Bryndzové halušky

redakcia 0

Bryndzové halušky sú najlepšie zo zemiakového cesta. Nemusia byť len bryndzové, ale aj smotanové, či strapačky (s kapustou) – teda všetky tie halušky, kde je základom cesta zemiak.

Shutterstock

 

Bryndzové halušky recept

Čo budeme potrebovať: zemiaky, polohrubú múku, soľ

Do cesta dávame len nastrúhané zemiaky, soľ a polohrubú múku. Nedávame žiadne vajíčko, ani vodu.

Aký pomer zemiakov a múky?

Ak ešte nemáte skúsenosť s varením “od oka,” potom na kilo zemiakov budeme potrebovať približne 300 g múky, záleží však od typu zemiakov. 

Kedy je cesto akurát?

Ak sa počas varenia nerozpadne, ale drží tvar. Je to vlastne aj taký jednoduchý test, či cesto nie je príliš riedke. Ak sa nám halušky rozpadávajú, na hladinu pláva “kaša,” potom prisypeme múku a skúsime znova.

Príliš hutné cesto sa nám bude ťažko predierať cez haluškár. Takže radšej múku postupne pridávať, ako riešiť, čo s hustým cestom.

Varenie halušiek:

Ak je cesto akurát, hádžeme ho cez haluškár od osolenej, jemne vriacej vody, až kým halušky nevyplávajú na povrch.

Uvarené halušky vyberáme sieťkovanou naberačkou do väčšej misy, v ktorej už čakajú hrudky bryndze. Horúce halušky budú bryndzu rozpúšťať, pomôžeme tomu vareškou.

Po uvarení halušky nikdy nepremývame vodou. Voda, v ktorej sa halušky varili, sa nám ešte zíde – keď budeme chcieť jemne rozriediť bryndzu, použijeme túto vodu. Potom nemusíme bryndzu zjemňovať kyslou smotanou a podobne.

Slanina?

Kým sa nám varia halušky, na malej panvičke si necháme rozpustiť na kocočky nakrájanú domácu slaninu (nemusí byť), ktorú pridáme až celkom na záver, do misky s haluškami a bryndzou.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár