Recepty so špargľou

Dagmar Mozolová 0

Špargľa bola ešte pár rokov dozadu takmer exotickou pochutinou. Dnes už je aj u nás obľúbenou zeleninkou a radi skúšame nové recepty so špargľou. Aj vy patríte k milovníkom špargľovej sezóny?

V článku nájdete recepty na špargľovú polievku, zapekanú špargľu, špargľové závitky, či koláč.

Shutterstock. Špargľové závitky.

Prečo je špargľa zdravá

  • obsahuje veľa vitamínov, kyseliny listovej, železa, draslíka, stopových prvkov, vlákniny,
  • má málo kalórií,
  • pomáha odvodňovať,
  • má močopudný účinok.



A ak patríte medzi snažilky, vedzte, že je špargľa osvedčené afrodiziakum.

Ako kúpiť špargľu

Čím je špargľa tenšia, tým je jemnejšia (a samozrejme chutnejšia, sladšia). Špargľa je čerstvá vtedy, keď stisnete medzi prstami jej spodný koniec a ona vám praskne a vytečie šťava (hlavne tá šťava je dôležitá). Čerstvá špargľa vonia mierne sladkasto, hlavičky špargle sú pevné, zatvorené, rezné plochy sú šťavnaté a nemajú zmenenú farbu.

Shutterstock. Ako kúpiť čerstvú špargľu?

Ako očistiť špargľu

Ak nemáte špeciálnu škrabku na špargľu, očistite ju škrabkou na zemiaky.

Čistí sa zhora nadol po celej dĺžke okrem hlavičky. Hlavne nešetrite! Ak sa vám zdá ešte vždy „drevnatá“, čistite ju ďalej, pretože bude horká.

Keď je dobre očistená, opláchnite ju a zospodu (z tej hrubšej strany) odrežte asi 1 cm. Ten vyhoďte. Tvrdé konce môžeme použiť aj na polievku.

Shutterstock. Ako očistiť špargľu.

Ako uvariť špargľu

Milovníci špargle majú na jej varenie špeciálny úzky a vyšší hrniec, v ktorom sa varí „postojačky“. Špargľa sa varí hrubým koncom dole, hlavičkou hore. Ak je čerstvá, nevaríme ju dlhšie ako 7 – 10 minút.

Niektorí radia dať vodu len do po hlavičky, tie sa uvaria v pare. Tým sa zabezpečí rovnomerné uvarenie, keďže spodok špargle je hrubší a hlavičky jemné.

Recepty so špargľou

Shutterstock. Polievka zo zelenej špargle.

Špargľová polievka

Ako na to:

  • Necháme zovrieť 4 dl vody.
  • Vhodíme do nej za hrsť zemiakov – nakrájaných na hrubom strúhadle – a necháme prevrieť asi 5 minút.
  • Vsypeme za hrsť očistenej a na drobné kúsky nakrájanej špargle.
  • V asi 2 dl mlieka rozhabarkujeme 1 pol. lyžicu detskej krupice a 1 čajovú lyžičku soli.
  • Vlejeme za stáleho miešania do polievky a necháme prevrieť asi 5 minút. Podávame teplé.

Špargľový krém

Kúpili ste bielu špargľu? Urobte si z nej krémovú polievku.

Ako na to:

  • Bielu špargľu očistíme od hrubej šupky, nakrájame na kúsky a dáme variť do menšieho množstva vody. Po uvarení zmixujeme.
  • Sladkú smotanu (najdelikátnejšia je šľahačka, ale kto si stráži líniu, tak radšej len tú 10%) vlejeme do vriacej polievky.
  • Osoliť, prikoreniť bielym korením, prípadne troškou nastrúhaného muškátového orieška.
  • Polievka by nemala byť príliš riedka.
  • Tip: Veľmi rýchlo ju pripravíte z konzervovanej špargle, to je potom záležitosť desiatich minút.

Špargľová mliečna polievka

Ako na to:

  • Špargľu očistím od hlavičky dolu od hrubej šupky a dám ju variť do osolenej vody spolu s mrkvou a troškou petržlenu.
  • Keď je už všetko polomäkké, prilejem mlieko podľa toho, koľko chcem tej polievky, pridám mäkké syry. Napríklad karička, bambino, kľudne tých syrov môže byť viac, dodajú fantastickú chuť polievke. A určite tam pridajte z viacerých druhov, bude to báječné.
  • Pridám bio vegetu, trošku bieleho korenia a muškátového oriešku.
  • Varím to, kým všetko úplne nezmäkne a potom to všetko rozmixujem ponorným mixérom.
  • Ako je to rozmixované, pridám očistené zemiaky pokrájané na kocky. Keď sú aj tie úplne uvarené, zahustím nimi polievku.
  • Na záver prilejem ešte smotanu na varenie a nechám len, aby začala vrieť a vypnem.
  • Na záver môžete ešte pridať posekanú petržlenovú vňať.
  • Polievku počas varenia ochutnáme a dochutíme podľa vlastnej chuti.

Špargľa so syrovou omáčkou

Špargľu uvaríme v osolenej vode, podávame so zemiakovou kašou a omáčkou zo syra Gouda.

