Zeleninové jedlá Žihľava dvojdomá/Urtica dioica Silvia Bodláková 26. mája 2017 1 Kedy ju použiť? Pomáha pri kolikovitých bolestiach, pri reume, cukrovke a iných chorobách látkovej premeny, podporuje tvorbu červených krviniek. ingimage Na úvod niečo, čo sa dozviete o nej z encyklopédií. Zberanie: vňať a listy: viac ráz do roka: apríl – august (používame rukavice) Sušenie: tak aby sa zachovala farba, pri teplote do 60°C (schne rýchlo) Uskladňovanie: dobre uzavreté, chránime pred svetlom, vlhkom a hmyzom Vlastnosti: diuretikum, hemostyptikum, antiseptikum, roborans, derivans Využitie: pri chorobách dýchacích orgánov, pri chorobách močových orgánov, pri katare žalúdka a čriev, v spojení s kolikovitými bolesťami, pri reume, cukrovke a iných chorobách látkovej premeny, podporuje tvorbu červených krviniek Vedľajšie efekty: pri svojvoľnom kombinovaní môžu vyvolať hnačky, zvýšenie močenia, teploty, žalúdočné problémy a opuchnutie. Z interakcií – spolupôsobenia – vyplýva, že nie je vhodné ju kombinovať s chemickými diuretikami. Pretože stimuluje maternicu, nemali by ju užívať budúce mamičky ani deti mladšie ako 2 roky a starší ľudia, ktorí majú ťažkosti s predstojnicou. Žihľava po zosušení nemá skoro žiadny pach a chutí mierne horko. List i vňať obsahujú okrem chlorofylov A i B a ich štiepnych produktov a karotenoidov aj vitamín C, vitamíny skupiny B a K1 triterpény, steroly, minerálne soli (napr. kremičitany a draselné soli). Pŕhlivé chlpy obsahujú viacej amínov – histamín, sérotonín, cholín a iné. Asi toto by ste sa dozvedeli z literatúry. Ponúkam Vám niekoľko mojich receptov ako sa dá žihľava použiť v domácnosti. ingimage Žihľavová polievka Potrebujeme: 20 mladých žihľavových lístkov (nie stopky), 2 polievkové lyžice masla , medzi prsty sóda bikarbónu, 1 strúčik cesnaku, 1 žemľa, soľ, 1 polievková lyžica bieleho jogurtu. Postup: Na rozpustenom masle orestujeme žihľavové lístky umyté a dobre odkvapkané so sódou bikarbónou. Prihodíme očistený strúčik cesnaku, soľ a zalejeme vodou. Do zmesi potom polámeme žemľu z predošlého dňa a podusíme pod pokrievkou asi 5 minút. Rozmixujeme a vmiešame biely jogurt. Znova necháme prevrieť. Žihľavová polievka II Potrebujeme: 4 hrste mladej žihľavy, 50 g hrubozrnnej múky, 2 mrkvy, rasca, lyžica olivového oleja, soľ, naklíčená pšenica, pažítka. Postup: Žihľavu zalejeme vriacou vodou a necháme päť minút stáť. Potom ju rozmixujeme a vlejeme do litra vriacej osolenej vody. Pridáme rascu a vmiešame múku. Varíme desať minút, potom polievku odstavíme, pridáme postrúhanú surovú mrkvu, naklíčenú pšenicu a posekanú pažítku. Žihľavová omáčka a la špenát Potrebujeme: 20 lístkov mladej žihľavy, 1 liter vody, 3 zemiaky, soľ, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice bieleho jogurtu. Na šatôčky: 250 g masla, 1 vajce, 1 lyžička octu, 250 g hladkej múky Postup: Lístky (nie stonky) mladej žihľavy zalejeme litrom vody, pridáme nakrájané asi 3 väčšie zemiaky a povaríme približne 15 minút. Potom prisolíme 1 lyžičkou soli a poriadne premiešame. Odstavíme a rozmixujeme. Do rozmixovanej masy vmiešame asi 3 lyžice bieleho jogurtu a privedieme do varu. Hneď odstavíme