Navariť na posledný deň v roku tak, aby to bolo aj trošku tradičné aj trošku iné, to chce občas odvahu vymyslieť a nechať sa inšpirovať. Hoci je tradíciou mať napríklad kapustnicu, nemusí byť celkom klasická – tak, ako aj posledný deň v roku je výnimočný. V tomto duchu vám ponúkame menu na Silvestra z receptov na našej rodinke.
Polievka – Kapustnica podľa Jura
Potrebujeme:
400 g pliecka, 400 g údeného vykosteného kolena, 3 laborecké klobásy (ipeľské), 2 kg kyslej kapusty, 2 l šťavy z kyslej kapusty, 1 l paradajkovej šťavy, 400 g ryže, 100 g sušených hríbov, 300 g čerstvých šampiňónov, 3 kávové lyžičky červenej papriky, 3 cibule, 3 kávové lyžičky feferónovej pasty, soľ, slnečnicový olej, voda.
Ako na to:
Pliecko a kolienko pokrájame na kocky, klobásu na krúžky. Sušené hríby necháme asi 1 hodinu namočené vo vode. Šampiňóny očistíme a pokrájame na prúžky. Ryžu premyjeme v teplej vode a necháme vo vode s prídavkom oleja uvariť do mäkka. Na väčšiu panvicu dáme olej, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a upražíme ju do mäkka. Následne pridáme červenú papriku a na kocky pozerané pliecko. Dusíme, pokiaľ pliecko nie je mäkké. Do 10 l hrnca k udusenej kyslej kapuste postupne pridáme udusené pliecko, údené mäso s vývarom, klobásu (bez vývaru), predvarené hríby s vývarom a nakrájané šampiňóny. Prilejeme tam zvyšok šťavy z kyslej kapusty, paradajkovú šťavu a pridáme feferónovú pastu. Zamiešame a privedieme k varu. Asi po 15 minútach varu by mali byť šampiňóny uvarené (okoštujeme ich). Kapustnicu osolíme, prípadne pridáme vodu – pokiaľ je hustá, pridáme uvarenú ryžu a všetko opäť privedieme do varu na cca 5 min. Podávame s chlebom. Kapustnica je najlepšia 3. deň po uvarení.
Bažant alebo kura na víne s čučoriedkami
Potrebujeme: bažant alebo kurča, 2 dl červeného vína, mrkva, petržlen, kaleráb, zeler, čučoriedkový kompót, ryža, zemiaky, klinčeky, cibuľa, sladká smotana.
Ako na to:
Mäso z kurčaťa alebo bažanta opražíme na masti. Pridáme červené víno so zeleninou, klinčekmi a cibuľou a všetko dusíme. Podľa potreby podlievame vodou. Tesne pred dodusením odstavíme, vyberieme zeleninu, rozmixujeme ju a vložíme späť. Pridáme 1 dcl šťavy z čučoriedkového kompótu a sladkú smotanu. Desať minút povaríme a po zovretí pridáme čučoriedky. Odstavíme a podávame so zemiakovými kroketami alebo ryžou.
Netypický dezert: Flambovaný ananás s medom
Potrebujeme:
1 čerstvý ananás, cca ½ kg, 50 g lieskovcov, 2 lyžice medu, 2 lyžice masla alebo Hery, šťava a najemno nastrúhaná kôra z ½ pomaranča, 1/8 l rumu
Ako na to:
Ananás pokrájame na plátky, drevitý stred vykrojíme a hnedú šupku poobkrajujeme. Orechy nahrubo nasekáme, pomarančovú kôru a šťavu zmiešame. Rum mierne zohrejeme, aby lepšie horel. Panvicu rozohrejeme na strednú teplotu. Nasucho v nej opražíme orechy, aby zavoňali. Vyberieme ich. V panvici zohrejeme maslo a med, vložíme plátky ananásu a z oboch strán ich opečieme do bledožlta. Podlejeme pomarančovú šťavu a krátko povaríme. Posypeme orechmi. Ovocie polejeme rumom a zapálime. Podávame, len čo začne rum horieť.
