Kvalita potravín dokáže byť veda. Hlavné rozdiely medzi bežnými a organickými potravinami sú preto nasledovné:
Shutterstock pri citlivosti na mikrobiálnu kontamináciu nebol zistený žiadny rozdiel Trendom dnešnej doby je uprednostniť dobrý marketing pred kvalitou. Pre zákazníkov je čoraz viac náročnejšie odlíšiť plnohodnotné produkty .
Nájdu sa ale supermarkety, kde nájdete potraviny BIO kvality za rozumnú cenu. Jedným z nich je Kaufland a za pozornosť stojí hlavne pre najširšiu ponuku čerstvého ovocia a zeleniny.
Na pravidelnej týždennej báze ma navyše vybrané druhy za zľavnené ceny. Stravovanie sa takto nutrične hodnotnými surovinami má pozitívny vplyv na kvalitu života.
Vedeli ste, že… … do druhej sv. vojny boli všetky úžitkové plodiny organické? Až po tomto období farmári začali používať syntetické chemikálie.
Zdravotné riziká Konzumácia vysokého percenta škodlivých látok ma negatívne účinky na naše zdravie. Vedecky síce nie je dokázané, že vďaka organickej strave budú deti zdravé. Napriek tomu, vysoký príjem pesticídov u detí môže spôsobiť vyššie riziko ADHD a autizmu . Neskôr môže viesť k problémom s plodnosťou či kognitívnemu poklesu.
V roku 2015 IARC (International Agency for Research on Cancer) klasifikovala tri bežné pesticídy ako karcinogénne . Hlavným zdrojom škodlivín je strava. Nutričný rozdiel medzi bio a bežnými potravinami nie je zásadný.
Bio ovocie a zelenina Existuje niekoľko druhov ovocia a zeleniny, pri ktorých nie je potrebné kupovať BIO. Napríklad avokádo, melón, brokolica, ananás a kukurica. Prirodzene obsahujú minimálne zvyšky škodlivých látok.
Na druhej strane, sú potraviny, kde je lepšie priplatiť si za organickú kvalitu. Sú nimi jahody, špenát, hrozno, paradajky, jablká a zeler. Majú vysoký obsah zostatkových pesticídov. Ak by ste chceli čo najviac ušetriť, oplatí sa kupovať mrazené verzie.
Shutterstock Organická kvalita na každý deň Stravovanie výhradne organickými potravinami je nemožné. Chcete dopriať bio produkty formou, ktorá nezaťaží váš rodinný rozpočet? Tu je niekoľko tipov :
Vyberajte potraviny z rôznych zdrojov – získate lepšiu zmes nutrientov. Znížite tak aj riziko vystavenia sa účinku jedného pesticídu. Kupujte sezónne ovocie a zeleninu Pozorne čítajte informácie – to, že produkt má označenie bio neznamená, že bude zdravší. Niektoré organické výrobky obsahujú viac cukru, tuku či kalórií. Očistite ovocie a zeleninu pod tečúcou vodou – zbavíte sa špiny a baktérií. Nie všetky pesticídy je však možné umyť. Zhrnutie Organická produkcia zabezpečuje spracovanie bez škodlivých látok. Neobsahuje látky, ktoré by ľudskému telu mohli negatívne ublížiť . Prispieva aj ku kultúre, ktorá dbá o lepšie životné prostredie .
Výhradne BIO stravovanie je však pre bežného smrteľníka utópiou. Stačí, ak si začnete všímať, čo kupujete. Malý krok pre vás, no veľký krok pre zdravie vašej rodiny .
Loading...