a podávame s vajíčkom na tvrdo alebo vareným mäsom. Žihľavová praženica Potrebujeme: 3 pol. lyžice nakrájanej čerstvej žihľavy, 3 vajíčka, 1 pol. lyžica oleja, soľ Postup: Lístky žihľavy orestujeme na oleji. Pridáme rozklepnuté a vymiešané vajíčka. Miešame do potrebnej hustoty. Nakoniec osolíme a podávame s tmavým chlebom. ingimage Žihľavový čaj 1 čajovú lyžičku vysušenej pokrájanej žihľavy zalejeme 1/2 litrom vody a privedieme k varu. Hneď odstavíme, premiešame a necháme prikryté asi 5 minút. Zlejeme do pohára. Vychladnutý mi chutí trochu ochutený citrónom. Žihľavový sirup 50 čerstvých lístkov žihľavy zalejem 2 litrami vody a necháme prevrieť asi 2 – 3 minúty. Necháme prikryté odstáť asi 24 hodín. Potom scedíme a vmiešame 2 kg cukru a 40 g kyseliny citrónovej. Necháme prevrieť asi 2 – 3 minúty za stáleho miešania. Vlejeme do sklenených fliaš a uložíme na chladné tmavé miesto. Sirup dávame do čierneho čaju, alebo je výborný zmiešaním s minerálkou. Nátierka so žihľavou 3 lístky žihľavy nakrájame na jemno. Prelejeme vriacou vodou, aby sme ich zbavili pálivosti. Necháme vychladnúť. K žihľave pridáme 200 g Bambína a 1 pol. lyžicu masla. Prisolíme. Dobre vymiešame. Podávame na hrianke. (7 hlasov, priemerne: 3,40 z 5)Loading... Komentáre k článku Dobrý članok.Ale nikdy som z nej nemala vyššie vyprázdňovanie. Na vlasy je super po usušení sú načuchorené-najma na tmavé vlasy. Ak sa chce poučiť na svetlé tak radšej harmanšek-zosvetluje Odpovedať Pridaj komentár Zrušiť odpoveďMeno *
Zeleninové jedlá Žihľava dvojdomá/Urtica dioica Silvia Bodláková 26. mája 2017 1 Kedy ju použiť? Pomáha pri kolikovitých bolestiach, pri reume, cukrovke a iných chorobách látkovej premeny, podporuje tvorbu červených krviniek. ingimage Na úvod niečo, čo sa dozviete o nej z encyklopédií. Zberanie: vňať a listy: viac ráz do roka: apríl – august (používame rukavice) Sušenie: tak aby sa zachovala farba, pri teplote do 60°C (schne rýchlo) Uskladňovanie: dobre uzavreté, chránime pred svetlom, vlhkom a hmyzom Vlastnosti: diuretikum, hemostyptikum, antiseptikum, roborans, derivans Využitie: pri chorobách dýchacích orgánov, pri chorobách močových orgánov, pri katare žalúdka a čriev, v spojení s kolikovitými bolesťami, pri reume, cukrovke a iných chorobách látkovej premeny, podporuje tvorbu červených krviniek Vedľajšie efekty: pri svojvoľnom kombinovaní môžu vyvolať hnačky, zvýšenie močenia, teploty, žalúdočné problémy a opuchnutie. Z interakcií – spolupôsobenia – vyplýva, že nie je vhodné ju kombinovať s chemickými diuretikami. Pretože stimuluje maternicu, nemali by ju užívať budúce mamičky ani deti mladšie ako 2 roky a starší ľudia, ktorí majú ťažkosti s predstojnicou. Žihľava po zosušení nemá skoro žiadny pach a chutí mierne horko. List i vňať obsahujú okrem chlorofylov A i B a ich štiepnych produktov a karotenoidov aj vitamín C, vitamíny skupiny B a K1 triterpény, steroly, minerálne soli (napr. kremičitany a draselné soli). Pŕhlivé chlpy obsahujú viacej amínov – histamín, sérotonín, cholín a iné. Asi toto by ste sa dozvedeli z literatúry. Ponúkam Vám niekoľko mojich receptov ako sa dá žihľava použiť v domácnosti. ingimage