Vhodná príloha: chladená šľahačka
Labužnícka nátierka Silvestrovka
Potrebujeme: 170 g Cottage Cheese, 80 g bryndze, 2 väčšie zemiaky, 30 g masla, 1 stredne veľkú cibuľu, 1 stredne veľký list červenej kapusty, 1 stredne veľkú zelenú papriku, ½ kávovej lyžičky čierneho korenia, morská soľ
Ako na to:
Zemiaky uvaríme v šupe do mäkka, ošúpeme a dobre roztlačíme. Kapustový list, papriku a cibuľu nakrájame na drobno. Pridáme k zemiakom, rozmiešame, ďalej pridáme maslo s korením a jemne dosolíme. Všetky suroviny dobre zmiešame na jednoliatu masu. Natierame na jednohubky alebo chlebíky.
Špenátové slimáky s údeným pološtiepkom
Potrebujeme:
- 90 g strúhaného údeného Liptov Pološtiepku
- 1 lístkové cesto
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 stredne veľká cibuľa
- 80 g tvarohu
- 60 g syra feta
- soľ
- čierne korenie
- 100 g špenátových lístkov
- 2 vajcia
- 2PL oleja
Postup: Pokrájame cibuľu, cesnak a speníme ich na oleji. Sparíme špenát, scedíme a vložíme do väčšej nádoby, pridáme postrúhaný Liptov Pološtiepok, fetu, tvaroh, vychladnutú cibuľu s cesnakom, soľ a korenie. Cesto odbalíme a priamo na papieri ho pozdĺžne prekrojíme. Obe časti potrieme plnkou a zavinieme rolády, konce zlepíme. Valce krájame na približne dvojcentimetrové kolieska, ktoré poukladáme na plech a upečieme do zlatista.
Parenica v lístkovom cestíčku
Čas prípravy: 20min
Na 6-8 ks potrebujeme:
- 1 lístkové cesto zvinuté na papieri
- 1 údená Liptov parenica
- 1 vajíčko
- mak a sezam na posypanie
Tip: Liptov parenica je tradičný syr mimoriadne vhodný na pečenie a zapekanie vďaka svojej rozplývajúcej sa konzistencii. Stuha Liptov parenice sa veľmi dobre odmotáva, a preto príprava receptu je rýchla a jednoduchá.
Postup:
- Liptov parenicu rozvinieme, priečne pokrájame na asi 12cm dlhé kúsky a tie ešte pozdĺžne prerežeme.
- Cesto rozvinieme, rozkrájame a balíme doň jednotlivé kúsky Liptov parenice. Stočíme do rúrky a konce spojíme.
- Položíme na plech, potrieme vajíčkom a posypeme makom alebo sezamom.
- Pečieme asi 7-10 minút na 200ºC.
Svieže a hravé chuťovky vhodné
Hravé snacky:
- 1 šľahačka
- 1 stonkový zeler
- 1 hruška
- cherry rajčiaky
- soľ
- biele korenie
- 1 tvaroh
- pažítka (podľa chuti, asi 2 pl)
- Liptov „Hravé“ korbáčiky
- Liptov „Hravé“ syrčeky
- Liptov „Hravé“ nitky
- limetová šťava
Postup:
Jednohubky – pol pareničky a pol rajčinky:
Liptov „Hravé“ Pareničky a cherry rajčiaky prekrojíme na polovice a na každú jednohubku dáme zo spodu a z vrchu rajčinu.
Špirálky z hrušky so syrovými nitkami:
Hrušku umyjeme, prekrojíme pozdĺžne na 8 častí, rezy potrieme limetovou šťavou aby nezhnedli, prekrojíme ešte v polovici na 75% (nie úplne) a vložíme do nej 3-4 Liptov „Hravé“ nitky.
Špíz s hroznom a syrčekmi:
Na špáradlo napichneme postupne asi trojcentimetrové kúsky Liptov „Hravého“ syrčeka a bobuľku hrozna.
Lodička zo stonkového zeleru s penou a údeným korbáčikom:
Zeler natrháme na jednotlivé stonky, konce opatrne zarežeme, dorovnáme, umyjeme a osušíme. Vyšľahanú šľahačku zmiešame s korením, troškou soli, tvarohom a pažítkou. Vložíme do zdobiča a nanesieme na lodičku zo zeleru. Na vrch položíme Liptov „Hravý“ korbáčik.
Ak tieto pochúťky naservírujete na váš sviatočný stôl, môžete si byť isté, že budete za originálnu a vynaliezavú gazdinku. Veľa dobrých ľudí pri stole prajeme.
tieto slimaky to som hladala, idem na to