Deti do škôlky treba prihlásiť do 15.3.

webnoviny.sk 6

Rodič má právo vybrať si ktorúkoľvek materskú školu aj mimo svojho trvalého bydliska. Riaditeľ škôlky môže dieťa prijať, ak má dostatočnú kapacitu.

BRATISLAVA 7. marca (WEBNOVINY) – Už len do pondelka 15. marca majú rodičia čas na prihlásenie svojich ratolestí do materských škôl. Riaditelia zverejňujú termín, miesto podávania žiadostí a podmienky prijímania detí do materskej školy spravidla na svojich budovách a iných verejných miestach. Deti sa do materskej školy prijímajú priebežne, alebo na nasledujúci školský rok.

Rodičia alebo zákonní zástupcovia musia o prijatie dieťaťa do škôlky požiadať písomne. Ide zvyčajne o deti vo veku od troch do šiestich rokov. Ak má materská škola vytvorené vhodné podmienky, môže prijať aj dieťa od dvoch rokov. Prednostne sa však do materskej školy prijímajú päťročné deti a tie, ktoré majú odloženú povinnú školskú dochádzku.

K žiadosti je potrebné priložiť potvrdenie od všeobecného lekára pre deti a dorast o zdravotnom stave dieťaťa. V prípade, že ide o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, zákonný zástupca predloží aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

Rodič má právo vybrať si ktorúkoľvek materskú školu aj mimo svojho trvalého bydliska. Riaditeľ škôlky môže dieťa prijať, ak má dostatočnú kapacitu. Za pobyt detí v materskej škole zriadenej obcou prispieva rodič na čiastočnú úhradu výdavkov materskej školy, mesačne sumu určenú zriaďovateľom. Za deti, ktoré si o rok začnú plniť povinnú školskú dochádzku, sa príspevok za pobyt v škôlke neuhrádza.

Informoval odbor masmediálnej politiky Ministerstva školstva SR.

SITA

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. som rada, ze aspon informuje. len by bola vhodna aj odpoved na otazku, kam dieta dat, ked mnozstvo materskych skolok je zrusenych a pri zapise som sa dozvedela, ze sancu takmer vobec nemame. vela deti, malo miest.

    esteze minister uvolnil peniaze na golf, sice nebudeme mat dieta v skolke, ale moze aspon golf zacat hravat…

    priority su priority

  2. Váš komentár

    Chcela by som podotknut, co sa tyka vyjadrenia lekara o zdravotnom stave dietata, je to absolutna zbytocnost, pretoze sa roky stretavam s tym, ze lekar do ziadosti napise: „Dieta je zdrave, moze do MS“, hoci ma dieta nevyvinutu hornu koncatinu, prip. trpi epilepsiou, ma oneskoreny recovy vyvin atd. Bolo by dobre, keby existovala nejaka metodika pre lekarov, co maju do ziadosti napisat. Ved za to, ze je dieta ockovane, zodpoveda rodic a podava v MS k tomu cestne prehlasenie!!!

  3. tento rok je vo vsetkych skolkach este menej miest ako minuly rok,treba zhanat miesto uz rok predtym ako chcete dieta vobec prihlasit!skolky su stare,skarede,soc.zariadenia v hroznom stave.nie kazdy ma na sukromnu skolku peniaze.a uz ked mate dieta v skolke a platite mesacne poplatky,stale od vas budu chciet nejake peniaze na zariade.nie,vysavace,extra pomocky,cistiaren a pod.takze platite pomaly tolko ako vsukromnej ms kde mate vsetko pekne,nove a ciste.obdivujem panie ucitelky,ze v neiktorych skolkach dokazu robit zazraky,pekne si to vyzdobia,snazia sa tie stare barabizne trochu zutulnit.hanba nasmu statu,ze sa nevie o deti lepsie postarat a peniaze dava na sprostosti.a co sa tyka lekarskeho potvrdenia,je to hlupa formalita,lekar vam napise akekolvek vyjadrenia,co mu poviete.musite si dieta ustrazit,co sa tyka alergii,chorob,spanku a pod.v skolke nemaju cas davat na neho pozor,ak ma nejaku zavaznejsiu diagnozu

  4. to je zaujimave, ze LEN do 15.3., pretoze vacsina skolok, ktore som pozrela ma zapis pocas celeho mesiaca marec, tak potom naozaj netusim….

    no a nas zjavne nevezmu, pretoze syn ma 3 roky vo februari, podmienka je 3 roky v septembri, tak asi budem pol roka doma….to fakt cloveka potesi 🙁

  5. Potrebovala by som poradit,nakolko to vyzera ,ze moja dcera sa do skolky nedostane pre ich plny pocet a 3roky ma az v aprili,mam narok od statu na nejake financne prispevky,alebo mame zit az do septembra,kym ju neprijmu z 20eur?dakujem vam…

    1. U nas si rodicia podavaju ziadost o rok skor s tym, ze datum nastupu uvedu v den, ked dieta dovrsi 3 roky, S tym aj dostava rozhodnutie o prijati. Pokial ale mate v skolke nadstav, tazko dostanes prispevok od statu. Aspon ja o tom neviem – vychadza to tak, ze sa mas zamestnat zohnat opatrovatelku prip. sukromnu MS.

Pridaj komentár