Probiotikami sme v dnešnej dobe bombardovaní zo všetkých strán. Do akej miery je to len vecou reklamy a do akej skutočnou nevyhnutnosťou?
Veľmi pekne sa k tejto téme vyjadril Dr. Igor Bukovský vo svojej knihe: Návod na prežitie pre muža. (Nenechajte sa odradiť názvom, lebo tá kniha je skutočne pre každého dnešného človeka bez rozdielu pohlavia, či iných ľudských parametrov.)
shutterstock
Baktériami sa to v našich tráviacich útrobách len tak hmýri. Nie je ich málo – stovky druhov, bilióny kusov. Aby ste mali lepšiu predstavu, použijem ilustráciu zo spomínanej knihy:
v jednom mililitri obsahu žalúdka žije toľko baktérií ako ľudí v Prahe,
v jednom mililitri stolice je týchto mikropodnájomníkov toľko ako ľudí na 1700 zemeguliach. Dobré nie?
Súčasná veda jednoznačne potvrdzuje význam osídlenia „dobrými“ baktériami v tráviacom trakte. Ktoré sú dobré a ktoré zlé? Jednoducho povedané, tie ktoré sa živia hlavne cukrami a škrobmi sú dobré. Hovoríme im baktérie mliečneho kvasenia . Tie, ktoré sa živia hlavne bielkovinami, nazývame proteolytické, spôsobujú hnilobu a zápach, a k zdraviu prospešným rozhodne nepatria.
Probiotiká? Prebiotiká?
Mnohí máme v týchto moderných slovách stále nejasno. Takže minislovníček:
Probiotiká sú prípravky, ktoré obsahujú živé probiotické baktérie schopné osídliť črevnú sliznicu.
Probiotické baktérie (dobré baktérie) osídľujú črevnú sliznicu, a tak podporujú zdravé trávenie. Patria k nim napríklad niektoré druhy laktobacilov, streptokokov či bifidobakterov.
Prebiotiká sú látky, ktoré priaznivo podporujú rast probiotických baktérií. Vláknina, vitamíny skupiny B ( je ich veľa, v lekárni vám radi poradia).
V našom SPRIEVODCOVI LIEKMI si môžte vyhľadať jednotlivé preparáty v prehľadnej tabuľke Probiotík .
Probiotiká alebo …
K čomu sú dobré „dobré baktérie“
Nepriatelia probiotických baktérií
potraviny obsahujúce veľa proteolytických baktérií (tých, ktoré spôsobujú hnilobu): mäso, údeniny, vajíčka, majonéza, nesprávne uskladnené potraviny,
baktérie spôsobujúce infekcie v tráviacom trakte ( Helicobacter pylori, Salmonella enteritidis…),
nadmerný príjem sladkostí ,
nadmerný príjem bielkovín,
nedostatočný príjem vlákniny a polysacharidov,
nedostatok vit. B.,
stres.
Ako pestovať zdravú mikroflóru
1. Dostatočne príjmať vlákninu a polysacharidy.
2. Živočíšne potraviny príjmať striedmo.
3. Mať pravidelnú životosprávu
4. Mať pravidelný prísun dostatočného množstva živých probiotických mikroorganizmov v podobe výživových doplnkov, resp. potravín s probiotickými kultúrami.
Loading...