Aj vaša babka ich robí lepšie ako vaša mama? Voňajú prázdninami a detstvom a keď sa už človek pustí do ich výroby, tak to beží ako na páse. Aby bolo pekne do zásoby. Tá radosť, keď sme hladní a spomenieme si, že pár paprík máme v mrazničke, je potom dvojnásobná.

Potrebujeme:
- 8-10 mäsitých paprík
- ½ kg-1 kg mletého mäsa
- cesnak (strúčik)
- nasekaná petržlenová vňať (1 PL)
- Masť alebo slanina
- 1 šálka (cca 150 ml) ryže (nevarenej)
- Soľ, korenie, cukor
- Cibuľa
- 4 veľké paradajky
- 1 mrkva
- 500 ml pasírovaných paradajok
- Olej
- Voda
Postup:
1. Cesnak, petržlenovú vňať a slaninu nadrobno nakrájame a pridáme do mletého mäsa, ktoré posolíme a okoreníme. Všetko dobre zmiešame rukami, pridáme ryžu, miešací proces znova zopakujeme.
2. Paprikám odrežeme vršky, vydlabeme, dobre umyjeme a necháme vysušiť na papierovom obrúsku. Potom ich naplníme pripravenou zmesou mletého mäsa a ryže, nie však celkom, asi 1 cm necháme v paprike voľný, lebo mäso sa varením „rozrastie.“
3. Cibuľu nakrájame nadrobno a pražíme na oleji, kým nechytí zlatú farbu. Potom pridáme nakrájané paradajky, nastrúhanú mrkvu a dusíme ešte 10 minút. K tomu pridáme pasírované paradajky, soľ a lyžicu až dve cukru.

4. Do paradajkovej šťavy položíme plnené papriky, prípadne mäsové guľky, ak nám ešte ostalo mäso (vytvarujeme ich rukami a položíme k paprikám do hrnca). Zalejeme ich vodou tak, aby sme ich zakryli. Ideálny na varenie je veľký, 9 l hrniec. Varíme hodinu, hodinu a pol. Papriky nemiešame, iba občas „zatrasieme“ hrncom.
5. Keď sú papriky hotové, môžeme omáčku ešte prepasírovať, ak ju chceme hustejšiu. K plneným paprikám patrí najlepšie krémové zemiakové pyré.

este dodam, ze v pripade ze nieje poruke velky hrniec, tak sa da vacsie mnozstvo plnenej paprizky „zriesit“ aj na pekaci v rure. Postup je rovnaky, v hrnci na sporaku sa urobi omackovy zaklad a potom sa vsetko prelozi do hlbsieho pekaca do rury na 180 – 200 stupnov.