Suroviny na prípravu:

  • 150 g syra Gouda (môže byt aj iný),
  • 150 g sladkej smotany (môže byť aj plnotučné mlieko),
  • 2 žĺtky.

Postup: syr nastrúhame a pomaly povaríme so smotanou a žĺtkami.

Shutterstock. Špargľa s holandskou omáčkou.

Špargľa s holandskou omáčkou

Špargľu uvaríme v osolenej vode a podávame so zemiakmi poliatu holandskou omáčkou.

Holandská omáčka na špargľu: urobíme klasický bešamel z masla, múky a mlieka. Pridáme už len soľ, mleté čierne korenie, trošku kari korenia a za lyžičku horčice. A touto omáčkou popolievame špargľu.

Zapekané cestoviny so špargľou

Špargľu ošúpeme a nakrájame na kúsky. Uvaríme cestoviny (vrtuľky, kolienka). Kuracie prsia nakrájame na malé kúsky. Do zapekacej misy vrstvíme cestoviny, špargľu (osoliť), mäsko (osoliť, okoreniť), cestoviny… Celé to zalejeme vajíčkami rozmiešanými so sladkou smotanou (opäť – so šľahačkou je to lahôdka) a zapekáme tak 1/2 – 3/4 hodiny. Podávame so zeleninovým šalátom.

Shutterstock. Špargľa s volským okom.

Špargľa s volským okom

Ošúpanú bielu špargľu (250 g) varíme v osolenej vode s kvapkou olivového oleja 11 min.

Zohrejeme cca 1/2 dcl olivového oleja (nesmie byť veľmi horúci), pridáme strúhaný parmezán (cca 10dkg), rozmiešame na kašičku.

Na panvici pripravíme volské oká z 2 vajec.

Na 2 taniere rozdelím špargľu, polejeme zmesou parmezánu s olivovým olejom a na to dáme volské oko.

Zapekaná špargľa so syrom

Potrebujeme:

  • asi 500g špargle, polovicu bielej a polovicu zelenej,
  • soľ,
  • 50 g postrúhaného parmezánu,
  • 2 lyžice masla,
  • korenie. K špargli sa hodí muškátový oriešok, ale môžeme posypať aj trochou čierneho korenia a paprikou. Dobrá je aj petržlenová vňať (najlepšie čerstvá).

Postup:

Z bielej špargle ošúpeme celé stopky, zo zelenej len spodnú tretinu a v silne osolenej vode ju varíme asi 20 minút. Pomocou dierkovanej naberačky ju vyberieme z vody a poukladáme do ohňovzdornej misky na zapekanie.

Posypeme parmezánom, na vrch poukladáme vločky z masla a posypeme korením a petržlenovou vňaťou. Na 5 minút vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Príloha môžu byť uvarené zemiaky.

Farfalle so špargľou a cuketou

Omáčka:

  • na panvici zohrejeme olivový olej, podusíme 1 kúsok cesnaku nakrájaný na tenké plátky a 1 malú cibuľku na malé kúsky;
  • keď cesnak začne uvoľňovať vôňu (pozor, nesmie prihoriet!), pridáme umytú zelenú špargľu nakrájanú na cca 2cm dlhé kúsky a cuketu nakrájanú na kolieska asi pol cm hrubé.
  • Spolu podusíme cca 20 min.
  • Môžeme posypať múkou alebo solamylom a podliať vodou, aby sme dosiahli viac šťavnatej omáčky.
  • Omáčku servírujeme na cestovinách – ideálne farfalle (mašličky), fusili (vretienka) alebo conchiglie (mušle) – ale nie, aby v nej plávali.
Shutterstock

Špargľové závitky

Vyzerajú presne tak, ako na úvodnej fotografii k článku a sú jednoducho mňam. Ako si ich pripravíme?

  • Uvarené špargle si zavinieme do šunky a do plátkového syru.
  • Poukladáme do maslom vytretej zapekacej misky.
  • Do pochúťkovej smotany rozmiešame vajce, osolíme, okoreníme a prelejeme závitky.
  • Posypeme strúhaným tvrdým syrom.
  • Dáme zapiecť.

Špargľa v lístkovom ceste

Potrebujeme:

  • kilo tenkej špargle,
  • balíček lístkového cesta,
  • 100 g diétnej salámy,
  • 100 g eidamskej tehly,
  • 3 vajcia,
  • 10 dl sladkej smotany,
  • 1 lyžica horčice
  • a 1dl bieleho vína,
  • mleté čierne korenie,
  • soľ,
  • petržlenová vňať.

Ako na to:

  • Špargľu ošúpeme, uvaríme v osolenej vode a scedíme,
  • okrúhlu formu s priemerom asi 30cm vypláchneme studenou vodou a vložíme do nej rozvaľkané lístkové cesto,
  • vyformujeme z neho vyššie okraje a poukladáme naň kúsky salámy, špargľu a posypeme strúhaným syrom.
  • V miske rozmiešame vajcia so smotanou, horčicou, soľou, čiernym korením a vínom.
  • Dáme upiecť v rúre, po 10 minútach koláč ešte posypeme petržlenovou vňaťou a necháme dopiecť dozlatista.
  • Podávame teplé alebo studené.

Prečítajte si aj:

Ďalšie recepty so špargľou:

Gratinovaná špargľa.

5 zelených krémových polievok.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár