2 500 detí sledovalo finále McDonald’s Cup

ts 0

Trnava 29. 5. 2024 – Zahrať si na reprezentačnom štadióne v Trnave sa nenaskytne každému. Drvivej väčšine futbalistov sa to nepodarí nikdy. Túto výnimočnú príležitosť dostali finalisti jubilejného 25. ročníka McDonald’s Cupu, futbalovej školskej súťaže pre žiakov a žiačky prvého stupňa základných škôl. A bol to zážitok na celý život.

zdroj foto: Peter Frolo pre McDonald’s Cup

Postup do veľkolepého finále majstrovstiev Slovenska a Sviatku futbalu si vybojovalo osem víťazov krajských kôl. Favoritov na víťaza bolo viac, no vyhrať mohol len jeden. Po napínavom finále plnom emócii sa z cennej trofeje teší ZŠ Brezová z Piešťan.

Trénerka šampiónov: Neuveriteľné

„Je to úžasné. My sme nečakali, že postúpime do krajského kola, nieže vyhráme finále. Sme šťastní, prešťastní. Cítili sme veľkú podporu fanúšikov, chalani a baby hrali ako o život. Je to perfektné,“ neskrývala nadšenie trénerka víťazného tímu Martina Saxunová. Piešťany sa na finálovom turnaji predstavili vôbec po prvý raz v histórii. A hneď sa zapísali do histórie.

Víťaz pocestuje na EURO 2024

Finále na štadióne City Aréna v Trnave sa hralo v elektrizujúcej atmosfére, na tribúnach ho sledovali tisícky detí z trnavských základných škôl, rodičia a fanúšikovia tímov, ktorí prišli povzbudiť nádejné futbalové hviezdy. Piešťany po dvoch góloch zo záveru zvíťazili 4:2. „Nebol som nervózny. Vedeli som, že to dáme a vyšlo to. Máme nesmiernu radosť a tešíme sa do Nemecka,“ povedal po víťaznom finále Matej Miklovič, ktorý patril medzi opory Piešťan.Šampióni jubilejného 25. ročníka McDonald’s Cupu uvidia na vlastné oči zápas EURO 2024 Slovensko – Rumunsko, ktorý sa hrá 26. mája vo Frankfurte.

Najlepší strelec: Škoda semifinále

Druhé miesto obsadila ZŠ s MŠ Hurbanova Martin, bronz patrí ZŠ Spojová Banská Bystrica.

Najlepším strelcom veľkolepého finále sa stal Peter Paulinský z Moldavy nad Bodvou, ktorý nasúkal štrnásť gólov.„Som rád, čo som dosiahol. Pomohli mi k tomu spoluhráči, za čo im ďakujem. Škoda semifinále s Piešťanmi, v ktorom sme v poslednej minúte dostali dva góly. Mrzelo to, no stále môžem vo futbale niečo dosiahnuť,“ povedal Paulinský, ktorého obľúbenými klubmi sú Bayern Mníchov a Manchester United.

Projekt, aký v Európe nie je

McDonald’s Cup je výnimočné podujatie, ktoré v Európe, s výnimkou Česka, nemá obdobu.

„Nie je veľa projektov, ktoré by mali takú dlhú tradíciu. McDonald’s Cup je projekt na vysokej úrovni, ktorá z roka na rok rastie. UEFA podporuje všetky asociácie pri rozvoji školského futbalu. Zväz preto dbá na takéto projekty, aby deťom vo veku od 10 rokov nižšie ponúkal možnosť hrať na každej úrovni. A dúfam, že sa nám z roka na roku bude dariť pritiahnuť ďalšie školy, ktoré doteraz nehrali.  Prajem si, aby deti mali pravidelný pohyb a aby ich rodičia viedli k športu,“ uviedol Grassroots koordinátor SFZ pre styk s UEFA a FIFA, Vladimír Lupták.

McDonald’s Cup je najväčším podujatím svojho druhu na Slovensku. Za 25 rokov si tento legendárny turnaj zahralo viac ako 250-tisíc chlapcov a dievčat, ktorí vytvorili 36-tisíc tímov. Priam neuveriteľné čísla! Na organizácii sa podieľalo viac ako 100-tisíc organizátorov.

