Banány sa stali ovocím, ktoré sme zaradili k základným potravinám aj u nás na Slovensku. Dnes sa nám nezdá nič zvláštne na tom, vložiť si banán do nákupného košíka. Odborníci na zdravú výživu odporúčajú banány pre obsah antioxidantov, či vysoký obsah vlákniny, ktorá podporuje trávenie.
Ako dlho trvá dovoz banánov na Slovensko?
Aké sú dôsledky jeho produkcie?
Sú banány vôbec zdravé?
canva
Môže byť na banánoch niečo zlé?
Banány sa stali obľúbeným ovocím po celom svete. Sú odporúčané dospelým i deťom od 6. mesiaca. Nakoľko je banán je mäkký a ľahko stráviteľný, robí ho to vhodným i pre prvé príkrmy bábätka. Zvykli sme si na banány ako súčasť zdravej vyváženej stravy. Banány bežne príjmame vo forme rýchlej desiaty, kaše s banánom, či známeho Banana bread.
Avšak, zamysleli sme sa nad tým: Kde banány rastú? Ako vzdialené sú plantáže od našej krajiny? Ako dlho toto ovocie museli transportovať?
Pôvod banánov
Banány rastú predovšetkým v tropických a subtropických oblastiach (kde je teplo a vlhko). Ideálne podmienky pre ich pestovanie zahŕňajú teploty medzi 26 až 30 °C a dostatok zrážok. Medzi hlavné pestovateľské oblasti patria:
Oblasť
Krajiny
Vzdialenosť od Slovenska
Trvanie dovozu na Slovensko
Latinská Amerika
Ekvádor, Kostarika, Kolumbia a Guatemala
cca 10 000 km
12-17 dní
Ázia
India, Filipíny a Čína
cca 8 000 km
22-33 dní
Afrika
Uganda a Tanzánia
cca 6 000 km
17-23 dní
Karibik
Dominikánska republika a Karibské ostrovy
cca 8 000 km
12-17 dní
K celosvetovej popularite banánov prispelo to, že:
boli lacné,
šupka z banánu zaručovala sterilitu,
zvýšil sa marketing zdravej stravy.
Za dnešným banánovým priemyslom sa skrýva systém vykorisťovania, ktorý sa tiahne od plantáží v Latinskej Amerike až po police supermarketov po celom svete. História tohto biznisu siaha do koloniálnych čias, kedy spoločnosti ako United Fruit Company (dnes Chiquita) získali monopol na produkciu a distribúciu banánov. Avšak, často s podporou politických intervencií a vojenských prevratov. Ich praktiky zahŕňali vyvlastňovanie pôdy, potláčanie odborov a podporu diktátorských režimov, čo viedlo k rozsiahlej chudobe a sociálnym nepokojom.
Neľudské pracovné podmienky, detská práca a pesticídy
Dnes, aj keď sa situácia formálne zmenila, mnohé z problémov pretrvávajú. Pracovníci na banánových plantážach čelia neľudským pracovným podmienkam, nízkym mzdám a neustálemu riziku expozície toxickými pesticídmi. Tieto chemikálie, používané na ochranu úrody pred škodcami a chorobami, majú dopad na ich zdravie. Pretože spôsobujú chronické ochorenia, či dokonca aj rakovinu. Okrem toho, detská práca je stále prítomná na niektorých plantážach, kde deti pracujú v nebezpečných podmienkach.
Banány nie sú eko
Environmentálne dôsledky banánového biznisu sú rovnako alarmujúce. Monokultúrne pestovanie banánov vedie k degradácii pôdy, strate biodiverzity a znečisteniu vodných zdrojov. Pre banánové plantáže sa vykonáva aj rozsiahle odlesňovanie pralesov. Navyše, balenie a preprava banánov, ktoré sa prepravujú na obrovské vzdialenosti cez oceány prispieva k uhlíkovej stope.
Čerstvé banány sú nepochybne zdravé ovocie. Avšak, banány ktoré máme v našich supermarketoch boli oberané zelené, museli precestovať tisícky kilometrov a byť chemicky ošetrené.
Je dobré si uvedomiť túto odvrátenú stranu produkcie banánov. Ako koncoví spotrebitelia sa môžeme rozhodnúť napríkad pre drahšie fair trade alternatívy. A ak si stále nevieme predstaviť vylúčiť banány zo stravy, môžeme si vybrať cestu zníženej konzumácie.
Rok života som strávila v Nemecku. Momentálne študujem vedu o vzdelávaní so zemeraním na poradenstvo vo Viedni. Zaujímam sa o históriu, digitálne a environmentálne témy.