Pokiaľ vám v chladničke ostali rôzne kúsky syrov (najmä parmezán), a tiež sušené paradajky a pár zemiakov, máte vyhraté. S týmito ingredienciami si môžete pripraviť večeru pre celú rodinu ako vyšitú. A do svojho jedálnička si doplníte jednoduché, no poctivé jedlo plné chutí v tom pravom talianskom štýle. Verte, že keď si pripravíte takéto zemiakové noky so syrovo-smotanovou omáčkou zo sušených paradajok a kapár, žiadne mäso vám chýbať nebude.

Aj vaše deti určite ocenia, aké dokážu byť noky mäkučké a nadýchané, ak dodržíte ten správny postup prípravy.
Zemiakové noky s omáčkou zo sušených paradajok
Potrebujeme:
- 6-7 ks zemiakov,
- žĺtok,
- 150 g hladkej múky,
- soľ;
na omáčku:
- 50 g sušených paradajok,
- cesnak,
- kapari,
- šľahačkovú smotanu,
- citrónovú šťavu,
- rôzne druhy syrov, kúsok parmezánu,
- provensálske korenie, čierne korenie, olivový olej.
Postup:
Pripravíme si cesto, a to tak, že do mäkka uvaríme zemiaky v osolenej vode, roztlačíme ich ešte za horúca a pridáme žĺtok, hladkú múku a štipku soli. Ak by sme do receptu pridali aj bielok, noky by boli tvrdšie. Do cesta nepridávame ani vodu. Všetky prísady dôkladne zmiesime. Dosku si pomúčime (radšej už výberovou múkou) a z cesta urobíme dlhý šulec, ktorý potom nakrájame na asi 1 cm hrubé kúsky. Môžeme každý jeden aj prejsť vidličkou, urobí sa drobná mriežka, vďaka ktorej sa na nokoch ľahšie udrží omáčka. Varíme chvíľu vo vriacej vode potom, čo noky vyplávali na povrch.

Nasleduje príprava omáčky:
Sušené paradajky krátko orestujeme na olivovom oleji s cesnakom, pridáme kapari, smotanu, nastrúhame rôzne druhy syrov a aj parmezán. Ten jedlo krásne dochutí. Pridáme aj čierne a provensálske korenie. Chuť ešte doladíme citrónovou šťavou. Noky dôkladne premiešame v omáčke, na vrch ešte nastrúhame parmezán.
Náš tip:
Omáčku si môžete zvoliť presne takú, akú máte najradšej, napr. aj klasickú bryndzovú so slaninkou alebo štyri druhy syra.