„Sme veľmi radi, že záujem o McDonald’s Cup stúpol a do jubilejného 25. ročníka sa prihlásilo rekordných 1 140 základných škôl z celého Slovenska. V tomto ročníku si zahrali futbal  takmer dve tretiny základných škôl a McDonald’s Cup sa stal najväčšou detskou súťažou na Slovensku. Naším cieľom bolo zapojiť čo najviac detí, a to sa nám podarilo. Bolo to vidieť aj na finále v Trnave, kde sa stretli nielen najlepšie detské tímy krajských kôl, ktoré prišli povzbudiť viac ako dve tisícky divákov, ale aj známe futbalové legendy a hviezdy. Atmosféra  na finále bola ukážkou toho, akú prestíž si McDonald’s Cup získal sa celé štvrťstoročie existencie,“ povedala Lucia Poláčeková z McDonald’s.

„McDonald’s Cup je pevná súčasť kalendára školských športových súťaží, ktoré Ministerstvo školstva pravidelne vyhlasuje. Z nášho pohľadu sa jedná o najúspešnejšiu súťaž z pohľadu počtu zapojených škôl a žiakov. Vnímame trend, ktorý je stúpajúci, čo nás mimoriadne teší. Oceňujeme a vidíme zmysel v tom, že súťaž vzniká v súčinnosti viacerých partnerov. Zaželal by som mu, aby sa veľa nemenil. Pretože je veľmi dobre nastavený, ľudia, ktorí sa na ňom podieľajú, sú profesionáli a robia to veľmi dobre. My budeme radi partnermi tejto súťaže aj do budúcna, pretože v nej vidíme obrovský prínos,“ povedal Pavol Smutný, v zastúpení Ministerstva školstva, vývoja a mládeže SR.

Finále na reprezentačnom štadióne je podľa neho veľkou motiváciou, aby deti hrali pravidelne a dotiahli to na profesionálnu úroveň. „Deti sú v tých najlepších rukách. Musíme im ukázať, že futbal nie sú len staré telocvične a roztrhané žinenky, ale že šport prináša aj veľké zážitky. Toto je vrchol ľadovca, no nezabúdajme na tých, čo sú na spodku pyramídy. Tisíce detí na okresných a krajských kolách, pretože zážitok by mal začínať už tam. Dôležité je, aby mali deti radosť z pohybu a športu,“ dodal.

zdroj foto: Peter Frolo pre McDonald’s Cup

Prišli aj legendy futbalu

Pred veľkým finále sa na trávniku v exhibičnom zápase predstavili legendy slovenského futbalu, za ktoré nastúpili mená ako Samuel Slovák, Július Šimon, Miloš Glonek, Ladislav Pecko, Tomáš Medveď a ďalší. Proti nim stál výber, za ktorý hrali influenceri Smajlo, Kopačkovo, Peter Hersty Herstek či bývalá reprezentantka Lucia Ondrušová. Výber vyhral 6:2. Zápas a samotné finále McDonald’s Cupu sledovali z lavičky náhradníkov aj ďalšie legendy československého futbalu Ladislav Petráš a Ladislav Jurkemik. Pitný režim pre všetkých účastníkov zabezpečil RAJEC.

„Značka Rajec podporuje veľké množstvo športových podujatí, snaží sa tak deti viesť k športu. Keď prišla príležitosť podporiť veľkú a tradičnú akciu ako McDonald’s Cup, ani chvíľu sme neváhali. Atmosféra tu je úžasná, som veľmi rád, že niekto organizuje pre deti takú veľkú akciu. Že deti majú možnosť vyskúšať si zápasy na veľkom štadióne s profesionálnymi komentátormi a programom, čo im dá obrovskú skúsenosť. Do budúcnosti počítame aj s podporou ďalších ročníkov McDonald’s Cupu,“ povedal Vojtěch Wölfel, brand manager Rajec.

Stretnutie o 25 rokov?

