Ako dieťa som to neznášala, teraz si to pomerne užívam – zaváračky, lekvárovačky, lečovačky …
Mám skvelý recept. Možno preto, že som sa k nemu musela dopracovať opakovanou zlou skúsenosťou, keď som si to chcela uľahčiť a použila som kadejaké želírovače a iné urýchľovače hustnutia. Vyhnite sa im.
Shutterstock
Poctivý ríbezľový lekvár bez chémie
Vždy som s nepochopením pozerala na moju mamu, ktorá hodiny stála pri šporáku a miešala a miešala ten lekvár, aby už konečne zhustol.
Prišlo mi logické použiť niečo, čo tvoriaci proces skráti. Zároveň som však zlikvidovala aj akúkoľvek dobrú chuť.
Takže v našej rodine robíme takéto produkty len s cukrom.
Shutterstock
Ako na ríbezľový lekvár?
Na začiatok: ríbezle dobre umyť, odšťaviť alebo prepasírovať.
Pomer ríbezle a cukor: podľa sladkosti ovocia prídate cukor, ja dávam zhruba na 2 litre šťavy 1 kg kryštálového cukru (alebo menej).
Pred varením: ríbezle s cukrom treba dobre premiešať a nechať plus mínus hodinu odstáť, aby sa cukor rozpustil (miešať môžu aj deti, potešia sa z činnosti a vy si zatiaľ v kľude umyjete poháriky).
Varenie: Lekvár varíme po malých dávkach (4 – 5 naberačiek) v plytkej a širokej nádobe (kastról, teflonová panvica), aby sa voda rýchlejšie odparovala. Treba pri tom stáť a priebežne to miešať, aby hmota neprihárala.
Miešame dovtedy, kým sa obsah mierne nezačne lepiť na dno nádoby a varecha nerobí v tej hmote „cestičku“. Hmota okrem hustnutia mení farbu a tmavne.
Hustotu odskúšame kvapnutím hmoty na tanier. Malo by to v krátkej chvíli tuhnúť a netiecť po tanieri.
Lekvár hneď nalievame do pripravených a studenou vodou vypláchnutých pohárikov, zavrieme viečkom a otočíme dnom hore. Takto to necháme vychladnúť a už nesterilizujeme.
Shutterstock
Ríbezle v kombinácii s iným ovocím
Týmto spôsobom môžete robiť rôzne lekvárové zmesky, podľa toho čo vám záhrada poskytne. Moja favourite je kombinácia višní a čiernych ríbezlí. Mňam!!!