Vitamín D3, známy tiež ako „slnečný vitamín“, prináša výhody takmer celému ľudskému organizmu. Cirkuláciou krvným obehom napomáha vstrebávaniu vápnika a fosforu, a tak prispieva k udržaniu zdravých a pevných kostí. Taktiež sa významne podieľa sa na zdraví imunitného i kardiovaskulárneho systému.
Počas chladnejších ročných období, kedy sa menej vystavujeme slnečnému žiareniu často náš organizmus trpí nedostatkom vitamínu D. Vzhľadom na fakt, že len veľmi málo potravín ho obsahuje prirodzene, vitamín D3 vo forme výživových doplnkov je pre nás v tomto období výborným pomocníkom.
Zdroje vitamínu D
Ak chcete zvýšiť hladinu vitamínu D, môžete užívať doplnky výživy, vystavovať sa častejšie slnečnému žiareniu alebo dbať prítomnosť tohto vitamínu v strave. Je ťažké získať dostatok vitamínu D3 iba prostredníctvom diéty, najmä ak nejde o diétu bohatú na treščiu pečeň, ryby, syr a vajcia.
Výživové doplnky
Predstavujú najjednoduchší spôsob, ako zaistiť dostatok vitamínu D3 každý deň. Mnohé vedecké štúdie dokazujú, že suplementácia vitamínu D3 vo forme výživových doplnkov je rovnako účinná ako tá prirodzená, získaná prostredníctvom slnečného žiarenia či potravín.
Slnečné žiarenie
V prípade interakcie ultrafialového žiarenie B (UV B) zo slnka a špecializovaných buniek – receptorov vitamínu D v ľudskej koži sa spustí reakcia spojená s produkciou vitamínu.
Na druhej strane však treba byť opatrní. Niektorí odborníci odporúčajú 10 – 15 minút (niekoľkokrát týždenne) nechránenej expozície na slnku za cieľom udržania potrebnej hladiny vitamínu D. Iné štúdie však tvrdia, že neexistuje úplne bezpečný spôsob, ako zabezpečiť dostatočný príjem vitamínu D zo slnka bez zvýšenia rizika rakoviny kože.
Preto je vhodná kombinácia všetkých troch zdrojov v tej správnej miere – vystavovať sa rozumnému množstvu slnečného žiarenia v kombinácii so správnymi výživovými doplnkami a vhodne zvolenou stravou. Takto je nadobudnutie potrebného množstva vitamínu D bezpečné, zdravé a celkom jednoduché.
Aké množstvo predstavuje dostatočný príjem vitamínu D?
Dostatočnú dávku vitamínu D nie je možné striktne určiť, nakoľko toto množstvo závisí od mnohých faktorov – vek, rasa, aktuálne ročné obdobie, vystavovanie sa slnečnému žiareniu, územie, na ktorom žijeme a podobne.
Americký inštitút medicíny odporúča nadobudnúť minimálne 400 – 800 IU, čo predstavuje 10 – 20 mikrogramov vitamínu D, pričom táto dávka by mala všeobecne platiť pre 97,5 % populácie, ktorá sa vystavuje slnečnému žiareniu v štandardných množstvách.
Inštitút medicíny (IOM) za bezpečnú hornú hranicu príjmu vitamínu D považuje 4000 IU, preto je dôležité sa pri vyššom príjme poradiť so svojím lekárom.
Deficit vitamínu D3
Výskum dokazuje, že viac ako miliarda ľudí na celom svete má nedostatok vitamínu D.
Príznaky a súvisiace stavy zahŕňajú:
• Svalová slabosť a bolesti,
• slabé kosti,
• únava,
• strata vlasov,
• depresia,
• hypertenzia,
• zápal,
• artritída,
• ekzém.
Blahodárne účinky vitamínu D3
1. Zdravé kosti
Vitamín D významne ovplyvňuje vstrebávanie a reguláciu vápnika, a tak prispieva k zlepšeniu stavu kostí i svalov. Ak ľudský organizmus trpí deficitom vitamínu D, tak i absorpcia vápnika je nižšia a telo je nútené získavať vápnik z kostí, čo vedie k zníženiu ich kvality. Kosti sú v takom prípade slabé a zvyšuje sa riziko zlomenín či osteoporózy.
Výskumy dokazujú, že vitamín D môže výrazne napomôcť k zníženiu výskytu zlomenín a zvyšovaniu svalovej sily.
2. Ochrana respiračného systému
Záujem o vplyv vitamínu D na dýchací systém človeka, resp. jeho ochranný vplyv voči respiračným ochoreniam, sa datuje už od roku 1930, kedy množstvo odborníkov skúmalo konzumáciu oleja z treščích pečení ako možnú alternatívu pri znížení práceneschopnosti pracovníkov tovární v dôsledku respiračných infekcií horných dýchacích ciest.
Takmer o 100 rokov neskôr s výskytom pandémie ochorenia COVID-19 vzrastá i záujem o štúdium protektívnych účinkov vitamínu D.
Niektoré štúdie posledného desaťročia potvrdili mierny ochranný účinok vitamínu D voči respiračným infekciám. Vzhľadom na to, mnohí odborníci uvažujú o suplementácii vitamínom D ako možnou prevenciou a účinnom pomocníkovi pri liečbe ochorenia vyvolaného novým koronavírusom.
3. Imunitný systém
Nedávne výskumy realizované na univerzite v Kodani potvrdili, že vitamín D zohráva kľúčovú rolu pri aktivácii ľudského imunitného systému (T bunky) proti vírusom a baktériám.
Pre posilnenie imunitného systému je najmä v období jesene, kedy je chladnejšie počasie pre náš imunitný systém skúškou, vhodné nakopnúť jeho fungovanie za pomoci ďalších účinných výživových doplnkov, medzi ktoré patrí jednoznačne:
· L-lyzín – účinná prírodná látka v boji proti vírusom. Priaznivo podporuje funkciu imunitného systému a pomáha zabraňovať prepuknutiu rôznym vírusovým infekciám.
· Colostrum – nutričná látka slúžiaca prvá potrava cicavcov počas prvých pár hodín po narodení. Dodáva nenahraditeľnú kombináciu imunitných a rastových látok, ktoré zabezpečujú podporu imunity a výživu pre celkový zdravý vývoj organizmu.
· Lactoferín – látka so schopnosťou viazať a prenášať železo, a tým priaznivo pôsobiť na imunitný systém.
· Vitamín C – podporuje imunitný systém, zabezpečuje detoxikáciu pečne a zároveň znižuje oxidačný stres.
4. Nálada
Štúdie ukázali, že ľudia trpiaci depresiou a úzkosťami majú často nedostatok vitamínu D. Nie je však jasné, či tento nedostatok prispieva k depresii alebo depresia mení správanie chorého človeka (napr. stravovacie návyky, čas strávený vonku), v dôsledku čoho vzniká deficit vitamínu D.
5. Rakovina
Množstvo štúdií naznačovalo schopnosť vitamínu D pôsobiť ako prevencia rakoviny prsníka a prostaty. V prípade rakoviny hrubého čreva, ktorej výskyt je čoraz frekventovanejší, sa taktiež diskutuje o možnosti prevencie. Najnovšie štúdie potvrdili, že ľudia s vyšším obsahom vitamínu D v krvi boli podstatne menej náchylní na rakovinu hrubého čreva.
6. Chudnutie
Niektoré štúdie naznačujú súvis medzi obezitou a nízkou hladinou vitamínu D. Jedna zo spomínaných štúdií dokonca uvádzala, že suplementácia vitamínom D u obéznych ľudí v kombinácii so zníženým príjmom kalórií môže viesť k jednoduchšej strate hmotnosti.
7. Zdravie kardiovaskulárneho systému
Mnohé štúdie našli súvislosť medzi zníženou hladinou vitamínu D v krvi a výskytom obezity spolu s vyšším krvným tlakom. Niektoré štúdie poukazujú na schopnosť vitamínu D pomôcť znížiť krvný tlak.
Aký je rozdiel medzi vitamínom D a vitamínom D3?
Vitamín D3 je forma vitamínu D známa ako cholecalciferol. Nachádza sa najmä v živočíšnych produktoch – morské plody, pečeň a vajíčka. V ľudskom organizme sa premieňa na využiteľnú formu vitamínu D.
Kedy by ste mali užívať vitamín D3?
Vitamín D3 je vitamín rozpustný v tukoch, čo znamená, že je potrebné ho prijímať spolu s tukom za cieľom jeho najlepšieho využitia. Nezáleží teda na tom, či ho užívate ráno, popoludní alebo večer za predpokladu, že ho budete užívať s jedlom, ktoré obsahuje určité množstvo tuku.
Za najefektívnejšiu sa považuje lipozomálna forma vitamínu D3 , ktorá sa takmer úplne vstrebáva v čreve, odkiaľ putuje na určené miesto v organizme.