V niektorých rodinách už predvianočné pečenie začalo. Traduje sa, ritualizuje, odovzdáva z generácie na generáciu.
Povedala by som, že chvála Bohu, že to tak je a pečenie je súčasťou chystania sa na Vianoce. Nemusí byť vnímané, ako výkonová záležitosť, nemusíte mať napečených 20 druhov koláčikov. Ale patlanie s cestom, čas strávený pri vykrajovaní, či formovaní cesta, je obvykle časom dobrej nálady, rozhovorov, spomínania.
Užite si spoločne tento čas. A ak ešte úplne nemáte „zabehnutý“ timing, čo by kedy bolo vhodné hodiť na plechy, aby do Vianoc zmäklo, nestvrdlo, odležalo sa, prepojilo chute … ponúkame vám niekoľko inšpirácií.
Vianočné pečenie – kedy začať
Na vianočné pečivo potrebujeme rôzne cestá, preto si ich prípravu treba naplánovať. Aj prípravu samotného cesta, aj následné pečenie koláčov. Cesto obvykle po zamiesení potrebuje nejaký čas odležať v chlade, potom sa s ním pracuje lepšie.
Sú rodiny, kde sa začína s miesením i pečením ešte na konci novembra. No mám pocit, že väčšina gazdiniek začína začiatkom decembra. Niektoré hovoria, že najneskôr na Mikuláša.
Ako prvý asi nastúpi nákupný zoznam, ktorý zostavíte podľa toho, čo sa chystáte piecť. Koľko múky, cukru, masla, kakaa treba, koľko a akého korenia, vanilky, orechov … Nezdá sa, ale je to na kilá, takže šup – vytiahnite recepty a rátajte.
Samotné pečenie prvých koláčikov začína cca 3 týždne (niekde aj 4 týždne) pred Vianocami.
Vianočné pečenie – čím začať?
Najskôr sa pečú koláčiky, ktoré potrebujú „postáť“, aby zmäkli, aby zvláčneli. To sú obvykle medovníky, zázvorníky, prípadne štóly. A na Slovensku aj tradičné oblátky.
Ďalšie na rad prichádzajú medvedie labky, koláče s orieškami, sušienky, či vanilkové rožky.
Cca 2 týždne pred Vianocami sa pečie linecké pečivo. Niekto ho hneď nezliepa, plnenie a lepenie lekvárom ostane až na posledné dni pred Vianocami.
Týždeň pre Vianocami je v poradí pečivo z bielkového cesta, krehkého cesta a nepečené koláčiky (kokosové guľky, griláž). Tiež sa chystajú polevy a náplne, ktorými zdobíme pečivo.
Nakoniec ostane vianočka, štedrák a kysnutý makovník a orechovník.
Ako uskladňovať vianočné pečivo?
V niektorých rodinách je toto najväčší problém. Pečivo by sme mali uskladniť v chlade, ideálna je chladná špajza alebo balkón.
Veľa gazdiniek uprednostňuje pred plastovými nádobami plechové škatuľky, či papierové krabičky. Niekedy sa hodia u veľké „kartóny od kureniec“.
Nádoby je vhodné vyložiť alobalom a naň dávať jednotlivé druhy koláčov. Ideálne každý druh do inej krabice. Ak však toľko priestoru nemáte, potom jednotlivé vrstvy oddeľte alobalom alebo papierom na pečenie.
Ak nádoby dávate na nekrytý balkón, potom ich zabezpečte proti dažďu či snehu. Aby sa vám obsah neznehodnotil.
Inšpirujte sa: 6 tipov na vianočné pečenie.
Tipy a triky
- Snehové „pusinky“ sa robia posledné, pozbierajú sa všetky bielka, ktoré sa nevyužili do ostatného pečiva.
- Vianočka vydrží dlhšie, ak ju namiesto do igelitového vrecka zabalíte do alobalu.
- Koláče, ktoré dáte večer na stôl, nezabudnite ešte pred spaním dať do chladu, pretože by sa v teple do rána znehodnotili a bude treba ich vyhodiť.
- Ak vám po Vianociach ostane veľa nezjedených koláčov, pokojne ich zamrazte. Vydržia i 2 – 3 mesiace.