Sú gazdinky, ktoré vám povedia, že niet nad domácu majonézu, na kupovanú sa ani nepozrú. Patrím medzi ne, vyrobiť si ju doma je pomerne jednoduché.
Receptov na domácu majonézu nájdete na internete veľa, no treba si vybrať pravý, s ktorým budete spokojní. Výber niektorých receptov sme urobili za vás, skúšať a ochutnávať už musíte sami.
Zdroj: istock.com
Základná majonéza
Potrebujete:
2 žĺtka
300 g olej
2 PL ocot
štipka soli
Postup:
Žĺtky dôkladne zbavené bielkov mierne osoľte a dôkladne vymiešajte metličkou. Zo začiatku primiešavajte olej iba opatrne. Keď hmota začne hustnúť, olej prilievajte v tenkom pramienku za stáleho miešania, až kým hmota nezhustne (nemiňte všetok olej). Mala by sa zachytávať na metličku, až vytvorí akýsi knedlík. Hmotu potom zriedite octom alebo citrónovou šťavou a olej znovu prilievajte tenkým pramienkom, až majonéza opäť zhustne.
TIP: Tajomstvo dobrej domácej majonézy spočíva v tom, že olej do vajíčok nenalejete naraz, lebo by sa mohol zraziť, ale postupne, po troškách. Majonézu môžete následne prispôsobiť ochutením – korením, bylinkami, sójovou omáčkou ….
Majonéza zo surových vajec
Mária Kopčíková
Povolaním som psychologička a psychológií sa aj venujem vo svojej praxi v CPR KVAPKA. Ako lektorka kurzov sa s rodičmi stretávam pred pôrodom, v podpore dojčenia, či príprave detí na školu. Prinášam témy, ktoré mi v praxi pripadajú dôležité.