Veľkolepé finále sledovala priamo na tribúne v Trnave aj brankárka slovenskej futbalovej reprezentácie. Atmosféru si užívala. „Som rada, že sa mi podarilo prísť. Každý rok tu je niečo nové, čo ma nesmierne teší. A najviac to, že počet detí sa stále zvyšuje, čo je najpodstatnejšie. Pretože pre ne to robíme. Turnaju prajem veľa dobrých ľudí, ktorí budú pomáhať šíriť túto krásnu myšlienku medzi deti a spoločnosť. Aby sme sa tu zišli o ďalších 25 rokov,“ uviedla Mária Korenčiová, ambasádorka McDonald’s Cupu.

Patrónmi 25. ročníka sa stali slovenský reprezentant, útočník Sparty Praha Lukáš Haraslín a Lucia Ondrušová, bývalá hráčka národného tímu, ktorá ako prvá dosiahla métu 100 štartov za Slovensko.

„Vážim si túto možnosť a príležitosť. Že môžem spopularizovať ženský a mládežnícky futbal. Keď vidím deti, aké emócie tu zažívajú, je to pekný pohľad. Je tu fantastická kulisa, čo by som dala za to v ich veku, aby som to mohla zažiť. Nezabudnuteľné zážitky… McDonald’s Cupu prajem k narodeninám, aby sa počet zúčastnených škôl stále zvyšoval a aby turnaj vyzeral minimálne takto. Neviem si predstaviť človeka, ktorý má rád futbal a nechcel by tu byť,“ povedala reprezentačná rekordérka Lucia Ondrušová.

Keď na trávnik v Trnave prišiel Lukáš Haraslín, čerstvý držiteľ majstrovského titulu a Českého pohára so Spartou Praha, deti boli nadšené. Štadión mohutne tlieskal. „Keď som bol chlapec, hrával som na podobných turnajoch. Vždy to bol veľký zážitok. Aj preto som sa rozhodol stať patrónom. Organizátori ma oslovili, čo si vážim. Futbal je mi blízky a vždy rád podporím dobrú vec, mladých futbalistov. McDonald’s Cupu želám, aby pokračoval ďalej, stále sa rozvíjal a hralo ho viac a viac škôl. A vychádzalo z neho viac a viac talentov, nielen chlapcov, ale i dievčat,“ uzavrel slovenský reprezentant a patrón McDonald’s Cupu Lukáš Haraslín.

Majstrovstvá Slovenska – Konečné poradie:

1. miesto: ZŠ Brezová, Piešťany

2. miesto: ZŠ s MŠ. Hurbanova, Martin

3. miesto: ZŠ Spojová, Banská Bystrica

Finále:

ZŠ s MŠ Hurbanova, Martin – ZŠ Brezová 19 Piešťany 2:4

O 3. miesto:

ZŠ Spojová Banská Bystrica – ZŠ Severná, Moldava nad Bodvou 10:3

A skupina, poradie:

  1. ZŠ s MŠ Hurbanova, Martin
  2. ZŠ Severná, Moldava nad Bodvou
  3. ZŠ Novomeského Trenčín
  4. ZŠ Lúčna, Vranov nad Topľou

B skupina, poradie:

  1. ZŠ Brezová 19 Piešťany,
  2. ZŠ Spojová Banská Bystrica,
  3. Základná škola Ul. Pohraničná Komárno,
  4. ZŠ Lúčna, Vranov nad Topľou.

Individuálne ocenenia:

Najlepší strelec: Peter Paulinský (Moldava nad Bodvou) – 14 gólov.

Najlepšia strelkyňa: Sára Kubalová (Piešťany) – 2 góly.

Najlepší hráč: Mateo Pajer (Banská Bystrica).

Najlepšia hráčka: Ema Surovčíková (Senec), ktorá za svoje gesto fair-play dostala aj zelenú kartu.

Najlepší brankár: Damián Leonid Lengyel (Komárno).

Ďalší účastníci, víťazi krajských kôl McDonald’s Cup:

  • ZŠ Lúčna, Vranov nad Topľou
  • ZŠ Novomeského Trenčín
  • ZŠ Severná, Moldava nad Bodvou
  • Základná škola Ul. Pohraničná Komárno
  • ZŠ J. G. Tajovského 1, Senec

Turnaj vyhlasuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a mládeže SR a Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR. Odborným garantom je Slovenský futbalový zväz a už 25 rokov ho organizuje a podporuje spoločnosť McDonald´s.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...