

Hana: Ja varím rýchlovky, čo sa dajú zvládnuť na dvojplatničke. Dusené mäso, ryža, zemiaky, často cestoviny s bešamelovou omáčkou a čímsi, veľa jedla a la čína – 2/3 zeleniny, kúsok chudého mäsa, prívarky zo strukovín, minútky. Samozrejme palacinky a lievance, makové slíže/špecle, keď je čas tak škubánky, tvarohové gule atd.. Polievky najčastejšie cesnakovú, zemiakovú, rajčinovú a zeleninovú – hŕstkovú na báze, čo dom dá. Teraz často nevarím, u nás nefičia teplé večere, takže len sobota nedeľa, ak je čas, experimentujem a lá J. Oliver – talianska kuchyňa – rizoto, cestoviny, domáci chleba…

Ľubka: Varím im samé dobré jedlá :-), milujú rôzne kaše – tak ich robím, a ešte ľúbia zeleninové polievky – viem ich variť vynikajúce. 🙂 V podstate zjedia všetko … a mladší – bez ohľadu na to, že ja to nerada vidím, líže lízatka a cmúľa cukríky. 🙂

Barbora: Snažím sa variť polievky – vývar, paradajkovú, rascovú, všelijaké krémové (pórovú, brokolicovú, karfiolovú, stručkovú), ale nezahusťujem vôbec múkou, maximálne zemiakmi. Potom dusené mäso, resp. na prírodno s dusenou zeleninou + zemiaky alebo ryža. Občas máme aj vyprážané jedlá (hlavne u našich) – rezne, filé, zelenina, placky, langoše. Ninka má odmalička na jedálničku králičie, holubie mäsko, hydinu a hovädzie (väčšinou doma chované – bio), bravčové sa snažíme jesť minimálne. Cestoviny jeme väčšinou so syrovo-zeleninovou omáčkou, alebo cuketovo-paradajkovou. Solím málo, používam veľa byliniek a cesnak. Každé ráno máme ovocie + jogurt – teraz väčšinou ovocné (Activia, smotanové), počas dňa priebežne surové ovocie sezónne a nejakú zeleninku (mrkva, paradajky, uhorky, kaleráb). Už ju pomaly zvykám na celozrnné pečivo, chutí jej.

Eva: Tak ja vám poviem, čo by som rada varila, lebo to milujem, ale nemôžem, lebo vôbec nikto to u nás neje. Je to ryžový nákyp a žemlovka. Ak sa niekedy vyskytne toto menu v ponuke reštaurácie, v ktorej realizujeme “rodinnú nutríciu” napríklad na takej dovolenke, môžu si svoje prekvapenia šéfkuchára a špeciality regiónu strčiť za širák. Som jasná. 

V bežnom živote varím denne, často aj dve rôzne teplé jedlá, nakoľko má môj manžel jednu diétu, moje ešte nie celkom ročné dieťa tiež čo to potrebuje v tom taniery inak, no a zvyšok našich mesožravcov sa málo kedy dá oklamať rožkom – v mojom slovníku chápte ako  kysnutý koláč, parené buchyty a pod. Chcú jesť vela vela, a sladké jedlo pre nich nie je jedlo, ale dezert. Myslím že o nejaký ten rok zjedia aj mňa.

Mária 2: Jednoznačne u nás je mäso len raz do týždňa, viac sa objaví len zriedka. Inak žijeme tak „kopaničiarsky“ – veľa strukovín, veľa zeleniny, veľa zemiakov, objavujeme úžasnú chuť pažítky, petržlenovej vňate a cesnaku, čo môžem dať všade. Varím hlavne jednoducho a rýchlo, z toho, čo donesiem zo záhrady, vrátane vlastnoručne robených ovocných štiav. Musím sa ale priznať, že som fanatik na kysnuté cesto a už len pre radosť sama sebe si to raz do týždňa – minimálne – neodpustím, na veľkú radosť mojich stravníkov. Ale samozrejme – viem sa aj trhnúť a bez používania striktných receptov vykúzliť menu, o ktorom tvrdí môj manžel, pochodivší celý svet, že by to obstálo aj v päťhviezdičkovom hoteli… (A potom príde na rad pre náš pohár vína alebo piva a deti sa nalievajú minerálkou…)

Ak toto budú čítať aj deti, povedia si – no jasné, dospeláci, kto by to jedol. Ozaj – a čo dnes varíte pre svojich vy?

Pod pokrievky redakcie nakukla Mária Kohutiarová

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...
Author image

Mária Kohutiarová

Stále predovšetkým manželka, 7x mama, človek pre druhých. Chcem aj prostredníctvom riadkov priniesť presvedčenie, že svet je úžasné miesto a mať deti a rodinu je to najlepšie, čo nám mohlo byť dané.

články autora...

Pridaj komentár