Žihľavová polievka Potrebujeme: 20 mladých žihľavových lístkov (nie stopky), 2 polievkové lyžice masla , medzi prsty sóda bikarbónu, 1 strúčik cesnaku, 1 žemľa, soľ, 1 polievková lyžica bieleho jogurtu. Postup: Na rozpustenom masle orestujeme žihľavové lístky umyté a dobre odkvapkané so sódou bikarbónou. Prihodíme očistený strúčik cesnaku, soľ a zalejeme vodou. Do zmesi potom polámeme žemľu z predošlého dňa a podusíme pod pokrievkou asi 5 minút. Rozmixujeme a vmiešame biely jogurt. Znova necháme prevrieť. Žihľavová polievka II Potrebujeme: 4 hrste mladej žihľavy, 50 g hrubozrnnej múky, 2 mrkvy, rasca, lyžica olivového oleja, soľ, naklíčená pšenica, pažítka. Postup: Žihľavu zalejeme vriacou vodou a necháme päť minút stáť. Potom ju rozmixujeme a vlejeme do litra vriacej osolenej vody. Pridáme rascu a vmiešame múku. Varíme desať minút, potom polievku odstavíme, pridáme postrúhanú surovú mrkvu, naklíčenú pšenicu a posekanú pažítku. Žihľavová omáčka a la špenát Potrebujeme: 20 lístkov mladej žihľavy, 1 liter vody, 3 zemiaky, soľ, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice bieleho jogurtu. Na šatôčky: 250 g masla, 1 vajce, 1 lyžička octu, 250 g hladkej múky Postup: Lístky (nie stonky) mladej žihľavy zalejeme litrom vody, pridáme nakrájané asi 3 väčšie zemiaky a povaríme približne 15 minút. Potom prisolíme 1 lyžičkou soli a poriadne premiešame. Odstavíme a rozmixujeme. Do rozmixovanej masy vmiešame asi 3 lyžice bieleho jogurtu a privedieme do varu. Hneď odstavíme a podávame s vajíčkom na tvrdo alebo vareným mäsom. Žihľavová praženica Potrebujeme: 3 pol. lyžice nakrájanej čerstvej žihľavy, 3 vajíčka, 1 pol. lyžica oleja, soľ Postup: Lístky žihľavy orestujeme na oleji. Pridáme rozklepnuté a vymiešané vajíčka. Miešame do potrebnej hustoty. Nakoniec osolíme a podávame s tmavým chlebom. ingimage Žihľavový čaj 1 čajovú lyžičku vysušenej pokrájanej žihľavy zalejeme 1/2 litrom vody a privedieme k varu. Hneď odstavíme, premiešame a necháme prikryté asi 5 minút. Zlejeme do pohára. Vychladnutý mi chutí trochu ochutený citrónom. Žihľavový sirup 50 čerstvých lístkov žihľavy zalejem 2 litrami vody a necháme prevrieť asi 2 – 3 minúty. Necháme prikryté odstáť asi 24 hodín. Potom scedíme a vmiešame 2 kg cukru a 40 g kyseliny citrónovej. Necháme prevrieť asi 2 – 3 minúty za stáleho miešania. Vlejeme do sklenených fliaš a uložíme na chladné tmavé miesto. Sirup dávame do čierneho čaju, alebo je výborný zmiešaním s minerálkou. Nátierka so žihľavou 3 lístky žihľavy nakrájame na jemno. Prelejeme vriacou vodou, aby sme ich zbavili pálivosti. Necháme vychladnúť. K žihľave pridáme 200 g Bambína a 1 pol. lyžicu masla. Prisolíme. Dobre vymiešame. Podávame na hrianke. (7 hlasov, priemerne: 3,40 z 5)Loading...
Dobrý članok.Ale nikdy som z nej nemala vyššie vyprázdňovanie. Na vlasy je super po usušení sú načuchorené-najma na tmavé vlasy. Ak sa chce poučiť na svetlé tak radšej harmanšek-zosvetluje Odpovedať
Dobrý članok.Ale nikdy som z nej nemala vyššie vyprázdňovanie.
Na vlasy je super po usušení sú načuchorené-najma na tmavé vlasy.
Ak sa chce poučiť na svetlé tak radšej harmanšek-zosvetluje