Lenivosť a netrpezlivosť sú jednou z výrazných hnacích síl ľudského pokroku. Platí to aj v kuchyni, kde ma materinský pud a vyživovacia povinnosť k trom potomkom a manželovi prikvačili viac ako bolo mojej prirodzenosti milé.
Vypracovala som si však optimalizačnú techniku varenia, ktorú by sme mohli nazvať “nechaj povaľovať v chladničke.”
V spojitosti s mojimi sklonmi k všetkému zdravšiemu a úspornejšiemu vznikol celkom inšpiratívny prístup s možnosťami neohraničených tvorivých variácií.

Šošovicová nátierka (skvelá)
Suroviny:
- 2 šálky varenej šošovice aj so šťavou (výborne sa hodí lúpaná šošovica)
- ½ šálky oleja (slnečnicový, olivový, najlepšie panenský)
- 2 polievkové lyžice horčice
- soľ, mleté korenie, mletá rasca, dosť cesnaku, červená paprika, drvený majorán – podľa chuti
Postup:
Suroviny nahladko rozmixovať v užšej nádobe.
Servírovanie:
Výborne sa hodí na cesnakové hrianky, či suché alebo mastné.
Tipy:
Pridajte svoje obľúbené bylinky.

Šošovicová sekaná (klasické, sýte)
Suroviny:
- 3 šálky varenej šošovice (bez šťavy)
- 2 vajcia
- 6 polievkových lyžíc strúhanky
- soľ, mleté korenie, mletá rasca, cesnak, červená paprika, drvený majorán podľa chuti
Môžete pridať:
- pár lyžíc oleja
- restovanú cibuľku
- strúhaný údený syr alebo tofu
- nakrájanú slaninku, klobásu
Postup:
Suroviny vymiešať na hustejšiu kašu, naplniť do vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej misy a piecť na 200 st.C cca 30 minút, kým nezačnú okraje príjemne hnednúť.
Servírovanie:
Mierne vychladnutú „sekanú“ krájame a podávame so šalátom, alebo klasicky so zemiakmi, či kyslým zemiakovým prívarkom.
Tipy:
Ako pri mäsovej sekanej môžete pred pečením vložiť dovnútra šošovicovej masy vajcia uvarené natvrdo.
Zo šošovicovej masy môžete robiť karbonátky obalené v strúhanke, ktoré vypražíte alebo potreté olejom upečiete na plechu.

Šošovicové rizoto (inšpirácia indickou kuchyňou)
Suroviny:
- 2 šálky varenej šošovice
- 2 šálky uvarenej ryže
- 1 cibuľa alebo pór
- olej
- soľ, kari korenie podľa chuti
Môžete pridať:
- sezónnu zeleninu
- nakrájané tofu
Postup:
Na oleji orestujeme cibuľu alebo pór, pridáme varenú šošovicu, soľ, korenie. Zamiešame uvarenú ryžu a odstavíme.
Servírovanie:
Ako klasické rizoto alebo ako prílohu k ľahším suchším jedlám.
Tipy:
Ak do jedla pridávate zeleninu, môžete ju restovať s cibuľou alebo ju zamiešať surovú až po dovarení.

A na záver spomeniem klasiku – šošovicová polievka na kyslo (na bielo), šošovicová polievka so zemiakmi a zeleninou (na hnedo) alebo šošovicový prívarok, ktorých receptúry sú v našich končinách hojne rozšírené a ktorých príprava bude vďaka povaľujúcej sa varenej šošovici skutočnou rýchlovkou. A dobrá rýchlovka nie je zlá! 😉
Vaša (lenivá a netrpezlivá) Alex.F

Ó, šošovica v špajzi, chutí nám všetkým, ale klasického prívarku či polievky už máme plné zuby. Tak ďakujem za recepty, už teraz cez obrazovku mi chutia 🙂 Určite vyskúšam…
Natierka je fakt vyborna, ked sa dobre okoreni. Mi kolegyne nechceli verit, ze je z obycajnej sosovice
Ďakujem za nápadité recepty. Vyskúšala som a sekaná mala najväčší úspech.
Dobry napad ta natierka. Super na hriankach.