Gratinovaná špargľa s údeným syrom, žĺtkovou omáčkou a restovaným špenátom.
Poďme do toho.

- Zväzok zblanšírovanej špargle (asi 3 cm zospodu zrezanej) približne 0,5 kg
- Hrsť nastrúhaného údeného oštiepku
- 100g baby špenátu
- 1 strúčik cesnaku
- Šťava z ½ citrónu
- Soľ
- Korenie
- Biele víno 3 PL
- 3 žĺtka
- 200g masla
Na začiatok si pripravíme prepustené maslo. Zohrejeme ho, necháme odstáť, aby sa oddelilo a zlejeme iba čisté maslo bez syrovátky.
Žĺtkovú omáčku si pripravíme tak, že v miske nad vodným kúpeľom šľaháme žĺtka, víno a trošku citrónovej šťavy a postupne pomaly pridávame prepustené maslo (teplé), kým nevznikne hustá penovitá omáčka, dochutíme soľou a korením.
Na tanier uložíme orestovaný špenát na cesnaku (restujeme na rozpálenej panvici iba pár sekúnd), dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Poukladáme zblanšírovanú teplú špargľu, prelejeme omáčkou a zasypeme údeným syrom. Pre efekt zagratinujeme s kuchynským horákom.
