Dobré slovenské zvyky kážu pamätať pri slávnostnom rodinnom stolovaní koncom roka aj na ryby. Keďže nie každému musí vyhovovať rovno kapor vo vani, do úvahy pripadá čoraz širší výber rozličných mrazených rýb.
Čo si všímať pri kúpe, keď vám kvôli vašim deťom záleží na prvotriednej kvalite?
foto: shutterstock Porozprávali sme sa s Michalom Britvíkom, generálnym riaditeľom Ryba Žilina, ktorá je distribútorom mrazených rýb slovenskej značky Radoma.
Podľa čoho sa dá poznať, či je mrazená ryba z obchodu kvalitná? Rozhodujúca je rýchlosť zmrazenia. V prvom rade odporúčam vyberať si ryby, ktoré sú zmrazené bezprostredne pri spracovaní, ideálne hneď po výlove na mori. Pri tomto postupe sa vylovené morské ryby priamo na veľkých lodiach po vytiahnutí zo sietí hneď veľkostne vytriedia a postupujú do spracovateľských liniek, kde sa vyfiletujú a následne zamrazia na teplotu v jadre minimálne -18°C. Celý tento proces trvá maximálne 4-5 hodín.
Ryby zmrazené na lodi sú až do vylodenia skladované v lodnom mraziarenskom sklade pri potrebnej teplote . Pri tomto postupe si môžete byť istí, že sa v rybe po zmrazení všetky jej zdravotné benefity v plnej miere zachovajú.
Ako môžeme zistiť, či bola ryba takto zmrazená? Rýchle zmrazenie hneď po vylovení sa podľa medzinárodných štandardov označuje na obaloch produktov ako „sea frozen“, alebo aj v preklade frázou „zmrazené na mori“.
A ako možno odsledovať kvalitu zmrazenia pri sladkovodných rybách? Pri sladkovodných rybách, ako sú napríklad pstruh, zubáč či tilapia, sa už prakticky nedá hovoriť o voľnom love. Ide takmer výlučne o chov a pre spracovanie u nás platia prísne pravidlá. V našej ponuke ich nájdete výhradne bez aditív a s minimálnou ochrannou glazúrou.
Jednou z najrozšírenejších rýb, ktorú kupujeme v mrazenom stave, je losos. Ako je to s jeho pôvodom? U nás veľmi rozšírený atlantický losos je ryba, ktorá pochádza taktiež prevažne z chovných staníc. Sme radi, že naša spoločnosť spolupracuje s dodávateľmi zabezpečujúcimi ekologický chov, a to najmä v Nórsku a Chile, kde je trendom čo možno najvernejšie prispôsobiť podmienky chovu prirodzenému prostrediu rýb. Napríklad tým, že chovné ohrady sú situované vo fjordoch na takých miestach, kde je najväčší pohyb vody pri prílive a odlive. To simuluje u rýb prirodzený pohyb v mori, v ktorom musia plávať, vďaka čomu majú kvalitnejšiu svalovinu.
foto: Michal Britvík, Ryba Žilina Na čo ďalšie si treba dávať pri výbere mrazených rýb pozor? Všetky mrazené ryby obsahujú ochrannú vrstvu ľadu na povrchu, tzv. glazúru, ktorej úlohou je chrániť rybu pred oxidáciou. Ochranná glazúra by mala byť v čo najmenšom pomere k rybe, ideálne do 10 %. Pri vyššej glazúre už v balení výrazne klesá hmotnosť samotnej ryby a zbytočne platíte za vodu. Odporúčam vyberať si ryby, ktoré neobsahujú žiadne aditíva – prídavné látky.
Loading...