Čo nám v Európe závidia? Nad niektorými vecami by sme sa mali zamyslieť

Michal Ondrus 0

O Slovákoch je známe, že sú na seba a na svoju krajinu veľmi kritickí. Úspešní ľudia, ktorí sa presadili v zahraničí však vedia oceniť na Slovensku mnoho pozitívnych vecí, ktoré si sami neraz neuvedomujeme. Príkladom je europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová, ktorá už niekoľko rokov žije v Bruseli.

Katarína Roth Neveďalová

Unikátna kultúra, množstvo hradov, liečivých prameňov ale aj ústretovosť ľudí. To sú asi najčastejšie hodnotenia cudzincov aj samotných Slovákov o Slovensku. Nie je to však len o tom. „Pochádzam z malej slovenskej dediny. Keďže ma práca europoslankyne zaviala až do Bruselu, kde žijem už desiatku rokov, viem život v Belgicku a tu na Slovensku porovnať,“ konštatuje Katarína Roth Neveďalová.

Podľa jej slov na Slovensko nedá dopustiť. V zahraničí sa bežne stretáva s anonymizovaným životom, kde ľudia nepoznajú svojich susedov a svoje okolie. „Ak vám doma dôjdu vajíčka, v zahraničí sa nemáte na koho obrátiť. Ľudia si žijú sami pre seba. Na Slovensku je to iné. Nestalo sa mi, že mi niekto nechcel pomôcť,“ objasňuje Katarína.

Slovensko nie je o len hradoch a prírode

Cudzinci o Slovensku neraz hovoria ako o krajine, kde nájdete ešte miesta nedotknuté výstavbou či hotelmi, kde môžete zažiť skutočnú divočinu. V tomto sa zhodneme asi všetci. Európa nám slovenskú prírodu naozaj závidí. Je potrebné si však uvedomiť, že Slovensko nie je len o prírode.

Ľudia, ktorí žijú na Slovensku sú súčasťou prírody. Nie sú to len obrázky v knihách, je to o spôsobe života. Už len to, že môžeme takmer v každom kúte našej krajiny vybehnúť za dedinu a ísť na huby. Pre mnohých cudzincov je to nepredstaviteľné,“ hodnotí Katarína Roth Nevedalová. Máme tak byť na čo hrdí, len si to neraz mnohí z nás neuvedomujú.

Čo nám chýba v zahraničí?

Nech sa opýtate kohokoľvek, kto odišiel do zahraničia, tak väčšina z nich odpovie jasne. Je to domáce jedlo. Nemyslia pritom iba na halušky, ale na obyčajné veci ako je chleba, jogurty či syry. Nájsť obdobné produkty v zahraničí je ťažké.

Vždy sa poteším keď na svojich cestách nájdem niekde v obchode niečo zo Slovenska. Mnohí sa môžu pousmiať, ale najviac mi chýbajú klasické polievky. Všade ich robia inak a dobre, ale doma je doma,“ konštatuje Katarína. Častou odpoveďou ľudí, ktorí odišli do zahraničia sú ešte sladkosti. Od čokolády až po klasické kysnuté koláče.

Katarína Roth Neveďalová

Kto je Katarína Roth Neveďalová?

Je slovenskou europoslankyňou. Od mladosti pôsobila v rôznych mládežníckych organizáciách, vďaka ktorým sa dostala aj do politiky. V čase svojho prvého zvolenia do Europského parlamentu sa stala historicky najmladšiou slovenskou europoslankyňou.

Do Európskeho parlamentu sa opäť vrátila koncom roka 2022, kedy prevzala mandát po zosnulom Miroslavovi Čížovi. Zastávala pozíciu stálej spravodajkyne Výboru pre medzinárodný obchod pre Rusko a stálej tieňovej spravodajkyne pre Strednú Áziu. V aktuálnom období je členkou Výboru pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...