Guláš patrí medzi klasiku, a to má pritom stovku tvárí. Podľa výberu korenín, či sa podlieva pri varení pivom alebo vínom. Ochutnajte variantu na bielom víne.
Potrebujeme:
- 500 g hovädzieho mäsa
- 4 cibule
- 60 g paradajkového pretlaku/pyré
- 2 dl vína
- 200 g zemiakov
- 80 g oleja alebo masti
- soľ, červená paprika, rasca, bobkový list
Postup:
Mäso narežeme na rovnako veľké kúsky a opražíme ho narýchlo na oleji. Vyberieme, necháme chvíľu bokom.
Na tej istej masti, kde sme pražili mäso, orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu (čím viac cibule, tým bude hustejšia omáčka. Pri pražení cibule dávame pozor, aby nezhorela, inak by bol guláš horký).
Keď chytí cibuľka farbu, znova pridáme mäso, posolíme, podlejeme vodou alebo vývarom, pridáme bobkový list, rascu, červenú papriku, paradajkové pyré, víno a zemiaky nakrájané na kocky.
Varíme, až kým mäso a zemiaky nezmäknú.
Prečítajte si tiež recept: Španielsky vtáčik podľa Moniky