Kým odbije polnoc Popolcovej strede, ešte stále môžeme rozvoňať náš domov fašiangovou – šiškovou – vôňou.
foto: iStock
Šišky
Budete potrebovať: 1/2 kg hladkej múky, 40 g práškového cukru, 50 g masla, 1 vanilkový cukor, kocka čerstvého droždia, 250 ml mlieka, 3 lyžice rumu, 4 žĺtky, džem, práškový a vanilkový cukor na posypanie.
Tvarohové fánky
Budete potrebovať: 250 g tvarohu, 250g hladkej múky, 1 vajíčko + 1 žĺtok, 70 g masla, štipka soli, 1/2 malej lyžičky (ML) sódy bikarbóny, 2 polievkové lyžice (PL) rumu , 2 polievkové lyžice kyslej smotany, práškový cukor + vanilkový na posypanie, olej na vysmážanie
Fánky
Budete potrebovať: 300 až 320 g polohrubej múky, 4 žĺtky, 4 PL kyslej smotany, 120 g masla, 20 g práškového cukru, štipku soli, 2 PL rumu, olej na vyprážanie, práškový cukor
Fánky mojej starej mamy
Budete potrebovať: 500 g hladkej múky Špeciál, 8 ks žĺtkov, 3 lyžice kyslej smotany, 3 lyžice rumu, 2 lyžice práškového cukru, 3/4 bal. prášku do pečiva, 1 lyžica mäkkého masla, Fritol, alebo Cera na vyprážanie
Postup:)
Ingrediencie na cesto zmiesime, v prípade pridaného droždia necháme cesto aj nakysnúť potrebný čas (cca 45 – 60 min).
Potom cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme a vykrajujeme z neho šišky alebo fánky.
Vyprážame v horúcom tuku a hneď obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.
Tip ku kysnutému cestu :
Ak chcete mať dobré kysnuté cesto, nezabúdajte na niekoľko pravidiel:
Suroviny na cesto by mali mať izbovú teplotu – nachystajte ich teda skôr, aby sa ohriali a neboli studené /napríklad vajíčka z chladničky/.
Kým nedokončíte prácu s kysnutým cestom, neotvárajte okná ani balkón, nevetrajte a ani nedovoľte prievan – kysnuté cesto je fajnovka na pokles teploty.
Dobre vymiesené cesto sa nesmie lepiť na ruky.
Nemajte z kysnutého cesta strach! Obavy sa vám azda rozplynú, keď sa pozriete na šiškový fotopríbeh od Márie Kopčíkovej, ktorá vás pekne, s prehľadom prevedie krok za krokom: Fašiangové šišky .
Tvarohové šišky
Na záver pridávame recept od Danky Hlavačkovej, ktorá si založila pekáreň Home Bakery: možno ste čítali jej inšpiratívny biznis príbeh “S láskou pečieme poctivé koláče ” z nášho seriálu Biznis po deťoch.
Budete potrebovať: 500g tučného tvarohu, 300g hl. múky, 3 kopcovité lyčicky práškového cukru, štipka soli, čajová lyžička sódy bicarbóny, 3 vajcia.
Postup: Zmiešať, vyvaľkať na hojne pomúčenú dosku a vykrajovať kolieska. Vypražiť z ochoch strán, po vychladnutí pocukrovat a dať na to ľubovoľný džem….
Dobrú chuť!
Loading...