Polievka nemusí byť nevyhnutne len súčasťou hlavného jedla dňa, ktorou začíname obed.
Najmä pre zdravie vašich detí určite urobíte veľké plus, ak ich naučíte, aby mali radi a pravidelne konzumovali rôzne druhy tekutej stavy – od polievok, omáčok až po prívarky. Napríklad aj na desiatu.
shuttestock Polievky totiž pomáhajú naštartovať správne trávenie, zabraňujú vzniku žalúdočných vredov a skvelo zasýtia.
Skúste preto s nami túto naozaj zdravú, jarnú zeleninovú polievku plnú vitamínov:
Jarná zeleninová polievka s mrveničkou Potrebujeme:
1 mrkvu, 1 petržlen, ½ kalerábu, ½ feniklu alebo póru či jarnú cibuľku (nemusia byť), olivový olej, soľ, 200 g K-Classic mladej zelenej fazuľky; 1 vajce, hrubú múku (3-4 lyžice), muškátový oriešok, čierne korenie, soľ, petržlenovú vňať (možno iné čerstvé bylinky). Postup: Rôzne druhy zeleniny, pokojne si zvoľte, aké máte vy a vaše deti radi, nakrájame na drobné kocky.
Restujeme ich na rozpálenom oleji, dôležité je venovať tomu čas, nech sa krásne opečú, možno aj 10 – 15 minút. Jemne osolíme.
Neskôr pridáme nakrájaný fenikel alebo pór, prípadne jarnú cibuľku (čo máte po ruke).
Zalejeme vodou a varíme, kým zelenina nezmäkne. Zelené fazuľky dáme variť len na posledných 5-7 minút.
shutterstock Medzitým si pripravíme mrveničku: Cesto si spracujeme z múky a vajca napevno – dávame toľko múky, koľko jedno celé vajce prijme, no vodu vôbec nepridávať. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
Mrveničku strúhame na hrubom strúhadle rovno do polievky a povaríme asi 2-3 minúty. Pridáme nasekané bylinky úplne na záver – ideálne až do vypnutej polievky.
Náš tip: Ak vám mrveničkové cesto vystane, nevyhadzuje, pokojne ho nechajte v surovom stave v mrazničke a postupne ho vyberajte, keď budete potrebovať. Dá sa úplne v pohode strúhať aj zamrazené.
Alebo ako závarku do polievky odporúčam bulgur, má skvelú orieškovú chuť.
Úplne úžasné sú ale v takejto polievke aj kvasnicové knedličky Postup: Opražíme cibuľu na oleji, do toho dáme smažiť kvasnice; odstavíme.
Pridáme strúhanku, soľ, čierne korenie a žĺtok. Vytvarujeme drobné knedličky a zvaríme ich do polievky.
Loading...