Potrebujeme:
- 1 kg zemiakov,
- 1 kg pšeničnej hladkej múky,
- soľ, vodu

Postup:
Zemiaky uvaríme v osolenej vode; najlepšie deň predtým, nech ich máme pripravené vopred. Nastrúhame ich na jemnom strúhadle a dôkladne zmiesime s múkou, osolíme.
Pridávame postupne aj trochu vody, cesto chceme mäkšie. Porozdeľujeme si ho na menšie bochníčky.
Ak sa vám lepí na prsty, použite ďalšiu múku. Na dobre pomúčenej doske rozvaľkáme cestíčka na tenké placky a tie pražíme na suchej panvici z oboch strán.
Po každom kuse radšej prebytočnú múku z panvice vytrite, inak sa vám bude zbytočne spaľovať.
Okrem klasických kačacích/husacích/restovaných pečienok lokše chutia vynikajúco s:
bryndzovou náplňou: bryndza, kyslá smotana, červená mletá paprika, soľ, cibuľa.
šampiňónovou: šampiňóny nasekať, podusiť na masle, soľ, čierne korenie, niva, cesnak, prípadne aj petržlenová vňať.
orechovo-lekvárovou: orechy opražiť na troche oleja s cukrom, kombinovať so slivkovým lekvárom.
