Neviem, ako vy, ale ja som nátierková – čo znamená, že nátierky, najlepšie domáce a moje, teda vlastnoručne pripravené, sú pre mňa nebezpečné, lebo … no však viete, nejako ich potom rýchlo ubúda. Moje deti sú také isté a tak keď som objavila minulý týždeň na dverách našej škôlky, že bude ochutnávka nátierok, moje slinné žľazy nejako búrlivo pracovali.
Zachránila som aj pre vás
Cestou domov sme sa však nedohodli so synátorom, či ten termín je zajtra alebo o mesiac a tak som takmer o maškrtenie prišla. Ešte šťastie, že všetko to bolo inak a ja som v hodine dvanástej vošla do škôlky a bolo mi jedno, že meškám juniorovi s odvozom na výtvarku.
Čo bolo najúžasnejšie, nátierok bolo veľa a k niektorým mi ešte ostali vytlačené recepty, ostatné mám sľúbené neskôr. Konečne som aj v praxi pochopila, ako sú schopné pani kuchárky písať na jedálny lístok každý mesiac toľko nátierok, o ktorých som nemala ani tucha. Takže tie štyri, čo teraz mám, posúvam sem ďalej pre tie maminy, ktoré už nevedia, čo vymyslieť na chlieb, aby toho bolo dobré a veľa a nie draho a nie len vajcová či rybičková… Skvostná chuťou bola hlavne špenátová a kuracia, odporúčame, aj keď ani cibuľová sa nedala zahanbiť. My sme skúšali už aj doma a mňam! Postup je jednoduchý – zmiešať, vajíčka teda aj uvariť :-), natrieť a jesť!
Nátierka z plesňového syra
Suroviny: plesňový syr 5 g, maslo 150 g, mlieko 0,01 litra
Špenátová nátierka
Maslo 8 g, mrazený špenát 7 g, jedno uvarené vajce, 0,025 kg cibule, 0,006 cesnaku, 0,01 l mlieka, 0,002 kg soli, 0,01 oleja
Cibuľová nátierka
Cibuľa 0,05 kg, maslo 0,10 kg, jedno uvarené vajce, 0,03 kg sterilizované uhorky, 0.02 kg bieleho jogurtu, 0,005 kg pažítky, 0,002 kg soli
Kuracia nátierka
0,07 kg kuracích pŕs, 0,12 kg masla, 0,02 kg cibule, 0,002 kg soli, 0,01 oleja, 0,01 horčice.
Tvarohová s cesnakom
13 dkg tvarohu, 0,5 dkg masla, 1 prelisovaný strúčik cesnaku, soľ podľa chuti zmiešame do hromady.
Vlašská nátierka
1 uvarené vajce na tvrdo pokrájané na drobno, 5 dkg nastrúhanej šunky, 8 dkg masla, ½ lyžičky horčice, 1 kyslá nastrúhaná uhorka, 2 dkg nastrúhanej cibule zmiešame spolu do jednej hmoty.
Šošovicová nátierka
3 dkg šošovice uvariť a zmixovať, pridať 10 dkg masla, 2,5 dkg nastrúhanej cibule, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžicu bieleho jogurtu, soľ podľa chuti.
A na záver ešte klasika – rovno od nás z fóra:
Ako si urobiť dobrú drožďovú nátierku
Na oleji speniť cibuľku, pridať droždie, (na 5 papkáčov sa odporúčajú dve kocky), nechať rozpustiť a mierne zhrčkavieť počas miešania, mierne to zapácha, ale prežiť. Pridať vajíčka rozšľahané s mliekom – na tých 5 jedákov 8-10 vajec – a zmiešať. Niektoré šikulky odporúčajú pridať tam napučané ovsené vločky v mlieku alebo vo vode. Pre tých, ktorí majú radí pod zubami hladké a vadí im originálna konzistencia drožďovej nátierky, sa odporúča zmixovať ju s maslom, možno aj s taveným syrom alebo uhorkou. A potom už len dobrú chuť!
Ak by vám aj toto bolo málo, tak potom sa skúste ešte viac povŕtať v nápadoch našich mamín. Ja už nátierkujem vo veľkom druhý týždeň a zatiaľ šplhám na 5 hviezdičiek maminkovskej kuchyne. Veľa zdaru a dobrých jedákov aj vám!