Máte chuť na fašiangový mls?

Mária Kohutiarová 0

Kým odbije polnoc Popolcovej strede, ešte stále môžeme rozvoňať náš domov fašiangovou – šiškovou – vôňou.

A tak vám ponúkame aj tieto vynikajúce recepty vynikajúcej maminky –cukrárky Gabiky… jej recepty sú iste dobré o to viac, že je dcérou šéfkuchára najlepšieho hotela v mojom rodnom meste.

foto: iStock

 

Šišky

Budete potrebovať: 1/2 kg hladkej múky, 40 g práškového cukru, 50 g masla, 1 vanilkový cukor, kocka čerstvého droždia, 250 ml mlieka, 3 lyžice rumu, 4 žĺtky, džem, práškový a vanilkový cukor na posypanie.

Tvarohové fánky

Budete potrebovať: 250 g tvarohu, 250g hladkej múky, 1 vajíčko + 1 žĺtok, 70 g masla, štipka soli, 1/2 malej lyžičky (ML) sódy bikarbóny, 2 polievkové lyžice (PL) rumu , 2 polievkové lyžice kyslej smotany, práškový cukor + vanilkový na posypanie, olej na vysmážanie

 

Fánky

Budete potrebovať: 300 až 320 g polohrubej múky, 4 žĺtky, 4 PL kyslej smotany, 120 g masla, 20 g práškového cukru, štipku soli, 2 PL rumu,  olej na vyprážanie, práškový cukor

Fánky mojej starej mamy

Budete potrebovať: 500 g hladkej múky Špeciál, 8 ks žĺtkov, 3 lyžice kyslej smotany, 3 lyžice rumu, 2 lyžice práškového cukru, 3/4 bal. prášku do pečiva, 1 lyžica mäkkého masla, Fritol, alebo Cera na vyprážanie

Postup:)

Ingrediencie na cesto zmiesime, v prípade pridaného droždia necháme cesto aj nakysnúť potrebný čas (cca 45 – 60 min).

Potom cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme a vykrajujeme z neho šišky alebo fánky.

Vyprážame v horúcom tuku a hneď obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.

 

Tip ku kysnutému cestu:

Ak chcete mať dobré kysnuté cesto, nezabúdajte na niekoľko pravidiel:

Suroviny na cesto by mali mať izbovú teplotu – nachystajte ich teda skôr, aby sa ohriali a neboli studené /napríklad vajíčka z chladničky/.

Kým nedokončíte prácu s kysnutým cestom, neotvárajte okná ani balkón, nevetrajte a ani nedovoľte prievan – kysnuté cesto je fajnovka na pokles teploty.

Dobre vymiesené cesto sa nesmie lepiť na ruky.

Nemajte z kysnutého cesta strach! Obavy sa vám azda rozplynú, keď sa pozriete na šiškový fotopríbeh od Márie Kopčíkovej, ktorá vás pekne, s prehľadom prevedie krok za krokom: Fašiangové šišky.

Tvarohové šišky

Na záver pridávame recept od Danky Hlavačkovej, ktorá si založila pekáreň Home Bakery: možno ste čítali jej inšpiratívny biznis príbeh “S láskou pečieme poctivé koláče” z nášho seriálu Biznis po deťoch.

Budete potrebovať: 500g tučného tvarohu, 300g hl. múky, 3 kopcovité lyčicky práškového cukru, štipka soli, čajová lyžička sódy bicarbóny, 3 vajcia.

Postup: Zmiešať, vyvaľkať na hojne pomúčenú dosku a vykrajovať kolieska. Vypražiť z ochoch strán, po vychladnutí pocukrovat a dať na to ľubovoľný džem….  

Dobrú chuť!

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...
Author image

Mária Kohutiarová

Stále predovšetkým manželka, 7x mama, človek pre druhých. Chcem aj prostredníctvom riadkov priniesť presvedčenie, že svet je úžasné miesto a mať deti a rodinu je to najlepšie, čo nám mohlo byť dané.

články autora...

Pridaj komentár