Sabráž – “sekanie” sektu

MikSa 0

Riskantná frajerinka. Letiace hrdlo fľaše so zátkou, ktoré môže mať veľmi ostré hrany, dokáže pri odseknutí nabrať rýchlosť až 300 km/h a doletieť 5 – 10 metrov.

Sabráž alebo sabrage je technika otvárania fľaše sektu šabľou, s ktorou sa môžete stretnúť na večierkoch či iných spoločenských podujatiach. V podstate ide o odseknutie konca hrdla fľaše spolu s korkovou zátkou.

Jej korene siahajú do napoleonských čias a odvtedy nestráca svojich priaznivcov. Keďže však ide o veľmi riskantný spôsob otvárania sektu, odporúča sa nechať ju na skúsených somelierov.

Profesionálne prevedená sabráž môže byť bude určite zaujímavým zážitkom a spestrením pre zúčastnených.

Pri víťazstve i porážke

Napoleon a jeho vojaci boli veľkými milovníkmi sektu. Sám Napoleon sa o ňom vyjadril: „Víťazstvom si ho zaslúžime, pri porážke ho potrebujeme.“

Počas ťaženia napoleonských vojsk po Európe sa pri oslavách víťazstva vojaci nezdržiavali klasickým otváraním fľaše, ale šabľou odsekli jej hrdlo aj so zátkou.

Vzhľadom k tomu, že šumivé vína boli v tej dobe veľmi populárne aj v Rusku, rozšírila sa technika sabráže aj tam.

V súčasnej dobe sa táto viac než 200 rokov stará tradícia opäť rozširuje medzi skutočnými znalcami a milovníkmi sektu.

Foto: Ingimage.com

 

Ako sa seká sekt

Sabráž sa vykonáva predovšetkým pomocou špeciálnej šable (šabľa – sabre). Ňou sa plynulým švihom ruky doslova odsekne hrdlo fľaše aj s korkovou zátkou.

Skúsení somelieri však dokážu vykonať sabráž aj pomocou rôznych iných predmetov, ako je napríklad pohár, podšálka, popolník, podkova, svietnik, palica, či dokonca podpätok od topánky.

Aby sa sabráž vydarila, musí byť tlak vo fľaši minimálne 3 atmosféry, čo však väčšina kvalitných šumivých vín spĺňa.

Sekt tiež musí byť dokonale vychladený, preto sa odporúča chladiť ho 24 hodín na teplotu 3 – 5°C.

Ak by sekt nebol dostatočne vychladený, mohla by fľaša počas sabráže explodovať. Taktiež, studené víno lepšie zadržiava oxid uhličitý, vďaka čomu z fľaše nevytečie toľko vína.

Foto: Ingimage.com

 

Pozor na bezpečnosť

Pokiaľ ste rozmýšľali či náhodou v sekte otvorenom pomocou sabráže nezostanú úlomky skla, ktoré by vás mohli pri pití poraniť, môžete byť pokojní.

Tlak, ktorý je v sektovej fľaši, nedovolí pri otvorení,  aby vnikli do vnútra fľaše. Skúsení somelieri efektne po sabráži nalievajú vytekajúci sekt do pripravených pohárov.

Na čo však treba dávať pozor je, aby sa sabráž vykonávala na bezpečnom mieste, kde nehrozí zranenie osôb, zvierat, ani poškodenie majetku. Ideálne sú exteriéry alebo priestranné interiéry.

Letiace hrdlo fľaše so zátkou, ktoré môže mať veľmi ostré hrany, dokáže pri odseknutí nabrať rýchlosť až 300 km/h a doletieť 5 – 10 metrov. Občas sa tiež môže stať, že sa sabráž nevydarí a namiesto odseknutia hrdla exploduje celá fľaša.

Preto by prekážky a osoby nemali stáť nielen v dráhe zátky ale ani v blízkom okolí fľaše.

Fľaša, na ktorej bola neúspešne vykonaná sabráž, sa už na sabráž nesmie použiť, pretože mohla byť narušená štruktúra skla a hrozí jej explózia. S takouto fľašou treba zaobchádzať čo najopatrnejšie.

Vzhľadom na riziká, s ktorými sa sabráž spája, sa neodporúča, aby ju vykonávali neskúsení amatéri. V podaní odborníkov alebo pod ich vedením však sabráž určite spestrí spoločenské podujatia a zaručene prispeje k ich nezabudnuteľnej atmosfére.

zdroj a obrázok: Miloslav Popovič, HUBERT J.E. Sereď

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 4,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár