Kuracie hody u vás doma rýchlo a jednoducho…

Petra 0
Shutterstock

… alebo ako očariť svokru na prvom stretnutí

Shutterstock

Varenie ma baví, no nenazvala by som sa práve šéfkuchárom. Prvé, na čo mi padol zrak, keď mi priateľ oznámil, že k nám príde jeho drahá mamička na večeru, bol letáčik z donášky pizze pripnutý na chladničke.

Tým by som ju asi neohúrila, pomyslela som si. Chcelo by to niečo jednoduché, niečo, čo nedokážem pokaziť ani ja.

Z domu som vychádzala s tým, že hádam ma osvieti v obchode.

Korenie je základ

Zastavila som sa pri regáli s koreninami. A tam, hľa! Usmievajú sa na mňa koreniny v novom šate od Vitany.

Na polievku Polievkové bylinky, Pečené kura je predsa klasika, k tomu šalát – na ten sa bude hodiť Šalátové korenie.

Zmesi korenín mám v obľube, keďže nemám veľmi dobrý odhad, pokiaľ ide o dochucovanie jedál.

Jedno kura = dva chody

Pokiaľ chcete z jedného kurčaťa pripraviť dva chutné a plnohodnotné chody, toto je recept presne pre vás. Začala som polievkou, keďže tá sa varí najdlhšie.

Polievkový základ v recepte nehľadajte, ja si veci rada zjednodušujem. Ušetrený čas venujte napríklad prestieraniu na stole.

Shutterstock

Kuracia polievka pre dušu

Chutný kurací vývar robím takto po svojom – dve kuracie stehná, očistenú polovičku zeleru, 1 kaleráb, 1 cibuľu, cesnak, 4 petržleny a 4 mrkvy rovno vložím do hrnca s vodou.

Toto množstvo vystačí tak na 4 litre vývaru.

Polievku som varila asi hodinu, pred koncom varenia som ju dochutila soľou a zmesou korenín od Vitany – Polievkové bylinky.

Nové balenie má uzatvárateľný suchý zips, takže ho nemusím presýpať do iných nádob, aby si zachovalo svoju príjemnú arómu zelerovej, petržlenovej, ligurčekovej a pažítkovej vňate.

Bez šalátu by to nebolo ono

Kým sa polievka varila, využila som čas na prípravu šalátu. Na malé kúsky som nakrájala 3 reďkovky, 3 jarné cibuľky, 2 papriky a asi 6 stredne veľkých paradajok.

Zo zmesi korenín Šalátové korenie od Vitany som si podľa návodu na obale pripravila jednoduchú zálievku – 1 lyžicu korenia som v miske zmiešala s 2 lyžicami olivového oleja, 2 lyžicami octu a 7 lyžicami vody a nechala som ju pár minút odstáť.

Zálievka príjemne voňala po sušenom cesnaku, rozmaríne, bazalke a petržlenovej vňati a spolu s octom a olejom bola príjemne kyslastá.

To sú presne tie chute, ktoré v šaláte chcete mať.

Pekáčové finále

Rúru som si predhriala na 200 stupňov, na plech som uložila uvarené kuriatko z polievky a k nemu som naukladala zemiaky, ktoré som si predtým krátko predvarila v hrnci.

Zemiaky som osolila a kuracie stehná som okorenila zmesou korenín Pečené kura od Vitany.

Kuriatko so zemiakmi som piekla asi 25 minút do zlatista, počas pečenia som ho podľa odporúčania na obale priebežne podlievala vývarom.

Shutterstock

Ani to nebolelo a bolo navarené, celým bytom sa navyše niesla príjemná aróma byliniek a korenín. Večera zožala úspech… A ja tiež.

Budúca svokra si dokonca pýtala recept na pečené kuriatko, vraj, „to sa pozná, keď gazdiná používa čerstvé bylinky!“ ☺

Tip pre gurmánov: Namiesto korenia na pečené kura môžete použiť aj Kura – 7 bylín. Zemiaky môžete dochutiť korením Farmárske zemiaky. Docielite tak novú, zaujímavejšiu chuť.

Fantázii sa naozaj medze nekladú.

Tento recept vám v spolupráci s redakciou Rodinka.sk prináša Vitana.

 

 

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár