Áno, už vás počujem, ako si hovoríte: „No určite mám na to ráno čas, som rada, keď nejaký lepeňák vôbec vyrobím.“ V i stých situáciách je to čistá fatamorgána.
Mnoho rodičov si hlavu nad desiatou neláme a radšej dajú deťom peniaze. V školskom bufete si potom kúpia kus pizze a kolu alebo v malých miestnych potravinách nejaký sladký koláč a sladké mlieko v tetrapaku …

Možno nemáte kedy rozmýšľať, možno nemáte zásoby v chladničke, aby ste každý deň stvorili nutrične vyváženú desiatu, ktorá by oku i chuťovému poháriku lahodila.
Predsa však mám pocit, že sa oplatí investovať trocha času a rozmýšľania a ak sa to čo len trocha dá, deťom desiatu pripraviť doma.
Nevravím, že to musí robiť vždy rodič, deti si ju často radi pripravia samé. Len snáď treba s nimi hovoriť o tom, čo by to tak mohlo/malo byť.
Zapojte všetky zmysly
- Ako sa hovorí, jeme aj očami, preto byť aj desiata pre deti mala vyzerať lákavo. Desiata by mohla byť farebná, voňavá a deťom by mala chutiť.
- Samozrejme, že každý má svoje obľúbené i neobľúbené potraviny, ovocia i zeleniny. Ale z toho spektra, čo vaše deti sú ochotné jesť, im skúste nachystať zaujímavú desiatu a občas ponúknuť aj chuť novú.
- Je skvelé, ak ostanete lokálni a „v sezóne“ – teda deti budú dostávať to, čo aktuálne u nás dozrieva.
- Niekedy deti môžeme prekvapiť niečím netradičným, rôzne nakrájaným ovocím, alebo vykrojiť rôzne tvary sendvičov. To ako zaujímavosť isto postačí.
Čo baliť deťom na desiatu, čo je vhodné?
Desiata by v zásade mala pozostávať zo zdravých obilnín / plnky / nátierky a zeleniny, zdravej sladkosti a/alebo ovocia a vhodného nápoja.
- Obilnina – zložité cukry: celozrnný chlieb či pečivo, pita chlieb, obilninové placky, chlebíky typu knackebrot, grahamové rožky.
- Niečo, čím obilninu natrieť: zeleninové nátierky, nátierky bez masla a margarínu, cottage chees, nátierka z tofu, nátierky zo strukovín, občas maslo (podľa toho, aký k nemu máte postoj), žervé, Lučina.
- Plnka, teda čím obilninu naplniť: niekedy stačí len kvalitný tvrdý syr a zelenina, občas môžete pridať kvalitnú šunku (s podielom mäsa aspoň 92%), sušené paradajky, tuniak, tofu.
- Zeleninka len tak do ruky: cherry paradajky, uhorky nakrájané na pásiky, stonkový zeler, rôzne šaláty, mrkva, paprika.
- Sladkosť: nemusí byť denne a je ideálne, ak je doma zhotovená. Môžete upiecť rôzne keksíky (zo špaldovej či celozrnnej múky), domáci perník alebo domáce müssli tyčinky, sušené ovocie, zmes orechov, prípadne kúsok kvalitnej čokolády.
- Ovocie podľa sezóny – ak ovocie nakrájate na menšie kúsky a pridáte k nemu špáradlo alebo menšiu vidličku alebo proste nejaké napichovátko, deti ho pravdepodobne zjedia viacej.
- Niečo na pitie: domáci čaj, čistú vodu, vodu s domácim sirupom, citronádu.
Ďalšie tipy na desiatu:
Jogurt (pod podmienkou, že téglik prežije nešetrné zaobchádzanie s taškou).

Detská výživa (najlepšie domácej výroby, ak nie, tak zvážiť vhodnosť – s ohľadom na obsah cukrov).

Miešaný tvaroh so smotanou a troškou medu, javorového sirupu či hnedého cukru. Výborný s čerstvým ovocím.

Kuracia kapsička z chleba pita – kúsky mäsa, zeleniny, napríklad šalátu, paradajky, uhorky, navrstvite do “tortilly” natretej jogurtom, dressingom, zviňte a zabaľte do potravinárskej fólie.

Strúhaná mrkva s jabĺčkom


Čomu sa pri príprave desiatej vyhnúť
Takéto zostavy by vaše deti dostávať nemuseli:
- Pečivo alebo chlieb s maslom a s trvanlivou salámou
- Pečivo alebo chlieb s masťou
- Hamburger, cheesburger, grilované mäso medzi krajce chleba
- Párok v rožku
- Bageta s vyprážanými nugetami alebo majonézovým dressingom
- Sladké pečivo (šišky, croissanty, koláčiky)
- Čokoládové tyčinky, keksíky a napolitánky
Želáme vám veľa tvorivých nápadov a kombinácií.
