Tak, je najvyšší čas popremýšľať, čo na sviatočný stôl! Ak ste sa ešte nerozhodli, možno sa vám zapáči naše veľkonočné menu: jahňa, zapečené zemiaky, grilovaná špargľa.
Pečené jahňacie stehno
Potrebujeme:
1 jahňacie stehno s kosťou (okolo 2,8 – 3,.5 kg)
¼ hrnčeka čerstvej citrónovej šťavy (hrnček 250ml)
8 strukov cesnaku, pretlačiť
3 PL čerstvého rozmarínu
1PL soli
2 ČL čerstvo namletého čierneho korenia
Poleva:
1 hrnček zmesi čerstvých byliniek (kombinácia rozmarínu, pažítky a petržlenu)
2 hrnčeky posekanej cibule
2 hrnčeky kuracieho vývaru
1 hrnček červeného vína
Postup:
Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Celé stehno natrieme citrónovou šťavou. Rovnomerne ho posypeme rozmarínom a natrieme cesnakom. Posolíme a okoreníme, preložíme na mäsový plech na pečenie. Pečieme 30 minút. Potom znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme ďalších 60 až 80 minút podľa toho, ako chceme mat stehno prepečené.
Keď mäso vyberieme z rúry, necháme ho ešte 10-15 minút odstáť, aby sa proces pečenia rovnomerne dokončil.
Pekáč si položíme krížom cez variče, zapneme na mierny oheň (mäso dáme zatiaľ bokom), pridáme do šťavy cibuľku a zmes byliniek a drevenou vareškou dobre premiešame s vyškrabaním celého dna pekáča, aby výpek pekne zahustil šťavu.
Pridáme kurací vývar a víno a dobre rozmiešame. Na miernom ohni premiešavame, až kým výpeková šťava mierne nezhustne.
Mäso pri podávaní krájame na hrubé plátky a zalievame pripravenou polevou.
Zapekané zemiaky
Potrebujeme:
1 a 1/2 hrnčeka smotany na šľahanie
1 vetvička čerstvého tymiánu
2 roztlačené struky cesnaku
½ CL mletého muškátového oriešku
maslo
1 kg zemiakov, očistených a nakrájaných na asi 1-1,5 cm hrubé kolieska
soľ a mleté korenie
½ hrnčeka parmezánu
Postup:
Rúru predhriať na 190 stupňov.
V panvici na polevy rozohrejeme smotanu s tymiánom, cesnakom a muškátovým orieškom.
Vymastime oválnu nádobu na pečenie. Naukladáme vo vrstvách plátky zemiakov, každú vrstvu osolíme a pokoreníme. Necháme si v zásobe ešte zemiaky na jednu vrstvu.
Smotanovú zmes pekne rozlejeme ponad zemiaky. Navrch posypeme parmezánom. Na to naukladáme poslednú vrstvu zemiakov a dáme piecť odokryté asi na 45 minút.
5 minút pred koncom nasypeme navrch znova parmezán a necháme zapiecť do zlatohneda.
Grilovaná špargľa na cesnaku
Potrebujeme:
1 kg šparglí, umytých a konce odrezané asi 2-2,5 cm
3 PL panenského olivového oleja
1 1/2 PL roztlačených strukov cesnaku
soľ, mleté korenie
2 PL šťavy z čerstvých citrónov
Postup:
Rúru predhrejeme na 220 stupňov.
Vo veľkej sklenej nádobe na pečenie rozložíme špargľu, pofŕkame olivovým olejom a potrieme cesnakom. Zľahka osolíme a okoreníme. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15-20 minút, podľa hrúbky špargľových stoniek.
Počas pečenia dvakrát premiešame. Po vybratí z rúry pofŕkame upečené špargle citrónovou šťavou.
Prečítajte si aj: Veľkonočný bochník, vianočka a zeleninová štrúdľa